
Ja takk, meld meg på (gratis)
Lavkarbo lasagne med knallgod lavkarbo pasta
Lavkarbo lasagne oppskrift med hjemmelaget pasta som faktisk minner ganske mye om vanlig pasta. Takk til LCHF- bloggen for denne oppskriften!
Ordet lasagne er faktisk sporet helt tilbake til det gamle Hellas, og stammer fra ordet «laganon», som er kjent som den første formen for pasta. Laganon var en referanse til flate stykker med pastadeig kuttet i tynne strimler, og har ingenting med en rett som inneholder tomat å gjøre.
Den gang bestod nemlig laganon av helt andre ingredienser enn det tradisjonell lasagne gjør i dag. I det gamle Romerriket hadde de en rett som ble kalt «lasanum», som er latin for beholder eller gryte.
Italienerne brukte dette ordet for å refere til beholderen som retten ble servert i. I årenes løp fikk til slutt selve retten navnet lasanum. Den italienske klassiske ragu-baserte retten vi kjenner som lasagne i dag, oppstod i Napoli i middelalderen.

Den klassiske lasagne-retten vi kjenner i dag stammer fra Napoli. Vi har forsøkt å lage en oppskrift på lavkarbo lasagne som er så tett opp mot klassikeren som mulig. Bilde: https://unsplash.com/@samvbussel
Lasagnens utvikling
En av de første referansene vi kjenner til klassisk lasagne finner vi lenge før lavkarbo, og i hvert fall lavkarbo lasagne, var en greie. I en britisk kokebok fra 1300-tallet finner man oppskrift på en rett der pastaplater er lagt i lag over hverandre, men uten tomater.
I en italiensk kokebok fra 1880-tallet finner vi oppskrift på en lignende rett, men denne gangen med tomatsaus. Som vi ser har lasagne utviklet seg over mange år, før vi i dag sitter igjen med den nydelig klassiske retten med tykk ragu, bechamelsaus og smeltet ost.
For en del år siden hevdet faktisk også britene at lasagne egentlig kom fra England. Britiske forskere mente å ha påvist at det ble spist lasagne ved kong Richards IIs hoff allerede i 1390, en teori som førte til sterke reaksjoner fra italienerne.
Lavkarbo lasagne på høyde med klassikeren?
Det ville vel vært en drøm? Dersom du lager en skikkelig god ragu, som vi har gjort i denne oppskriften, og kombinerer denne med vår lavkarbo pasta, og bechamelsausen beskrevet under, kommer du så nært du klarer klassisk italiensk lasagne.
Følg oppskriften og la sausen koke lenge, kjevle pastaplatene skikkelig tynne, og du er godt på vei til å lage en lavkarbo lasagne hele familien vil elske. La gjerne være å fortelle at det ikke er ekte pasta og se om noen merker det (med mindre du har en konservativ napolitaner i familien. Men da bør du kanskje aldri si noe om at pastaen er erstattet uansett hvordan den smaker.).
Takk til LCHF- bloggen for oppskrift på lavkarbo pastaplater
Her lager vi vår egen lavkarbo pasta, som faktisk smaker ganske så likt ekte pasta, men uten at den inneholder karbohydrater.
Vi kan takke LCHF- bloggen for denne populære oppskriften på lavkarbo lasagneplater. De publiserte denne oppskriften i 2012.
Vi vet ikke hvor den originalt kommer fra, men det var på deres blogg vi fant den.
Lenger nede finner du deres oppskrift på lavkarbo lasagne plater. LCHF- bloggen finner du her.
Bruk gjerne squash som pastaplater
Om du ikke ønsker å lage lasagneplater selv så kan du skjære squash i tynne skiver og bruke dette som pastaplater imellom lagene.
Næringsrike ingredienser
Ingrediensene i lasagneplatene er næringsrike. De består enkelt og greit av egg, kremost og fiberhusk. Et godt tips er å kjevle deigen skikkelig tynn før du setter den i ovnen.
Vær obs på at platene kan bli noe tykkere når du steker de, og vi synes lasagneplatene smaker best når de er tynne.
I denne oppskriften har vi også laget en lavkarbo bechamel-saus, som smaker nydelig, og som er enda enklere å lage enn vanlig bechamelsaus.
Denne oppskriften på lavkarbo lasagne er ganske mektig, og den bør gi nok mat til å mette fire sultne, voksne personer. Bon appetit!
Server gjerne lavkarbo lasagne med en frisk salat og lavkarbo brød til. Ønsker du å servere brød til lavkarbo lasagne har vi flere gode brødoppskrifter.
Vi kan anbefale å servere lavkarbo lasagne til lavkarbo italiensk stromboli, som du finner oppskrift på her. De andre brødoppskriftene våre finner du her.
Sjekk også ut vår lavkarbo calzone. Den finner du her.

Lavkarbo lasagne med hjemmelagete lavkarbo pasta plater.

OPPSKRIFT PÅ LAVKARBO LASAGNE
Skriv ut Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)




Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
Kjøttsaus
- 400 gram kjøttdeig
- 400 gram hermetiske tomater
- 3 ss tomatpuré
- 2 dl rødvin (kan utelates)
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 1,5 stilk stangselleri
- 1 dl extra virgin olivenolje
- Oregano
- Evt. fersk basilikum
- Salt og pepper
Lavkarbo lasagneplater
- 4 egg
- 125 gram philadelphia ost
- 50 gram fiberhusk
Ostesaus / bechamel saus
- 3 dl fløte
- 150 g kremost naturell
- Salt
- Hvit pepper
- Muskatnøtt
- 150 - 175 gram revet ost til topping
Fremgangsmåte
Kjøttsaus
- Begynn med kjøttsausen, den skal putre mens du lager det andre.
- Hakk løk, hvitløk, stangselleri i småbiter og stek gylden i olje.
- Hell i rødvin (kan utelates om du ikke har), og kok ned til det er en tykk smørje i bunnen.
- Hell over tomatpuré og hermetiske tomater og la det putre.
- Stek kjøttet på høy varme til det er brunt.
- Ha kjøttdeigen i sausen, sammen med litt ekstra olivenolje og rør godt.
- Ha i oregano, salt og pepper og la den stå og småputre.
- Kjøttsausen blir bare bedre om den får stå å putre en stund, gjerne i flere timer.
Lavkarbo lasagneplater
- Sett stekeovnen på 175 grader.
- Visp sammen egg og kremost til en jevn blanding.
- Visp inn fiberhusk.
- La det stå og svelle i ti minutter.
- Etter ti minutter deler du deigen i to. Du kan la være å dele deigen i to, men da vil platene bli litt tykke.
- Smør to bakepapir med olje og legg den ene deigen mellom bakepapirene med oljen mot deigen.
- Bruk en kjevle til å trykke deigen flat. Gjør den så flat som mulig. Gjenta prosessen med den andre deigen.
- Stek på 175 grader i stekeovn i 15 minutter.
- Skru opp ovnen til 190 grader, slik at ovnen blir klar til lasagnen skal stekes.
- Ta ut og skjær opp i biter som passer til din ildfaste form.
Ostesaus / bechamel saus
- Visp sammen fløte og philadelphia ost (eller annen kremost).
- Kok opp og la det småputre i ca. 10 min.
- Ha i muskatnøtt, salt og hvit pepper.
Lasagne
- Legg lagvis kjøttsaus og lasagneplater og hell hvit saus over toppen.
- Strø over revet ost og stek på ca. 190 grader, i ca. 20 minutter.
- La lasagnen hvile på kjøkkenbenken i ti minutter og voila! Nydelig lavkarbo lasagne er klar.
Denne lasanjen var kjempegod. Jeg savnet ikke pasta i det hele tatt. Veldig godt med den hvite sausen med kremost i også. Tusen takk for en nydelig oppskrift!
Sykt god lavkarbo lasagne! Tusen takk for nok en digg oppskrift.
Så kjekt at du liker den. Vi er enig!
Kan man fryse «pasta» platene?
Det burde gå fint ja 😊👍