Lavkarbo grove kanelboller

Lavkarbo grove kanelboller

Lavkarbo grove kanelboller er en sunnere versjon av ordinære kanelboller laget med hvetemel. Disse kanelbollene er rik på fiber og har en grovere konsistens enn vår oppskrift til lavkarbo kanelboller.

Vår første oppskrift på lavkarbo kanelboller inneholder havrefiber. Da dette er vanskelig å oppdrive i norske butikker for tiden, har vi laget en erstatter som dere kan kose dere med mens vi venter på havrefiber. Denne bolledeigen hever ikke like mye som kanelboller med havrefiber, men smaken er like god.

Den grove konsistensen og smaken til disse kanelbollene kommer av pofiber. Pofiber er rikt på fiber og er derfor svært gunstig for tarmens peristaltikk. Fiber binder væske i tarmen, som er gunstig for fordøyelsen.

Våre grove kanelboller er glutenfri og nøttefri.

Gjær i lavkarbo bakst?

Vi har utviklet en metode som vi har kalt omhelse-metoden. Den tar for seg hvordan man får en lavkarbo gjærdeig til å heve uten sukker. Du kan lese mer om metoden og om de ulike ingrediensene som brukes i metoden, i denne artikkelen;

Hvordan bruke gjær i lavkarbo bakst, omhelse-metoden. 

Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her. 

Oppskrift til lavkarbo grove kanelboller

omhelse.no

  • Antall boller: 9-11
  • Tid: 90 min
  • Nivå: Lett
Ingredienser
  • 25 gram fersk gjær eller 1 ss tørrgjær
  • 1 ss yaconsirup (lavkarbo sirup med glykemisk indeks på 3, kan ikke erstattes av annen lavkarbo sirup)
  • 0.5 dl lunkent vann (slik at gjæren aktiveres)
  • 40 gram smeltet smør
  • 200 gram cottage cheese (ikke lettvarianten)
  • 2 egg
  • 1 ts eplesidereddik
  • 15 gram/3 ss fiberhusk
  • 60 gram kokosmel (ikke kokosmasse)
  • 40 gram pofiber
  • 60 gram sukrin melis
  • 1 toppet ts xanthan gum
  • 0.5 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • Til fyll: smør, sukrin gold, kanel og evt. tagatesse som strø på toppen
  • olje til å pensle bollene
Fremgangsmåte 
  1. Sett ovnen på over og undervarme på 180 grader.
  2. Bland lunkent vann i en bolle, sammen med gjær og yaconsirup. Rør godt slik at gjæren løses opp. La dette stå i bollen mens du gjør klart det andre.
  3. Bruk en stavmikser eller foodprosessor til å gjøre cottage cheese klumpfri.
  4. Smelt smør i en kjele. Skru av varmen og tilsett cottage cheese, egg og eddik i kjelen. Rør rundt slik at hele massen blir lunken. Dette skal lunkes, slik at gjæren kommer skikkelig i gang.
  5. Tilsett cottage cheese blandingen i bollen med gjær og rør dette inn.
  6. Bland inn alle de andre ingrediensene, bortsett fra ingrediensene til fyllet, og elt dette i minimum fem minutter med miksmaster med eltetupp.
  7. Smør to bakepapir med litt olje på ene siden og legg deigen mellom. Bruk en kjevle til å lage et rektangel, litt tykkere enn en pizzabunn. Fjern det øverste bakepapiret.
  8. Bruk en ostehøvel til å skjære smør av smørblokken og legg rikelig med smør på deigen. Dryss over godt med sukrin gold og rikelig med kanel.
  9. Rull sammen deigen og del den i 9-11 like store biter. Begynn i midten og jobb deg utover, slik at bollene får lik størrelse. Legg bollene på et bakebrett med bakepapir. Smør toppen med litt olje.
  10. Dekk brettet med plastfolie og legg et par kjøkkenhåndklær over, slik at bollene holder en god temperatur. Sett bakebrettet en lun plass. Fyll gjerne vasken halvfull med varmt vann og sett brettet over. Deigen skal heve i 45 minutter. Etter heving skal bollene være ca. 1/3 større enn før heving.
  11. Stekes på nest nederste rille i ovnen i ca. 15-18 minutter. Dersom du ønsker «sukkerstrø» på bollene, strør du tagatesse over bollene etter at de har stekt i 15 minutter og setter brettet inn igjen i ovnen i ca. 3 minutter. Tagatesse gir fort en brun skorpe, så følg med.
  12. Server lavkarbo grove kanelboller rykende fersk.
  13. Lavkarbo grove kanelboller kan fryses eller oppbevares i en brødpose på kjøkkenbenken.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search