Lavkarbo brød som inneholder minimalt med karbohydrater
Ser du etter et lavkarbo brød som både smaker fantastisk og er enkelt å lage? Da trenger du ikke å lete lenger. Alle brødene på denne siden fyller disse kriteriene.
Steinalderbrød
Steinalderbrød er nok kanskje et av de mest næringsrike og sunneste brødene du kan spise. Brødet er proppfullt av nøtter og frø. Det er også det enkleste lavkarbo brødet å lage av alle våre oppskrifter. Her skal du bare blander alle ingrediensene og steker brødet i ovnen. Brødet krever ingen heving. Enkelt og greit.
Selv om Steinalderbrød er et populært og godt lavkarbo brød, som er veldig sunt, er det godt å variere med andre brød. Steinalderbrød er annerledes i smak og konsistens, enn hva man er vant med fra brød i butikken. Dette er en vanesak.
Lavkarbo brød som hever
Etter mye eksperimentering har vi funnet frem til brødoppskrifter som er veldig likt «vanlig» brødmat som inneholder hvete og sukker. Vi har også funnet en måte å bruke gjær på slik at brødet hever.
Vanligvis trenger gjæren sukker for å heve. Sukker ønsker vi ikke å anvende i våre sunn oppskrifter. Derfor har vi kommet frem til en løsning der vi får aktivert gjæren, uten sukker! Resultatet er et nydelig lavkarbo brød som virkelig smaker og føles som et brød skal.
Hemmeligheten
Inulin er et kostfiber som ikke tas opp i tarmen og har tilnærmet ingen påvirkning på blodsukkeret. Det har en glykemisk indeks (GI) på 1. Dette er lavere enn for eksempel tagatesse, en ingrediens som ofte brukes i lavkarbo bakst.
Inulin gir dermed ingen blodsukkerstigning og inneholder svært få kalorier. Ikke nok med det. Inulin er også et fiber som gir næring til tarmbakteriene og er derfor svært gunstig for fordøyelsen.
Det som er enda bedre er at gjæren faktisk bruker inulin til å bli aktivert, uten at inulinet tas opp i tarmen. Dermed får gjæren nødvendig drivstoff, slik at deigen hever og får en nydelig brødkonsistens.
Svært lav GI
Yaconsirup er den beste ingrediensen som inneholder inulin. Dette er en sirup som er presset av roten til yaconplanten som finnes i Sør-Amerika.
Innholdet av karbohydrater i yaconsirup kommer stort sett fra inulin, altså tas ikke disse karbohydratene opp i tarmen. Sirupen har en glykemisk indeks på 3-5, men gjæren vil «spise» de fleste karbohydratene fra sirupen, slik at innholdet av karbohydrater i brødet blir lavere enn før brødet er ferdig stekt.

Det er mange som savner brød i et lavkarbo kosthold. Her ser du eksempel på et lavkarbo brød med god smak og fin konsistens: Lavkarbo kneipp.
Resultatet
Vi elsker å prøve ut nye ting, og alle brødene her på siden er utviklet av oss, utenom steinalderbrødet. Vi er opptatt av at lavkarbo brødene våre skal ligne på vanlige brød, med god konsistens og god smak. Steinalderbrødet er en klassisk oppskrift som vi har justert, mens de andre oppskriftene har vi utviklet etter prøving og feiling.
På denne siden publiseres det fortløpende oppskrifter på lavkarbo brød, etterhvert som vi får testet ut nye variasjoner. Send oss gjerne tips dersom du ønsker at vi skal teste ut dine ideer.
Visste du at mange studier viser at lavkarbo kosthold er sunt og ikke skadelige? Du kan lese to av studiene her og her.
Våre tre mest populære lavkarbo brød
Hverdagsbrød, loff og steinalderbrød

LAVKARBO HVERDAGSBRØD MED MANDELMEL
Skriv ut Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)




Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 200 gram cottage cheese
- 35 gram smeltet meierismør
- 4 egg
- 50 gram mandelmel (ikke fettredusert)
- 50 gram sesamfrø
- 30 gram pofiber
- 2 ss fiberhusk
- 1 ts bakepulver
- 1 ts tørrgjær
- 1 ts finesse bakesukker evt. inulinpulver / yaconsirup / tagatesse
- 1 ts salt
- Topping: pisket egg, valmuefrø eller sesamfrø
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 190 grader.
- Bland cottage cheese, smeltet smør og egg i en blender og lag en klumpfri masse.
- Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett cottage cheese blandingen. Bland godt.
- Form deigen til et brød og legg brødet på et bakebrett med bakepapir. Det skal ikke stekes i brødform.
- Pensle brødet med pisket egg og strø over valmuefrø eller sesamfrø.
- Stek på midterste rille i ovnen 30-35 minutter. Sjekk underveis. Avkjøles på rist.
Kommentar

Saftig lavkarbo loff
Skriv ut Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)


Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 250 gram cottage cheese
- 35 gram smeltet meierismør
- 4 egg
- 1,5 dl varmt vann
- 70 gram havrefiber
- 30 gram pofiber
- 3 ss fiberhusk
- 1.5 ts tørrgjær
- 1 ts finesse bakesukker evt. inulinpulver / yaconsirup / tagatesse
- 1 ts bakepulver
- 1 ts salt
- Topping: pisket egg, valmuefrø eller andre frø
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 190 grader.
- Bland cottage cheese, smeltet smør, egg og vann i en blender. slik at du får en klumpfri masse.
- Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett cottage cheese blandingen. Eltes til en deig. Deigen skal være litt fuktigere enn en vanlig hvetedeig, samtidig som den kan formes uten problemer. Er den for tørr tilsetter du litt mer vann, er den for fuktig tilsetter du litt mer havrefiber.
- Form deigen til et brød og legg brødet på et bakebrett med bakepapir. Brødet skal ikke stekes i brødform.
- Skjær riller i brødet, dersom du ønsker mønster på toppen. Pensle med pisket egg og strø over valmuefrø.
- Stek på midterste rille i ovnen i ca. 50-55 minutter til det er gyllent. Sjekk underveis.
- Avkjøl på rist. La brødet hvile minst 10 minutter før du skjærer i det.
Kommentar

STEINALDERBRØD
Skriv ut Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)




Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 1 neve miks av friske urter (kan utelates)
- 1 dl olivenolje evt. en annen olje
- 6 egg
- 120 gram valnøtter
- 120 gram mandler
- 120 gram linfrø
- 120 gram sesamfrø
- 120 gram gresskarkjerner
- 120 gram solsikkekjerner
- 1 ts salt
- 75 gram revet ost til topping (kan utelates)
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på over- og undervarme på 175 grader.
- Lag urteolje ved å stavmikse urter og olje.
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle. Frø og nøtter skal være hele.
- Hell innholdet i en bakepapirkledd brødform.
- Strø over revet ost, dersom du ønsker det.
- Stekes på midterste rille i ovnen i 50 minutter.
- Avkjøl brødet på rist.
Kommentar
Lavkarbo brød oppskrifter
I tillegg til lavkarbo brød har vi også en rekke andre oppskrifter. De finner du her.
Hva slags urter anbefaler dere å ha i steinalderbrødet? Hvis jeg ikke bruker urter, skal oljen da sløyfes? Takk for gode og enkle oppskrifter.
Oljen skal ikke sløyfes selv om du dropper urter 🙂 Du kan bruke de urtene du liker. Noen eksempler er basilikum, kruspersille, timian etc.
Heisann. Jeg ser på hverdagsbrød med mandelmel at det er 147 kcl per enhet, er det per brød eller per brødskive??? Jeg skal nå starte et såkalt FUS kosthold, devs Frisk Uten Sukker og da er jeg veldig opptatt av at det er så lite karbohydrater og sukker som mulig i det jeg sal spise, men samtidig så er jeg en «brødmann» og vet ikke helt om jeg klarer å leve et liv uten brød. Da jeg googlet lavkarbo brød så kom siden deres opp og av de forslagene dere har til brød så ser dette veldig lovende ut, men jeg var som sagt litt usikker på hva dere mener med kalorier per enhet når dere oppga næringsinnholdet per brød, det kommer klart frem av deklarasjonen at det er lite karbohydrater og det er jo flott, men jeg skulle gjerne fått en liten forklarng på hvordan dere definerer enhet i forhold til kalroriinnholdet.
Mvh
Lars Frode Jacobsen
Hei Lars Frode. Det høres ut som du gjør et veldig godt valg ved å starte på lavkarbo/sukkerfritt kosthold. En enhet betyr 1 skive/rundstykke etc. Alt næringsinnhold er altså per skive i dette tilfellet.
Takk for gode oppskrifter!
Bare hyggelig Siv!