Er for mye egg fortsatt «nei-mat» for dem som har litt for høye kolesterolverdier i blodet?

Fra Aftenposten 27.09.2022

Nei, flere studier går i motsatt retning. Kolesterol er viktig for kroppen, og de fleste av kroppens celler lager det.

Egenproduksjonen går ned når kolesterolinnholdet i maten er høyt, og omvendt. Prosessen er energikrevende, kolesterol i maten kan derfor være en fordel.

Kolesterol inngår i cellemembranene og er råvare for molekyler som vitamin D3, gallesalter, omkring 35 hormoner, koenzym Q10 og inngår i lipoproteiner med viktige transportoppgaver i blodet.

Egg har til alle tider har vært en sentral kilde til protein og fett for mennesker og har høy biologisk proteinverdi. Med riktig fôr inneholder egg alle næringsstoffer unntatt vitamin C.

Norsk eggproduksjon har et overskuddsproblem. I 2020 ble 400 tonn egg destruert eller brukt som grisefôr. Det problemet kan løses om folk spiser ett egg pr. dag.

Egg er sunt, og de fleste kan med fordel spise mer egg som del av et næringsrikt kosthold.

Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.
Iver Mysterud, dr.philos.
Erik Hexeberg, dr.med.
Sofie Hexeberg, dr.med.
Jan Raa, prof. emeritus

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search