Insulin er et hormon som skilles ut fra betacellene på de langerhanske øyene på bukspyttkjertelen (pankreas). Oppgaven til insulinet er å regulere konsentrasjonen av karbohydrater (glukose) i blodbanen.

Det er også insulinet som gjør at våre celler kan nyttiggjøre seg av energien i karbohydratene.

Insulin kalles av noen for et fettlagringshormon. Grunnen til dette er at insulinet er ansvarlig for å lagre fett. Glukosen fra blodbanen føres for eksempel ut av blodbanen og inn i lever og fettceller der den omdannes og lagres som fett.

Insulinets virkningsmekanisme

Når du spiser karbohydratrik mat blir konsentrasjonen av glukose i blodet høy. Da reagerer bukspyttkjertelen med å frigjøre insulin til blodbanen. Prosessen skjer slik:

  1. Du inntar karbohydrater gjennom mat og drikke
  2. Karbohydratene brytes ned til glukose i tarmen, og tas opp i blodet
  3. Bukspyttkjertelen frigjør insulin til blodbanen
  4. Insulinet fjerner den overflødige glukosen
  5. Blodglukosen fraktes nå ut av blodet og kan brukes som energi av cellene
  6. Overflødig glukose omdannes til fett og lagres som fett i leveren og i fettcellene
  7. Fettcellene blir nå fetere og det blir også personen

Du kan lese mer om hvordan karbohydrater fungerer her

Raske karbohydrater gir høyere blodsukker

Jo høyere konsentrasjon av glukose i blodet ditt jo mer insulin frigjøres fra bukspyttkjertelen. Eller jo mer karbohydrater, og jo raskere karbohydrater du spiser jo mer insulin produseres. Dersom du har høyt blodsukker og insulinet ikke virker godt nok, eller kroppen ikke klarer å produsere nok vil du kunne få alvorlige komplikasjoner.

insulin

Ved diabetes 1 må man tilføre insulin via injeksjon for å få regulert blodsukkeret

Diabetes og insulin

Nedsatt insulinproduksjon eller nedsatt virkning av hormonet fører til Diabetes Mellitus. Vi har hovedsaklig to typer diabetes. Ved diabetes 1 er insulinproduksjonen i pankreas (bukspyttkjertelen) for lav. Behandling for diabetes 1 er blant annet insulintilskudd via injeksjon. Diabetes 1 kalles derfor ofte for insulinavhengig diabetes.

Ved diabetes 2 er insulinproduksjonen gjerne høy nok, men virkningen er ikke god nok. Ved diabetes 2 benytter man gjerne medisiner som øker virkningen av insulinet. Diabetes 2 kan også behandles ved hjelp av kosthold, trening og livsstil.

Lavkarbo kosthold mot diabetes 2

Lavkarbo kosthold er anbefalt av mange leger som behandling for diabetes type 2. Noen personer med diabetes 2 har sluttet helt med insulintilskudd etter å ha lagt om til et lavkarbo kosthold, som dette eksempelet.

Poenget med lavkarbo mat for slanking og diabetes er at slik mat holder blodsukkeret stabilt lavt. Ved et stabilt lavt blodsukker trenger ikke kroppen de store mengdene insulin. Når kroppens insulinproduksjon reduseres stopper fettlagringen. Kroppen begynner istedet å forbrenne fett. Man begynner da å gå ned i vekt.

Insulin og blodsukker som årsak til overvekt

Studier viser at insulinet kan ha en mye større rolle i overvekt enn man tidligere har antatt. Virkning av insulinet som et fettlagringshormon settes i sammenheng med den store fedme epidemien man opplever i USA og til dels i resten av den vestlige verden.

Studie som viser sammenheng mellom overvekt og insulin

Insulin måles ved å måle blodsukkeret

Måten man finner ut insulinnivå på er at man måler blodglukosen. Ved å sjekke innholdet av blodglukose over tid vil man finn insulinmengden.

===>>> Neste side: Blodsukkeret

Kilder

(1) https://www.biology-online.org
(2) https://www.endocrineweb.com
(3) https://www.dietdoctor.com
(4) http://clinchem.aaccjnls.org

Recommended Posts

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search