Lavkarbo brød som inneholder minimalt med karbohydrater

Ser du etter et lavkarbo brød som både smaker fantastisk og er enkelt å lage? Da trenger du ikke å lete lenger. Alle brødene på denne siden fyller disse kriteriene.

Steinalderbrød

Steinalderbrød er nok kanskje et av de mest næringsrike og sunneste brødene du kan spise. Brødet er proppfullt av nøtter og frø. Det er også det enkleste lavkarbo brødet å lage av alle våre oppskrifter. Her skal du bare blander alle ingrediensene og steker brødet i ovnen. Brødet krever ingen heving. Enkelt og greit.

Selv om Steinalderbrød er et populært og godt lavkarbo brød, som er veldig sunt, er det godt å variere med andre brød.  Steinalderbrød er annerledes i smak og konsistens, enn hva man er vant med fra brød i butikken. Dette er en vanesak.

Lavkarbo brød som hever

Etter mye eksperimentering har vi funnet frem til brødoppskrifter som er veldig likt «vanlig» brødmat som inneholder hvete eller andre kornsorter. Brød med gluten fra korn hever godt, men vi har funnet en måte å aktivere gjære på uten å bruke gluten og sukker.

Vanligvis trenger gjæren sukker for å heve. Sukker ønsker vi ikke å anvende i våre sunn oppskrifter. Metoden vår, uten gluten og sukker, gir et nydelig lavkarbo brød som smaker og føles som et brød skal.

Hemmeligheten

Inulin er et kostfiber som ikke tas opp i tarmen og har tilnærmet ingen påvirkning på blodsukkeret. Det har en glykemisk indeks (GI) på 1. Dette er svært lavt sammenlignet med sukker som har en GI på over 60.

Inulin gir dermed ingen blodsukkerstigning og inneholder få kalorier. Inulin er også et fiber som gir næring til tarmbakteriene og er derfor gunstig for fordøyelsen.

Hemmeligheten er at inulin aktiverer gjær, uten at inulinet tas opp i tarmen. Dermed får gjæren nødvendig drivstoff, slik at deigen hever og får god brødkonsistens.

Svært lav GI

Yaconsirup inneholder mye inulin og kan derfor brukes for å aktivere gjæren. Dette er en sirup som er presset av roten til yaconplanten som finnes i Sør-Amerika.

Innholdet av karbohydrater i yaconsirup kommer stort sett fra inulin, altså tas ikke disse karbohydratene opp i tarmen. Sirupen har en glykemisk indeks på 3-5, men gjæren vil  «spise» de fleste karbohydratene fra sirupen, slik at innholdet av karbohydrater i det ferdige brødet blir lavere enn før brødet er stekt. 

Du kan også bruke inulinpulver, Finesse bakesukker, Baskesukkr, Tagatesse eller Tagasøtt for å aktivere gjæren.

Frokostrundstykker

Resultatet

Vi elsker å prøve ut nye ting, og alle brødene her på siden er utviklet av oss, utenom steinalderbrødet. Vi er opptatt av at lavkarbo brødene våre skal ligne på vanlige brød, med god konsistens og god smak. Steinalderbrødet er en klassisk oppskrift som vi har justert, mens de andre oppskriftene har vi utviklet etter prøving og feiling.

På denne siden publiseres det fortløpende oppskrifter på lavkarbo brød, etterhvert som vi får testet ut nye variasjoner. Send oss gjerne tips dersom du ønsker at vi skal teste ut dine ideer.

Visste du at mange studier viser at lavkarbo kosthold er sunt og ikke skadelige? Du kan lese to av studiene her og her.

Lavkarbo brød oppskrifter

I tillegg til lavkarbo brød har vi også en rekke andre oppskrifter. De finner du her.

Anbefalt
Viser 8 kommentarer
 • Eva Lian
  Svar

  5 stjerner
  Dette er en av mine favoritter blant brødmat.

  • Robert Helle
   Svar

   Så kjekt å høre, Eva. Takk for tilbakemeldingen 😀

 • Mariann
  Svar

  Hva slags urter anbefaler dere å ha i steinalderbrødet? Hvis jeg ikke bruker urter, skal oljen da sløyfes? Takk for gode og enkle oppskrifter.

  • Stina Nilsen
   Svar

   Oljen skal ikke sløyfes selv om du dropper urter 🙂 Du kan bruke de urtene du liker. Noen eksempler er basilikum, kruspersille, timian etc.

 • Lars Frode Jacobsen
  Svar

  Heisann. Jeg ser på hverdagsbrød med mandelmel at det er 147 kcl per enhet, er det per brød eller per brødskive??? Jeg skal nå starte et såkalt FUS kosthold, devs Frisk Uten Sukker og da er jeg veldig opptatt av at det er så lite karbohydrater og sukker som mulig i det jeg sal spise, men samtidig så er jeg en «brødmann» og vet ikke helt om jeg klarer å leve et liv uten brød. Da jeg googlet lavkarbo brød så kom siden deres opp og av de forslagene dere har til brød så ser dette veldig lovende ut, men jeg var som sagt litt usikker på hva dere mener med kalorier per enhet når dere oppga næringsinnholdet per brød, det kommer klart frem av deklarasjonen at det er lite karbohydrater og det er jo flott, men jeg skulle gjerne fått en liten forklarng på hvordan dere definerer enhet i forhold til kalroriinnholdet.
  Mvh
  Lars Frode Jacobsen

  • Robert Helle
   Svar

   Hei Lars Frode. Det høres ut som du gjør et veldig godt valg ved å starte på lavkarbo/sukkerfritt kosthold. En enhet betyr 1 skive/rundstykke etc. Alt næringsinnhold er altså per skive i dette tilfellet.

 • Siv Elisabeth Øvsthus
  Svar

  Takk for gode oppskrifter!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search