Alvorlig mani kan starte med hypoman fase, men ikke alltid. En fullt utviklet alvorlig mani gjør et sterkt og mektig inntrykk på omgivelsene. Alvorlig mani kjennetegnes med en voldsom fysisk uro og aktivitet.

Personen trenger lite søvn, er oppstemt, flyktig og ekstremt ustabil med eksplosive og aggressive utbrudd. Han har rask mental aktivitet og snakker gjerne på rim med vitser på rekke og rad.

Tankegangen er usammenhengende og han assosierer fritt fra tema til tema. Klarer ikke å høre etter eller holde seg til et tema, noe som gjør det svært vanskelig å føre en samtale med personen.

Han har gjerne sterke vrangforestillinger om egen fortreffelighet og egne evner og egen storhet. Forestillingene er gjerne preget av en opplevelse av forfølgelse og konspirasjon, med grunnlag i at pasientens spesielle posisjon ikke blir forstått av andre.

Personlig hygiene er fraværende og påkledning slurvete og lite gjennomtenkt. Alvorlig mani kan ende med kollaps. Hallusinasjoner kan oppstår i kortere perioder.

alvorlig mani

Alvorlig mani gjør inntrykk

===>>>   Neste side, lidelsesaspekter ved mani

Start typing and press Enter to search