









OPPSKRIFTER
Lavkarbo brød som inneholder minimalt med karbohydrater
Ser du etter et lavkarbo brød som både smaker fantastisk og er enkelt å lage? Da trenger du ikke å lete lenger. Alle brødene på denne siden fyller disse kriteriene.
Kanskje du har forsøkt deg på lavkarbo brød oppskrifter, og mislykkes med klissete blandinger av mandelmel og kokosmel? Det trenger du ikke bekymre deg for her. Alle oppskriftene vi legger ut er nøye testet av oss.
Steinalderbrød
Steinalderbrød er nok kanskje et av de mest næringsrike og sunneste brødene du kan få i deg. Det er proppfullt av nøtter og frø. Det er også det enkleste lavkarbo brødet å lage av alle våre oppskrifter. Her skal du bare blander alle ingrediensene og steker brødet i ovnene. Brødet krever ingen heving. Enkelt og greit.
Selv om Steinalderbrød er et populært og godt lavkarbo brød, som er veldig sunt, så er det godt å variere med andre brød. Steinalderbrød er annerledes i smak og konsistens, enn hva man er vant med fra brød i butikken. Dette er en vanesak.
Lavkarbo brød som hever
Etter mye eksperimentering har vi funnet frem til brødoppskrifter som er veldig likt «vanlig» brødmat som inneholder hvete og sukker. Vi har også funnet en måte å bruke gjær på slik at brødet hever.
Vanligvis trenger gjæren sukker for å heve. Sukker ønsker ikke vi å anvende i våre sunn oppskrifter. Derfor har vi kommet frem til en løsning der vi får aktivert gjæren, uten sukker! Resultatet er et nydelig lavkarbo brød som virkelig smaker og føles som et brød skal.
Hemmeligheten
Inulin er et kostfiber som ikke tas opp i tarmen og har tilnærmet ingen påvirkning på blodsukkeret. Det har en glykemisk indeks (GI) på 1. Dette er lavere enn for eksempel tagatesse, en ingrediens som ofte brukes i lavkarbo bakst.
Inulin gir dermed ingen blodsukkerstigning og inneholder svært få kalorier. Ikke nok med det. Inulin er også et fiber som gir næring til tarmbakteriene og er derfor svært gunstig for fordøyelsen.
Det som er enda bedre er at gjæren faktisk bruker inulin til å bli aktivert, uten at inulinet tas opp i tarmen. Dermed får gjæren nødvendig drivstoff, slik at deigen hever og får en nydelig brødkonsistens.
Svært lav GI
Yaconsirup er den beste ingrediensen som inneholder inulin. Dette er en sirup som er presset av roten til yaconplanten som finnes i Sør-Amerika.
Innholdet av karbohydrater i yaconsirup kommer stort sett fra inulin, altså tas ikke disse karbohydratene opp i tarmen. Sirupen har en glykemisk indeks på 3-5, men gjæren vil «spise» de fleste karbohydratene fra sirupen, slik at innholdet av karbohydrater i brødet blir lavere enn før brødet er ferdig stekt.

Det er mange som savner brød i et lavkarbo kosthold. Her ser du eksempel på et lavkarbo brød med god smak og fin konsistens: Lavkarbo kneipp.
Resultatet
Vi elsker å prøve ut nye ting, og alle brødene her på siden er utviklet av oss, utenom steinalderbrødet. Vi er opptatt av at lavkarbo brødene våre skal ligne på vanlige brød, med god konsistens og god smak. Steinalderbrødet er en klassisk oppskrift som vi har justert litt på, mens de andre oppskriftene har vi utviklet etter prøving og feiling.
På denne siden publiseres det fortløpende oppskrifter på lavkarbo brød, etterhvert som vi får testet ut nye variasjoner. Send oss gjerne tips dersom du ønsker at vi skal teste ut dine ideer.
Visste du at mange studier viser at lavkarbo kosthold er sunt og ikke skadelige? Du kan lese to av de her og her.
Lavkarbo brød oppskrifter
I tillegg til lavkarbo brød har vi også en rekke andre oppskrifter. De finner du her.