Spørsmål og svar
Klikk på spørsmålet for å lese svaret.
Hard mage og treg avføring
Jeg får hard mage og treg avføring etter jeg la om kostholdet. Hva kan hjelpe?
Hilsen Kjersti M.
Svar fra sykepleier
Så kjedelig! ❤️ Her er noen tips som fungerer for å motvirke forstoppelse dersom de følges jevnlig:
- Chiapudding eller chiafrø blandet i litt vann som du inntar daglig eller annen hver dag.
- Linfrø blandet i chiapudding eller et par ss bløtlagt i vann som du drikker.
- Drikke mer vann daglig enn du har gjort til nå.
- 1 ss mct olje daglig.
- Vær forsiktig med fiberprodukter som havrefiber, pofiber etc og ikke spis for mye lavkarbo brødmat per dag. Når du spiser mye fiber må du også drikke rikelig med vann, da kan det hjelpe på avføringen. For lite væske og mye fiber kan virke motsatt.
- Spis grønnsaker som brokkoli, blomkål og asparges.
- Ta magnesiumtilskudd men sjekk at tilskuddet inneholder magnesium oksid. Magnesium sitrat har ikke den samme effekten.
- Resistent potetstivelse kan forsøkes for å booste bakteriefloraen i tarmen. Bland 1 ts potetstivelse i kaldt vann og drikk dette hver morgen en liten stund før du skal spise ditt første måltid.
- Prøv steinalderbrød. Det fungerer veldig bra for mange.
Løsningen kommer an på hva årsaken til problemet er. Du må derfor bare prøve deg frem og se om noe av dette kan hjelpe 😊
Vennlig hilsen
Stina Nilsen
Sykepleier
Virker lavkarbo inn på psoriasis? Har du noen erfaring med psoriasis?
Hei. Min datter på 20 plages med psoriasis – skjemmende og kløende utslett særlig på armene.
Hun har prøvd ulike midler uten at det hjelper nevneverdig. Men hun har aldri fått noen kostholdsråd fra fastlegen. Virker ikke kostholdet inn på denne sykdommen? Har du noen erfaring med psoriasis?
Hilsen Anne-Line
Svar fra legen
Hei Anne-Lise.
Ved Dr. Hexebergs klinikk har vi gode erfaringer med psoriasis og kostendring. Når det gjelder betennelser generelt så er det viktig å ha et lavkarbokosthold. Dette fordi sukker fremmer betennelse. Det gjelder uansett hvor sukkeret kommer fra – brød, mysli, potet, ris, pasta, frukt, juice, yoghurt, godteri ol. Mye sukker i blodet fører til økt produksjon av insulin som i seg selv er betennelsesfremmende.
Videre er det viktig å kutte ut omega-6 rike oljer som solsikkeolje, maisolje og soyaolje og produkter av disse. Dette fordi omega-6 fettsyrer virker betennelsesfremmende. Omega-3 fettsyrer hemmer betennelse så derfor anbefaler jeg fet fisk og evt. omega-3 tilskudd.
Når man kutter ut karbohydrater må fettmengden i kosten økes. Gode kilder er fett kjøtt, fet fisk, egg, smør, olivenolje, kokosolje, avokado og nøtter. Psoriasis er en autoimmun tilstand og i den forbindelse er matintoleranser viktig.
Vi har mange eksempler på pasienter som blir helt kvitt psoriasis ved å kutte ut alle korn- og melkeprodukter. Dersom det høres vanskelig ut kan det være nyttig å ta en matintoleransetest. For mange kan det være lettere å gjøre slike kostendringer dersom man har undersøkelser som gir et klart og tydelig svar. Dessverre må man betale for disse testene selv. Vi anbefaler dem ofte, og synes de er veldig nyttig når det gjelder å gi kostråd til den enkelte.
For mer kunnskap om bruk av mat som medisin anbefaler jeg vår bok: Nytt blikk på autoimmun sykdom
Hilsen
Sofie Hexeberg
Jeg har søthunger og leter etter et kosthold som kan være bra for meg
Jeg klarer ikke å gå ned i vekt fordi jeg har så sterk søthunger. Jeg kan være flink i noen dager, men så sprekker jeg på sjokolade eller det jeg måtte finne av godterier i skuffer og skap. Jeg har prøvd å fjerne alt av søtsaker, men da kan jeg finne på å kjøre til bensinstasjonen om kvelden og kjøpe altfor mye søtsaker som glir veldig lett ned mens jeg ser på TV.
Hilsen Vigdis
Svar fra legen
Hei Vigdis. Det er mange som sliter med dette problemet. Det er viktig å forstå hva som gjør at du feiler gjentatte ganger.
Sukker kan gi tilsvarende avhengighet som ved inntak av nikotin, alkohol og narkotika. Slike stoffer påvirker belønningssenteret i hjernen – og det fører til at du vil ha mer. Noen er avhengig av flere stoffer eller slutter med ett for så å oppdage at de har erstattet det med et annet. Sannsynligvis har du et følsomt belønningssenter i hjernen som bare skriker etter mer sukker. Behandlingen er som ved all avhengighet – totalavhold – selv om det kan være vanskelig og ta tid før du har kontroll. Ved totalavhold menes også stivelse som er laget av sukker og søtningsstoffer som smaker søtt.
Karbohydrater (sukker) brukes som energi, men virker også direkte inn på hormonbalansen din. Når du spiser karbohydrater, skiller kroppen ut hormonet insulin i blodet for å hjelpe glukose (sukker) inn i cellene, der glukose brukes som energi. Dersom det etter et måltid er mer glukose tilgjengelig enn det kroppen har behov for, gir insulinet beskjed om at glukose skal lagres som glykogen i leveren og musklene, dersom det er ledig lagerplass der.
Når leveren og musklene har fylt opp sine små lagre, omdannes sukkeret til fett og lagres i fettcellene hvor det er god plass. Mat med mye karbohydrater fører til et svingende blodsukker, og ved blodsukkerfall inntrer sult og søthunger, noe som ofte fører til inntak av mer karbohydratrik mat eller godterier.
Anbefaler deg et lavkarbokosthold slik at du kjenner at blodsukkeret blir stabilt og søthungeren forsvinner. Dette har mange erfart før deg. Kutt ut karbohydratrik mat som brød, poteter, ris og pasta og spis heller mer grønnsaker og naturlig fett. Kostplanen KetoHelse kan være et nyttig verktøy for deg om du trenger et fast opplegg du kan følge.
Du kan også melde deg på nyhetsbrevet vårt der du får gratis ukemenyer og informasjon om lavkarbo kosthold. Vil du fordype deg mer i temaet sukkeravhengighet så anbefaler vi Bente Josefsen sin bok «Frisk uten sukker».
Lykke til!
Hilsen
Sofie Hexeberg
Lavt stoffskifte og redusert nivå av anti-TPO
Jeg har lavt stoffskifte og høyt nivå av antistoffer mot skjoldkjertelen (anti-TPO). Etter at jeg la om til et lavkarbokosthold ble nivået av anti-TPO kraftig redusert. Kan det bety at jeg ikke trenger stoffskiftemedisin?
Hilsen Tove
Svar fra legen
Hei Tove. De fleste som har lavt stoffskifte på grunn av en autoimmun betennelse i skjoldkjertelen har forhøyede verdier av anti-TPO. Det er ikke helt klarlagt hvorfor noen utvikler en slik autoimmun betennelse.
Imidlertid er det en kjent sammenheng mellom forekomst av cøliaki og lavt stoffskifte som følge av autoimmun betennelse. Det er også funnet en sammenheng mellom gluten og lavt stoffskifte selv om man ikke har cøliaki. Det spennende med cøliaki er at betennelsen i tarmen opphører når en ikke lenger spiser gluten.
På et strengt lavkarbokosthold utelates kornbasert mat og derfor fjernes også gluten fra kosten. Vår erfaring er at anti-TPO-nivået ofte reduseres på et glutenfritt kosthold og betennelsen i skjoldkjertelen avtar.
Dersom ikke skjoldkjertelen er helt ødelagt av betennelse kan den produsere hormoner. Anti-TPO kan også bli redusert dersom betennelsen er «utbrent» og det ikke er noe kjertelvev igjen. Da vil ikke kjertelen kunne lage hormoner.
Skal du finne ut av dette, bør du samarbeide med en lege og eventuelt forsiktig gjøre endringer i dosering av stoffskiftehormoner.
Lykke til!
Hilsen Sofie Hexeberg
Fremdeles smerter etter å ha gått over til laktosefrie produkter
Jeg har mye vondt i magen og har fått påvist laktoseintoleranse. Jeg bruker bare laktosefrie produkter, men jeg har fremdeles vondt i magen. Hva kan være årsaken?
Hilsen Torild
Svar fra legen
Det å spise laktosefrie produkter løser mageproblemer dersom det bare er laktose som er problemet. Kumelk inneholder proteiner som kan skade tarmslimhinnen og er vanskelig å fordøye for oss mennesker. Mest sannsynlig bør du ikke få i deg melk- eller melkeprodukter i det hele tatt.
Prøv en måned uten melk, fløte, rømme, yoghurt, ost og lignende og kjenn etter hvordan du har det. Blir du bra har du funnet svaret på dine problemer.
Blir du ikke bra av denne kostendringen bør du vurdere om du kanskje også reagerer på korn- og kornprodukter. Du kan i første omgang prøve en måned uten gluten. Dersom det ikke bedrer situasjonen, kan du prøve en måned helt uten kornprodukter.
Dersom du synes det blir vanskelig med all denne utprøvingen anbefaler jeg at du tar en matintoleransetest på lab1. Dersom du fortsetter med en melkefri diett, må du passe på å få i deg nok jod og kalsium via mat og eventuelt en multivitamineral tablett.
Hilsen Sofie Hexeberg
Er det farlig med høyt nivå av kalium?
Leser at høye nivå av kalium er farlig?
Har fått påvist forhøya kalium og lurer på om det er pga lavkarbo-kosthold. Har du råd for hva en kan gjøre/spise for å unngå/få ned kaliumnivå?
Ane Kvam
Svar fra legen
Hei Ane. Både høyt og lavt kalium kan være farlig. Dersom nyrefunksjonen er normal og du ikke bruker medisiner skal det litt til for kaliumnivået kommer utenfor akseptabelt områder.
Det er også lett å få falsk forhøyede kaliumverdier dersom dersom kalium fra innsiden av de røde blodcellene (hvor konsentrasjonen er høy) har lekket ut i serum. Det kan lett skje dersom det har vært vanskelig å ta blodprøve for eksempel.
Hilsen
Erik Hexeberg
Legen rådet meg til å ta kolesterolsenkende medisiner, men jeg vil ikke!
Hei. Starta på Lavkarbo i April 22. Og veldig fornøyd med det. Men var å tok blodprøver i forrige veke som eg fekk svar på mandag. Kolesterolet mitt var stege drastisk, var over 9. Har aldri før hatt høgt då eg har levd magert.
Fastlegen min lurte på kva eg hadde gjort sidan det var blitt så høgt. Ho sa enten måtte eg legge om kostholdet igjen eller begynne på kolesterol senkende tabletter. Eg vil ingen av delene. Helsa er blitt så mykje bedre på mange måter etter eg begynte på Lavkarbo..
Har dr. Erik Hexeberg nokon gode råd til kva eg kan gjere?
Mvh
Kristine
Svar fra legen
Hei Trine,
Det er ganske vanlig at kolesterolverdiene øker etter start på et lavkarbokosthold. Og særlig hvis du spiste et magert kosthold tidligere. Da er kroppen innstilt på å ta opp det kolesterolet som kommer gjennom tarmen og når det så plutselig kommer litt mer, blir verdiene høye.
Men det er ikke det kolesterolet du spiser som forårsaker hjerte- og karsykdom – det er det fettet og kolesterolet kroppen lager selv fordi man har spist mye karbohydrater. Mer om dette kan du lese i boken.
Dersom du vet verdiene av fastende triglyserider (TG) og HDL-kolesterol kan du regne ut forholdstallet TG/HDL – det bør være lavere enn 0,73, men opp til 1,5 er gråsone. Hvis du er i nærheten er det bare å fortsette på et lavkarbokosthold så pleier det å rette seg.
Men hos noen som ikke tåler melkeprotein eller egg kan vi se høye kolesterolverdier og mulighet for å oppnå bedre sammensetning ved å fjerne melkeprodukter og egg.
Lykke til – de færreste trenger statiner og lavkarbokosthold gir lav risiko for hjerte- og karsykdom.
Du kan lese mer om kolesterol her:
- Artikkel: Er høyt kolesterol farlig?
- Artikkel: Fikk bedre kolesterol profil på lavkarbo
- Artikkel: Spis mer egg!
- Bok: Nytt blikk på kolesterol. Er vi blitt lurt?
Hilsen
Erik Hexeberg
Hva er grunnen til at jeg ikke opplever noe særlig energi og overskudd på kostholdsplanen Keto 1200?
Hei!
Jeg lurte på et par ting som jeg håper å få svar på. Hva er grunnen til at jeg ikke opplever noe særlig energi og overskudd på kostholdsplanen Keto 1200? Er det slik at man alltid ønsker å etterstrebe «faste»? Da tenker jeg på at i planen så har man et spisevindu på 8 timer, første måltid kl. 12. Dersom man ønsker flere måltider i etterkant av planen. Burde disse da komme i dette spisevinduet, eller kan man forkorte spisevinduet og ta med en frokost i 8 tiden f.eks?
Mvh
Kari
Svar fra sykepleier
Hei Kari.
Den første perioden, gjerne opp mot noen uker, er det vanlig med mindre energi, særlig dersom du går rett fra et kosthold med mer karbohydrater og over til et ketogent kosthold, som i Keto1200. Individuelle forskjeller vil også spille inn, samt hvor mye man veier og hvor mye man skal ned i vekt.
Du kan også eksperimentere med å ta deg en snack innimellom for å se om det hjelper. Fasting er frivillig. Det er sunt å faste innimellom og det vil hjelpe om man vil mye ned i vekt, men det er opp til den enkelte.
Dersom det er for ubehagelig å følge kostplanen nøyaktig som oppsatt så kan du øke tiden i spisevinduet som du foreslår og finne din egen metode. Du kan også øke størrelsen på måtlidene slik at det fungerer for deg. Alle er forskjellige og må tilpasse kostholdet til sitt behov.
Det kan også være at den nye kostplanen KetoHelse passer bedre for deg. Der er det større måltider og det er mer lagt opp til at du spiser til du er passe mett og ikke spiser utenom når du er sulten. Den er nok mer behagelig å følge for de som sliter med Keto1200.
Lykke til!
Hilsen
Robert Helle
Kortison og vektnedgang
Hei. Jeg går på kortison og synes jeg har tregere vektnedgang enn andre. Påvirker kortison vektnedgang og hva kan jeg gjøre for å gå ned i vekt selv om jeg bruker kortison?
Mvh
Gerd
Svar fra legen
Hei Gerd. Når man bruker kortison kan det være noe vanskeligere å gå ned i vekt. Mange rapporterer at de går ned mye i vekt etter at de har spist lavkarbo/keto over lengre tid. Det er fullt mulig å nå sine vektmål selv om man går på kortison men det kan være litt vanskeligere og ta litt lengre tid.
Hilsen
Sofie Hexeberg
Kan jeg spise keto hele livet?
Jeg har spist ketogent nå i rundt 2 år og føler meg veldig bra. Jeg er mindre syk og har mer energi. Jeg lurer på om man kan spise ketogent kosthold hele livet? Er det sunt, eller er det noen uheldige bivirkninger som kan oppstå?
Hilsen
Are
Svar fra legen
Ja, du kan spise keto resten av livet. Men selv om du i all hovedsak spiser keto er det vanskelig å ikke gå litt ut av ketosen innimellom. Erfaring med de som har spist ketogent i mange år er at blodprøver viser god blodsukker regulering og flotte verdier for fettstoffskifte / kolesterol. Ja, det er bare å fortsette!
Hilsen
Erik Hexeberg
Jeg mister en del hår når jeg slanker meg og spiser lavkarbo, er det normalt?
Jeg har forsøkt å spise ketogent kosthold tidligere og etter noen måneder mistet jeg en del hår. Det synes jeg var skremmende og gjorde at jeg la ikke turde å spise ketogent kosthold lenger. Er dette normalt og finnes det noen måte å unngå hårtap på?
Turid.
Svar fra legen
Hei Turid. Man kan miste en del hår når man går mye ned i vekt – uansett diett. Etter hvert vil det som regel vokse ut nye hår. Aktuelle kosttilskudd som kan motvirke dette kan være B-vitaminer, sink og en multivitamintablett. Eventuelt kan du be om å ta blodprøve og måle vitaminer og mineraler hos din fastlege, da vil du få en indikasjon på hvilke kosttilskudd som kan være bra for deg.
Vi anbefaler at du ligger i øvre del av referansenivået.
Hilsen
Sofie Hexeberg
Kan man følge et lavkarbo kosthold uten å trenge vekttap?
Jeg liker å spise lavkarbo på grunn av alle de gode helseeffektene, men jeg kan ikke gå ned flere kilo, jeg synes jeg er tynn nok som jeg er. Kan man spise lavkarbo uten å gå ned i vekt?
Hilsen
Åslaug
Svar fra sykepleier
Hei Åslaug. Et lavkarbo kosthold vil ofte føre til vekttap dersom man er overvektig og vektøkning dersom man er undervektig. Kostholdet kan også bidra til veldig mange positive helse-effekter. Dersom du spiser når du er sulten og til du er passe mett vil din kropp sannsynligvis finne sin trivselsvekt.
Noen mennesker er naturlig tynne og noen er naturlig litt større. Det er viktig at det ikke er et mål å være tynn, men heller finne noe som er sunt og som man trives med og som klarer å holde seg til over lengre tid.
Hilsen
Robert Helle
Faste og drikke
Hva kan jeg drikke når jeg faster, er kaffe ok for eksempel? Og hva med lettbrus og kraft?
Geir
Svar fra sykepleier
Hei Geir. Når du faster kan du drikke alt som ikke har kalorier. Vann, te og kaffe går fint. Dersom du må drikke lettbrus uten sukker for å klare å gjennomføre fasten, så er det bedre å gjøre dette enn å bryte fasten. I kraft er det mindre mengder mineraler, kollagen og fett, men det vil nok ikke helt ødelegge effekten av faste. Kraft er også sunt for deg.
Du kan vurdere selv hva du ønsker å gjøre ut fra denne kunnskapen. Lykke til!
Hilsen
Robert Helle
Forskjellige råd fra forskjellige leger
Kunne du gi noen råd om ketogent kosthold og kronisk nyresvikt? Jeg får forskjellige råd fra forskjellige leger.
Mvh
Hanne Riise
Svar fra legen
Hei Hanne.
Det kommer an på grad av nyresvikt, og råd må individualiseres, og det bør være tett oppfølging av lege. Men det aller viktigste er å redusere inntaket av proteiner.
Hos personer som har hatt et fettfattig kosthold, slik de fleste fettskremte nordmenn har hatt, vil en karbohydratredusksjon føre til at man spiser svært mye proteiner. Det håndterer nyrene dårlig – særlig ved nedsatt nyrefunksjon.
Fett derimot er mindre problematisk – og når det ikke er noen sammenheng mellom inntak av fett og hjerte- og karsykdom, så er det etter min mening fritt frem for fett! Jeg vil også anbefale denne artikkelen av kostholdsveileder Birthe Storaker.
Hilsen
Erik Hexeberg
Matvarer og variasjon av næringsinnhold/karbohydrater
Det opplyses ofte om forskjellig innhold av karbohydrater på samme matvare fra forskjellige produsenter. Hvorfor det?
Mvh
Kjetil
Svar fra sykepleier
Amerikanerne regner fiber som en del av karbohydratene i en matvare, selv om fiber ikke tas opp i kroppen. At fiber ikke tas opp i tarmen betyr at det ikke påvirker blodsukker, insulin og andre mekanismer i kroppen, slik som karbohydrater vanligvis gjør.
I Norge merkes matvarene med karbohydrater som kan tas opp i kroppen. Dersom det er amerikansk merking eller det står for eksempel: «karbohydrater: 20, hvorav 10 gram fiber», skal du trekke fra mengden fiber fra den totale mengden karbohydrater.
Noen matvarer har også en naturlig variasjon av karbohydrater. Noen blåbær kan for eksempel ha noe høyere innhold enn andre typer. Det samme gjelder gulrøtter og en rekke andre matvarer.
Slike variasjoner i næringsinnhold kan komme av vekstforhold og hvordan matvarene bearbeides etter høsting.
Hilsen
Robert Helle
Kvalm og smerter i mellomgulvet etter omlegging til lavkarbo. Hva gjør jeg?
Jeg har spist lavkarbo nå i omtrent 3 uker nå og sliter en del med kvalme. Jeg er kvalm nesten hver eneste dag. Jeg har også smerter i mellomgulvet. Jeg har aldri slitt med disse symptomene før den siste tiden og jeg kjenner at vil bli veldig vanskelig å holde dette kostholdet om ikke disse symptomene blir bedre. Hva kan jeg gjøre?
Svar fra sykepleier
Noen personer kan få slike symptomer som du beskriver etter overgang til lavkarbo eller ketogent kosthold. Det kan hjelpe å drikke vann med ferskpresset sitron som fastebryter på morgenen. Sitron er surt men blir basisk i magen. Har du for lite magesyre hjelper dette. Symptomene på lite og mye magesyre kan være ganske like og dersom for eksempel nexium ikke hjelper kan det være fordi problemet ditt ikke er for mye magesyre men for lite.
Du kan også forsøke å øke med litt mer karbohydrater dersom du syntes det lindrer. Kanskje kroppen din fungerer bedre på et litt høyere nivå enn 20 gram for dagen.
Hilsen
Stina Natalia Nilsen
Jeg har arvelig forhøyet kolesterol, kan jeg spise lavkarbo?
Jeg er 60 år år og går på kolesterolsenkende medisiner (Simvastatin 40 mg + Ezetimib 10 mg) på grunn av arvelig forhøyet kolesterol. Jeg har slitt med overvekt i mange år og ønsker å gå ned noen kilo. Jeg har prøvd mye men uten varige resultater som jeg er fornøyd med.
Jeg har forsøkt med keto-kosthold hvor jeg bla drakk «fettkaffe» til frokost. Den besto av Kaffe, 1 ss fløte, 1 ss meierismør og 1 ss MTC-olje. Jeg synes dette var godt samtidig som det holdt meg mett fra jeg sto opp kl 04.30 og frem til lunsj kl 10.30. Til lunsj spiste jeg lavkarboknekkebrød og kjøtt, kylling eller lignende til middag. Jeg forsøkte å holde meg under 20 gram karbohydater pr dag og vekten gikk ned og søtsuget forsvant.
Nå er mitt spørsmål om dette er et kosthold jeg, med arvelig forhøyet kosthold kan gå på? Jeg har googlet men finner ingen svar på dette.
Svar fra legen
Hei,
Et lavkarbokosthold endrer sammensetningen av kolesterol slik at LDL-kolesterolet endrer sammensetning til mer av store LDL-partikler og mindre av små LDL-partikler. Dette er gunstig. Vi har flere pasienter med FH som har fulgt et lavkarbokosthold og hvor vi har fulgt målinger av fettstoffer i blodet og har da også tatt spesialprøven Lipoprint, som viser partikkelstørrelse av LDL-kolesterol.
Vi har bare sett positiv utvikling med et lavkarbokosthold hos pasienter med FH (arvelig forhøyet kolesterol).
Du kan også lese mer om temaet her om du er interessert:
Er forhøyet kolesterol ufarlig?
Podcast om kolesterol og hjertesykdom med Erik
Nytt blikk på kolesterol (bok)
Hilsen
Erik Hexeberg
Er kostplanen Keto1200 kun for kvinner og hvordan skal menn forholde seg?
Hei. Jeg har kjøpt kostplanen Keto1200. Ser at det er mye interessant i kostplanen som jeg ønsker å følge. På tilbakemeldingene på nettsiden kan det se ut som denne kostplanen hovedsaklig er beregnet for kvinner. Mitt spørsmål er: Er denne kostplanen i hovedsak laget for kvinner? Hvordan skal menn forholde seg til planen? Skal vi også følge det samme opplegget? Vil det da bli for få kalorier/ mengder?
Hilsen
Kjetil
Svar fra sykepleier
Takk for henvendelsen din. Det er bra du spør om dette, det er et godt spørsmål. Keto1200 er hovedsakelig laget for dem som har hovedmål om rask og varig vektnedgang og vil kunne være effektiv for både menn og kvinner. Hovedgrunnen til at de fleste tilbakemeldingene er fra kvinner er rett og slett at det er mest kvinner som bruker den.
Når det er sagt så er det store individuelle forskjeller blant både kvinner og menn, og noen generelle forskjeller mellom kvinner og menn.
Menn vil i gjennomsnitt spiser mer mat/kalorier enn kvinner for å få i seg det de trenger. Men det er også individuelt. Det finnes for eksempel mange kvinner som vil trives med større porsjoner enn mange menn selv om det som oftest er motsatt.
Menn følge Keto1200 uten problemer og ser du at det rett og slett blir for lite mat, så kan du øke opp mat- og kalorimengden noe. Du kan da enten lage større porsjoner, øke fett-mengden, eller spise et ekstra måltid. Du finner også mange snacks oppskrifter bakerst som er ment som enkle mindre måltider som du kan spise om trangen blir for sterk. Det er bedre enn å ikke klare å følge planen.
Håper det ga svar på spørsmålet ditt. Bare ta kontakt om det er mer du lurer på.
Hilsen
Robert Helle
Hvem er vi?
-
-
-
-
Stina Natalia Nilsen Psykiatrisk sykepleier, Master i helsevitenskap, oppskriftsutvikler ansvar for våre oppskrifter ++
-
-
-
-
Stina Natalia Nilsen Psykiatrisk sykepleier, Master i helsevitenskap, oppskriftsutvikler ansvar for våre oppskrifter ++
Har du spørsmål om kosthold og lavkarbo? Da anbefaler vi deg å ta en titt i vår Facebook-gruppe Lavkarbo med omhelse.no. Her får du svar fra både oss som står bak nettsiden og fra andre med erfaring.
Sjekk også vår side med artikler. Her vil du få avklart en rekke ting som folk lurer på. For eksempel rundt kolesterol, hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes type 1 og 2 og mye mer.
Trenger du mer informasjon, prøvetaking og oppfølging av lege kan du bestille time via denne linken.