Lavkarbo lasagne med hjemmelaget lavkarbo pasta

Lavkarbo lasagne med knallgod lavkarbo pasta

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no

Lavkarbo lasagne oppskrift med hjemmelaget pasta som faktisk minner ganske mye om vanlig pasta. Takk til LCHF- bloggen for denne oppskriften!

Ordet lasagne er faktisk sporet helt tilbake til det gamle Hellas, og stammer fra ordet «laganon», som er kjent som den første formen for pasta. Laganon var en referanse til flate stykker med pastadeig kuttet i tynne strimler, og har ingenting med en rett som inneholder tomat å gjøre.

Den gang bestod nemlig laganon av helt andre ingredienser enn det tradisjonell lasagne gjør i dag. I det gamle Romerriket hadde de en rett som ble kalt «lasanum», som er latin for beholder eller gryte.

Italienerne brukte dette ordet for å refere til beholderen som retten ble servert i. I årenes løp fikk til slutt selve retten navnet lasanum. Den italienske klassiske ragu-baserte retten vi kjenner som lasagne i dag, oppstod i Napoli i middelalderen.

Napoli lasagne hjemby

Den klassiske lasagne-retten vi kjenner i dag stammer fra Napoli. Vi har forsøkt å lage en oppskrift på lavkarbo lasagne som er så tett opp mot klassikeren som mulig. Bilde: https://unsplash.com/@samvbussel

Lasagnens utvikling

En av de første referansene vi kjenner til klassisk lasagne finner vi lenge før lavkarbo, og i hvert fall lavkarbo lasagne, var en greie. I en britisk kokebok fra 1300-tallet finner man oppskrift på en rett der pastaplater er lagt i lag over hverandre, men uten tomater.

I en italiensk kokebok fra 1880-tallet finner vi oppskrift på en lignende rett, men denne gangen med tomatsaus. Som vi ser har lasagne utviklet seg over mange år, før vi i dag sitter igjen med den nydelig klassiske retten med tykk ragu, bechamelsaus og smeltet ost.

For en del år siden hevdet faktisk også britene at lasagne egentlig kom fra England. Britiske forskere mente å ha påvist at det ble spist lasagne ved kong Richards IIs hoff allerede i 1390, en teori som førte til sterke reaksjoner fra italienerne.

Lavkarbo lasagne på høyde med klassikeren?

Det ville vel vært en drøm? Dersom du lager en skikkelig god ragu, som vi har gjort i denne oppskriften, og kombinerer denne med vår lavkarbo pasta, og bechamelsausen beskrevet under, kommer du så nært du klarer klassisk italiensk lasagne.

Følg oppskriften og la sausen koke lenge, kjevle pastaplatene skikkelig tynne, og du er godt på vei til å lage en lavkarbo lasagne hele familien vil elske.

Lavkarbo pastaplater

Her lager vi vår egen lavkarbo pasta, som faktisk smaker ganske så likt ekte pasta, men uten at den inneholder karbohydrater.

Vi kan takke LCHF- bloggen for at denne oppskriften på lavkarbo lasagneplater ble populær i Norge. De publiserte oppskriften først i 2012, og den finner du her.

Vi vet ikke hvor den originalt kommer fra, men du finner den igjen hos mange utenlandske keto-bloggere.

Lavkarbo lasagne

Lavkarbo lasagne fra omhelse.no

Bruk gjerne squash som pastaplater

Om du ikke ønsker å lage lasagneplater selv så kan du skjære squash i tynne skiver og bruke dette som pastaplater imellom lagene. Dette en enkelt og overraskende godt.

Næringsrike ingredienser

Ingrediensene i lasagneplatene er næringsrike. De består enkelt og greit av egg, kremost og fiberhusk. Et godt tips er å kjevle deigen skikkelig tynn før du setter den i ovnen.

Vær obs på at platene kan bli noe tykkere når du steker de, og vi synes lasagneplatene smaker best når de er tynne.

I denne oppskriften har vi også laget en lavkarbo bechamel-saus, som smaker nydelig, og som er enda enklere å lage enn vanlig bechamelsaus.

Denne oppskriften på lavkarbo lasagne er ganske mektig, og den bør gi nok mat til å mette fire sultne, voksne personer. Bon appetit!

Lavkarbo lasagne

Lavkarbo lasagne

Server gjerne lavkarbo lasagne med en frisk salat og lavkarbo brød til. Ønsker du å servere brød til lavkarbo lasagne har vi flere gode brødoppskrifter som du finner du her.

Lavkarbo lasagne

Lavkarbo lasagne

4,95 fra 19 stemmer
Pin Vurdering
Tid: 1 time 30 minutter
Antall: 4 porsjoner

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Kalorier: 963kcal | Karbohydrater: 10g | Protein: 39g | Fett: 80g
Allergener
Egg
Melk
Selleri
Sulfitter

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

Kjøttsaus

  • 1 gul løk
  • 1,5 stilk stangselleri
  • 2 hvitløksfedd
  • 0,5 dl olivenolje
  • 400 g kjøttdeig
  • 3 ss tomatpuré
  • 2 dl rødvin (kan utelates)
  • 400 g hermetiske hakkede tomater
  • 1 ss tørket oregano
  • Salt og pepper

Lavkarbo lasagneplater

  • 2 egg
  • 75 g kremost naturell
  • 25 g fiberhusk (psyllium)

Ostesaus/bechamel saus

  • 3 dl kremfløte
  • 125 g kremost naturell
  • Salt
  • Hvit pepper
  • Malt muskatnøtt
  • 150 g revet ost til topping

Fremgangsmåte

Kjøttsaus

  • Begynn med kjøttsausen, den skal putre mens du lager det andre.
  • Hakk løk og stangselleri i småbiter og finhakk hvitløk.
  • Varm olje i en gryte til medium temperatur og stek kjøttdeig og løk til løken blir myk, ca. fem minutter.
  • Tilsett hvitløk, stangselleri og tomatpuré og stek videre i ca. 2 minutter.
  • Hell i rødvin (kan utelates om du ikke har), og kok ned til under halvparten av væsken.
  • Tilsett hermetiske tomater, oregano, salt og pepper. Kok opp og la småputre mens du lager pastaen.

Lavkarbo lasagneplater

  • Sett stekeovnen på over- og undervarme på 175 grader.
  • Pisk sammen egg og kremost til en jevn blanding før du rører inn fiberhusk. La det stå og svelle i ca. ti minutter.
  • Smør to bakepapir med olje og legg deigen mellom papiret med oljen mot deigen.
  • Bruk en kjevle til å trykke deigen så flat som mulig. Pastaen blir best når deigen er kjevlet veldig tynn. Fjern det øverste bakepapiret når du er ferdig å kjevle.
  • Stek på midterste rille i ovnen i ca. 15 minutter.
  • Skjær pastaen opp i ruter med et pizzahjul.
    Lavkarbo pastaplater
  • Skru opp ovnen til 200 grader, slik at ovnen blir klar til lasagnen skal stekes.

Ostesaus/bechamel saus

  • Visp sammen alle ingrediensene til sausen i en kjele og kok opp.
  • La sausen småputre i ca. 10 min.

Lasagne

  • Legg lagvis kjøttsaus og lasagneplater, og hell hvit saus over toppen.
  • Strø over revet ost og stek på 200 grader, i ca. 20 minutter.
  • La lasagnen hvile på kjøkkenbenken i minst ti minutter og voila! Nydelig lavkarbo lasagne er klar.

Viser 6 kommentarer
  • Hilde
    Svar

    Heisann, tror dere det er mulig å bruke xantham gum istedenfor fiberhusk? 🙂

  • Emily
    Svar

    5 stjerner
    Denne lasanjen var kjempegod. Jeg savnet ikke pasta i det hele tatt. Veldig godt med den hvite sausen med kremost i også. Tusen takk for en nydelig oppskrift!

  • Charlotte
    Svar

    5 stjerner
    Sykt god lavkarbo lasagne! Tusen takk for nok en digg oppskrift.

  • Cecilie Stevenson
    Svar

    Kan man fryse «pasta» platene?

4,95 from 19 votes (17 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search