Lisa var plaget med lavt blodsukker

Skrevet av lege Sofie Hexeberg | Bilde: Illustrasjonsfoto

Lisa slet med en rekke helseplager

Lisa var 38 år da hun kom til meg. Hun var plaget med en rekke helseutfordringer:

 • Lavt blodsukker
 • Langvarige forkjølelser
 • Tørr hud
 • Hodepine
 • Svimmelhet
 • Dårlig søvn
 • Indre uro
 • Humørsvingninger
 • Oppblåst mage
 • Forstoppelse
 • Søthunger
 • Total mangel på energi

Alle disse plagene forringet livskvaliteten hennes betraktelig. Hun skjønte ikke hva som var galt, for hun ”spiste jo sunt og trente regelmessig”.

Ble ikke bedre etter råd fra legen

Lisa hadde vært hos fastlegen sin med disse problemene, og der fikk hun en resept på innsovningspiller og beskjed om å trene. Hun tok pillene og trente mer uten at hun ble bedre.

Hun fortalte meg at hun hadde hatt grensehøyt blodsukker i siste graviditet og hadde lagt på seg seks kilo de siste årene.

Hun hadde et barn i barneskolen og deltidsjobb. Lisa syntes ikke hun hadde et stort arbeidspress, men følte seg likevel alltid sliten og stresset.

Lisa ble bedre etter råd fra Sofie Hexeberg om kostholdsomlegging. Rådene fra fastlegen om innsovningspiller og mer trening hjalp ikke. Bilde: Illustrasjonsfoto

Lisas kosthold

Frokosten bestod av kaffe latte med ekstra lett melk, fruktyoghurt med fiber og fem dl friskpresset fruktjuice som hun laget selv.

Til lunsj spiste hun to brødskiver uten smør med kjøtt, fisk eller ost og til middag kjøtt, fisk eller kylling med poteter, ris eller pasta og rikelig med grønnsaker.

Om kveldene hadde hun veldig søthunger og tilfredsstilte dette suget ved å spise ren sjokolade eller iskrem. Hun unnet seg dette fordi hun aldri hadde hatt vektproblemer.

I løpet av dagen drakk hun en del te med honning.

Diagnose og undersøkelser

Diagnosen var enkel å stille, basert på sykehistorien og hennes kosthold. Jeg fant ut at hun ikke trengte noen glukosebelastningstest.

Hun led av reaktiv hypoglykemi, også kalt lavt blodsukker. Alle blodprøvene hennes var normale, og hun var normalvektig.

Behandling: Balansert lavkarbokosthold

Jeg forklarte henne nøye sammenhengen mellom kostholdet og de reaksjonene hun hadde og anbefalte henne å spise tre hovedmåltider og eventuelt to små mellommåltider.

Til frokost foreslo jeg at hun byttet ut fruktjuice og fruktyoghurt med en skive mørkt rugbrød med smør og pålegg i form av kjøtt, fisk eller egg eller tyrkisk yoghurt med mysli bestående av nøtter og frø.

Til lunsj anbefalte jeg en omelett med grønnsaker som tilbehør, og til middag anbefalte jeg at hun reduserte betydelig på ris, poteter og pasta og heller økte mengden grønnsaker og fett.

Som mellommåltider foreslo jeg nøtter eller nøtter pluss en liten frukt. Alternativt kunne hun spise cottage cheese med litt bær og nøtter, en halv avokado, noen ostebiter eller et lavkarboknekkebrød med protein- eller fettrikt pålegg.

Lavkarbo cheeseburgersalat

Lavkarbo er utvilsomt et kosthold der man kan nyte utrolig mye god mat. Du trenger bare avstå fra det meste av karbohydrater. På bildet ser du lavkarbo cheeseburgersalat. Du finner hundrevis av lavkarbo oppskrifter her: Lavkarbo oppskrifter.

Ble bedre etter får dager

Hun kom tilbake etter fire uker og fortalte at hun hadde følt seg bedre bare etter noen dager på det nye kostholdet.

Hun sovnet lett og sov gjennom hele natten, uroen og stresset i kroppen forsvant og magen fungerte normalt og var ikke lenger oppblåst.

Dessuten hadde hodepinen og svimmelheten forsvunnet og energien og humøret var kommet tilbake. Søtsuget om kvelden forsvant, og som en bonus mistet hun raskt de seks kiloene som hadde sneket seg på de siste årene.

Kjenner du deg igjen i noen av Lisa’s plager?

Da kan det være verd å teste ut lavkarbo kosthold. Du kan lese mer om lavkarbo her på omhelse.no og i bøkene til Sofie og Erik Hexeberg.

Vil du komme raskt i gang kan en lavkarbo kostplan være noe for deg. Det finner du på omlavkarbo.no.

Nyttige linker:

Kostplaner for bedre helse

Kom i gang med lavkarbo – artikkel (gratis)

Lavkarbo bøker av Sofie og Erik Hexeberg

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search