Blodsukker

Blodsukker, eller blodglukose, er sukkeret som til enhver tid befinner seg i blodstrømmen din. Blodsukkeret kommer inn i blodstrømmen din når du spiser mat som inneholder karbohydrater.

Blodglukosen fraktes i blodstrømmen rundt til alle cellene i kroppen din, der den brukes som energi. Om du spiser mer karbohydrater enn det kroppen trenger til energi, vil overskuddet av blodsukkeret kunne omdannes og lagres som fett.

Høy blodglukose kalles hyperglykemi

For høyt blodsukker over tid kalles hyperglykemi, og for lavt nivå over tid kalles hypoglykemi. Diabetes Mellitus er en sykdom som skyldes hyperglykemi, eller forhøyet blodsukker over tid. Det er insulinet som har ansvaret for å regulere ditt blodsukker. Dette skjer på følgende måte:

Du spiser karbohydrater. Disse brytes i tarmen ned til glukose og tas opp i din blodstrøm. Det frigjøres nå insulin fra bukspyttkjertelen og inn i blodbanen. Insulinets oppgave er å fjerne den overflødige glukosen i blodbanen. Dette gjøres ved at glukosen fraktes til celler der den brukes som energi.

Les mer om karbohydrater her

Les mer om insulin her

blodsukker

Høyt blodsukker over tid kan gi diabetes

Blodsukker og raske karbohydrater

Hvor mye og hvor raskt din blodglukose stiger bestemmes av hvor raske og hvor mange karbohydrater du spiser. Jo høyere blodsukkernivået ditt er, jo mer insulin vil frigjøres fra bukspyttkjertelen. Mer insulin betyr mer fettlagring. Dette er også grunnen til at så mange legger på seg av å spise mye karbohydratrik mat (hvetemel, sukker og stivelse).

Diabetes

Det er svært farlig å gå med forhøyet blodsukker over lengre tid. Har man hyperglykemi over tid risikerer man altså å få diagnosen diabetes. Diabetes øker faren for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og en rekke andre lidelser.

Diabetes kommer grovt fortalt av at insulinet ikke virker så godt som det skal (diabetes type 2), eller at det ikke produseres nok insulin (diabetes type 1). Når man har diabetes er det veldig viktig å holde sitt blodsukker på et stabilt lavt nivå. Dette gjør man ved å være bevisst på det man spiser. Man måler sitt blodsukker jevnlig og man kan bruke medisiner.

Ved diabetes type 1 bruker man vanligvis insulin som injeksjon for å regulere blodsukkeret etter måltider. Ved diabetes 2 kan man bruke tabletter som øker virkningen av insulinet. Det er anbefalt å spise lite karbohydrater, spesielt raske karbohydrater om du har diabetes.

Det finnes nok av historier om personer med diabetes 2, som har kuttet kraftig ned, eller helt sluttet med diabetes medisiner etter at de begynte å spise et lavkarbo kosthold.

Om du har diabetes og ønsker å legge om til et strengt lavkarbokosthold bør du høre med legen din. Du bør også være obs på at du må være forsiktig med insulin dersom du har spist måltider uten karbohydrater.

Om du tilfører kroppen insulin uten at du har et høyt blodsukker, vil insulinet frakte glukose ut av blodbanen, på tross av at det ikke er overskudd av blodglukose. Da kan du få «føling» og besvime. Finner du noen som har føling, så skal du legge noe søtt i munnen på de så raskt som mulig. Gjerne saft, sjokolade eller annet. Legg det gjerne under tungen. Der er det tynne blodårer og sukkeret blir raskt tatt opp i blodbanen.

Normalverdi av blodsukker

Ifølge Diabetesforbundet skal fastende blodsukker ligge på mellom 4- 6 mmol/l i fullblod. For en nøyaktig måling skal man da faste mellom 8 til 12 timer før måling.

Kilder

https://www.webmd.com
https://www.diabetes.no/leksikon/f/fastende-blodsukker/

Viser 4 kommentarer
  • Stine Pedersen
    Svar

    4 er vel ikke høyt, du mener vel lavt? Mitt måler rundt 4,5 – 5 på lavkarbo kosthold. Har ikke diabetes.

  • Lene kjeldaas
    Svar

    Hva regnes egentlig som høyt blodsukker?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search