Lavkarbo boller med havrefiber – Like godt som hvetebakst

Lavkarbo boller med havrefiber – nydelig bollekonsistens!

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere.

Så enkelt som dette har det aldri vært å lage boller. Bollene er skikkelig saftig og smaker som boller skal smake.

Bolledeigen er laget med utgangspunkt i ordinær gjærbakst, der vi har fokus på å aktivere gjæren og gi bollene tid til å heve. Du kan lese mer om denne prosessen her.

Aktivering av gjær i lavkarbo bakst

Vi har brukt yaconsirup til å aktivere gjæren, og har erfaring med at dette fungerer best av de nevnte alternativene i oppskriften.

Får du ikke tak i dette kan du fint bruke inulinpulver, tagatesse eller finesse, som alle inneholder blant annen inulin, som aktiverer og gir næring til gjæren.

Lavkarbo boller med havrefiber

Lavkarbo boller med havrefiber.

Versjon uten gjær

Ønsker du å lage denne deigen helt uten gjær, kan du gjøre dette ved å la være å tilsette gjær, og erstatte dette med 1 ss bakepulver og 1 ts eplesidereddik.

Da trenger du ikke å heve bollene. Men la de gjerne hvile på bakebrettet i minst ti minutter, før du steker de. Dette hjelper bollene til å holde formen, slik at de ikke sprekker under steking.

Bollene vil fremdeles bli skikkelig gode, selv om du mister gjær-smaken, de blir kanskje ikke fullt så luftig, og de kan av og til ha en tendens til å sprekke. Versjonen med gjær blir altså best, men det fungerer også uten.

Havrefiber

Som du ser har vi tilsatt havrefiber i denne oppskriften. Havrefiber er et reint fiberprodukt som er supert å bruke i lavkarbo bakst. Det er oppgitt å inneholde 0 karbohydrater.

Fiber blir uansett ikke tatt opp i blodet. Derfor vil ikke havrefiber gi blodsukkerstigning, og er i så måte et perfekt lavkarbo- produkt.

Havrefiber er også glutenfritt, som vil si at denne oppskriften gir deg nydelige glutenfrie boller.

Du finner også havrefiber på tights.no.

Vær obs på at havrefiber kan tørke ut deigen dersom den eltes lenge. I en deig uten hvetemel trenger man ikke å elte lengre enn at man har fått en smidig deig. Syntes du deigen blir for tørr etter at ingrediensene er blandet sammen kan du tilsette mer væske, frem til du får en smidig deig.

Lavkarbo boller som ligner på vanlig hvetebakst

Her har du en perfekt lavkarbo bolleoppskrift til fastelavnsboller. 

Denne oppskriften på lavkarbo boller med havrefiber er en videreutvikling av vår oppskrift på kanelboller. Ønsker du oppskrift til lavkarbo kanelboller/skillingsboller finner du det her.

Vi har mange andre gode lavkarbo bolleoppskrifter, som du finner samlet her.

Lavkarbo boller med havrefiber

LAVKARBO BOLLER MED HAVREFIBER – SAFTIGE OG DEILIGE BOLLER!

5 from 7 votes
Skriv ut Pin Vurdering
Tid: 1 hr 30 mins
Antall: 1 deig (1 deig gir ca. 8 boller)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet)

Kalorier: 231kcal | Karbohydrater: 1.2g | Protein: 6.3g | Fett: 17.9g
Allergener
Egg
Melk

Oppskrift av omhelse.no

INGREDIENSER

Boller

  • 150 gram cottage cheese
  • 2 dl kremfløte evt. mandelmelk eller vann (fløte gir best smak)
  • 50 gram smeltet meierismør
  • 3 egg str. M eller L
  • 120 gram havrefiber
  • 4 ss finesse bakesukker
  • 2 ss fiberhusk
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts tørrgjær
  • 0.5 ts salt
  • 1.5 ts kardemomme
  • 1 klype vaniljepulver (kan utelates)

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alt det våte i en blender og lag en klumpfri røre. Vær nøye og kjør blenderen til alle cottage cheese klumpene er knust.
  • Bland alt det tørre i en bakebolle og hell over cottage cheeseblandingen. Bland til en fast deig. Deigen skal ikke være så tørr at den sprekke. Da må du tilsette mer væske til du får en deig som er enkel å jobbe med. Det er bedre at den er litt klissete enn at den er for tørr.
  • Rull en pølse av deigen på kjøkkenbenken og del den i emner. Form boller. Bruk gjerne olje eller vann på hendene dersom deigen er klissete.
  • Legg bollene på et bakebrett med bakepapir. Fyll vasken med varmt vann og sett brettet over vasken. Dekk bollene med plast og kjøkkenhåndklær slik at det blir lunt. La heve i minimum 45 minutter.
  • Sett på stekeovnen på over- og undervarme på 175 grader, slik at den er varm til bollene er ferdig hevet.
  • Stekes på midterste rille i ovnen i 30 – 35 minutter.
  • Lavkarbo boller med havrefiber oppbevares i en plastpose på kjøkkenbenken eller fryses til en annen anledning.

Kommentar

Aktivering av gjær
Dersom du velger en annen søtning enn finesse bakesukker må du tilsette en av følgende for å aktivere gjæren, 1 ts inulinpulver, tagatesse, bakesukkr eller tagasøtt. 
Lavkarbo fastelavnsboller 
Disse bollene er perfekt som fastelavnsboller. Da pisker du fløte og søtning til krem. Del bollene i to og fyll de med krem og bær eller syltetøy. Legg toppen av bollen over kremen og dryss over sukrinmelis.
Recent Posts
Kommentarer
  • Anonym
    Svar

    Hvordan vil disse bollene bli med xanthan gum istedet for fiberhusk? Syns fiberhusk har en sterkere smak?

    • Stina Nilsen
      Svar

      Hei, det er ganske lite fiberhusk i deigen så du vil ikke merke så mye til det. Du kan et bruke noen spiseskjeer med avfettet linfrømel. Da trenger da kanskje litt mer væske. Jeg tror ikke xanthan gum er nok som bindemiddel alene. Men du kan gjerne forsøke 🙂

  • Mai Linn
    Svar

    5 stars
    Sikkert den beste bolleoppskrift som ikke brukte hvetemel. Elsker disse bollene. Tusen takk for oppskriften!

  • Wenche
    Svar

    5 stars
    Knallgode boller,kan de fryses?😊

    • omhelse.no
      Svar

      Ja, ikke sant? Ja de kan fint fryses!

  • ANN KRISTIN Henriksen
    Svar

    Hei
    Kan finess bakesukker byttes med sukrin gold? Hvordan blir evt forholdet da?

  • Jannicke
    Svar

    5 stars
    Knall oppskrift! Deilige boller som er avhengighetsskapende. Takk!

    • Stina Nilsen
      Svar

      Så koselig å høre! Takk for hyggelig tilbakemelding 😀

      • Anonym
        Svar

        5 stars
        Kjempegode boller, kan de fryses?

  • Guro
    Svar

    Hei!
    Har bakt forskjellige oppskrifter av gjærbakst lavkarbostyle. Men syns hver gang de blir for lite stekt? Virker veldig «deigete» i midten. Dette til tross for ekstra lang steking. Disse bollene stekte jeg i 40 minutter og ennå er de sånn? Smaker godt i hvertfall, men hva gjør jeg feil?

    • omhelse.no
      Svar

      Hei Guro. Takk for tilbakemelding. Ja det kan være litt utfordrende med lavkarbo bakst sammenlignet med vanlig bakst. Dersom du stadig opplever dette så kan du jo prøve å justere litt på forholds-mengden mellom havrefiber og cottage cheese/ ingredienser som tilfører væske. Det er også en variasjon fra stekeovn til stekeovn, som gjør at ingenting blir helt likt i alle ovner. Håper det hjelper. Lykke til og kom gjerne tilbake om du har flere tilbakemeldinger. 😀

  • VJ
    Svar

    Hei,
    Jeg har nettopp oppdaget dette nettstedet – med stor glede! Takk for mange gode oppskrifter!

    I denne bolleoppskriften (og de andre oppskriftene) står det næringsinnhold per porsjon/enhet. Er en porsjon/enhet én stk bolle (slik at totalt innhold i oppskriften er x8), eller er en porsjon/enhet én deig (altså totalt innhold)? Jeg har lest det som at det er næringsinnholdet på én stk. bolle.

    • omhelse.no
      Svar

      Heisann. Så kjekt å høre. Næringsinnholdet gjelder for én bolle i denne oppskriften, så da har du tenkte helt riktig.

  • Anette Løberg
    Svar

    Jeg har nå forsøkt å bake bollene med bakesukker, gjær blandingen skummet fint men bollene har stått i 1,5 time over vannbad med plast og håndkle men ikke hevet noe overhodet. Noen tips?

    • omhelse.no
      Svar

      Hei,
      Du kan sette bollene i ovnen og satse på at gjæren aktiveres i varmen 😀
      Bollene vil uansett heve i ovnen pga bakepulver.
      Lykke til 🙂

  • Eli Henriksen
    Svar

    5 stars
    Beste boller uten hvetemel og sukker jeg har smakt. Lagde de uten melkeprodukter også og det gikk veldig bra. Takk for god oppskrift! 🙂

    • omhelse.no
      Svar

      Så bra! Veldig kjekt å høre og tusen takk for tilbakemelding!

  • Sandra
    Svar

    Hei! Når det står 5 ss Finesse bakesukker eller annen søtning, kan man da bruke sukrinmelis som alternativ til bakesukkeret? Skal antallet spiseskjeer dobles i så fall? 🙂

    • omhelse.no
      Svar

      Hei Sandra. Sukrinmelis er like søtt som sukker mens Finesse bakesukker er dobbelt så søtt. Så da må det dobles ja, og da bør du kanskje justere litt på oppskriften fordi at du har hatt i mer tørrvare. Sjekk ut hvor søte søtstoffene er i guiden vår her: https://omhelse.no/sotstoffer-og-sukker/

  • Arouna Justin
    Svar

    Hvilken tørr gjær( rød eller blå )en må bruke her i bollene?

    • omhelse.no
      Svar

      Hei,
      Du kan bruke helt vanlig tørrgjær. Pakken vi har kjøpt er blå.
      Vær obs på at noen gjærsorter er tilsatt hvetemel. Sjekk derfor innholdsfortegnelsen slik at du får en sort uten tilsatt hvetemel.
      Gi oss en lyd om det skulle være noe mer 🙂

      Hilsen Stina

  • Wenche
    Svar

    Hei. Tusen takk for så mange utrolig gode og kreative oppskrifter! Jeg bakte disse bollene i dag og de ble utrolig gode. Ungene likte de like godt som vanlig hvetebakst. Endelig har jeg funnet en lavkarbo bake-oppskrift som fungerer. Disse kommer jeg til å lage igjen mange ganger.

    • omhelse.no
      Svar

      Takk for super tilbakemelding. Så kjekt å høre at du er fornøyd!

      • Ann Hege Sæther
        Svar

        Hei. Prøver meg på bollene nå, men de hever ikke. Jeg har ikke fått tak Yaconsirup men brukte Finesse bakesukker og fløte sammen gjæra. Den skummet ikke. Er rimelig sikker på at blandingen ikke var for varm eller for kald. Hva ble feil her tror du?

        • omhelse.no
          Svar

          Hei, det kan være gjæren aktiveres i ovnen selv om den ikke bruser.
          Det kan også være gjæren er utgått på dato, og dersom det ikke er gjæren det er noe i veien med så er det nok temperaturen som har vært for varm eller kald.

  • Kjerstin Heitman
    Svar

    Hei! Jeg har nettopp laget boller av oppskrift på fastelavensboller og jev brukte store egg, målte opp nøyaktig mengde havrefiber mm, men i likhet med en annen oppskrift fra dere opplever jeg at det virker som om det er for lite væske, og da la jeg til langt mer enn det oppskriften tilsa, Så noen stor suksess har jeg dessverre ikke hatt med baksten ennå. Synes det er rart. Noen tips?

    • omhelse.no
      Svar

      Hei 🙂

      Så kjedelig å høre! Det er ikke alltid så godt å vite hva som kan ha skjedd. Du nevner allerede dette med egg, som for mange kan ha stor betydning. Deigen inneholder store mengder fiber som trekker til seg mye væske, og mye mer væske enn hva hvetemel gjør. En annen forklaring kan være at cottage cheese ikke er knust tilstrekkelig. Dette vil også bidra til mindre mengde væske. Her skal man ha en helt jevn røre uten klumper. Du gjør ellers helt rett i å tilsette mer væske, til du får ønsket konsistens.
      Gi oss gjerne en lyd om det skulle være noe mer 🙂
      Ha en fin dag, hilsen Stina!

      • Kjerstin Heitman
        Svar

        Da har jeg prøvd for andre gang. Hadde i mer fløte, og deigen ble bedre, men den sprekker opp og jeg opplever igjen at det er for lite væske i deigen. Jeg har kjørt cottage cheese sammen med egg og smør til en klumpefri blanding. Men jeg ser at i deres oppskrift er det dobbelt så mye havrefiber som i andre oppskrifter,med tilsvarende mengde væske. Er klar over at cottage cheese også bidrar med væske, men får som sagt ikke til å forme deigen til boller uten sprekker. Jeg vil prøve en gang til, men går det ikke da gir jeg opp…

        • omhelse.no
          Svar

          Hei,
          Så underlig! Vi har fått mange gode tilbakemeldinger i sosiale medier, med bilder av fine boller. Vi får også et godt resultat når vi bruker denne oppskriften. Den er også utprøvd mange ganger av oss, for å kvalitetssjekke oppskriften.
          Vi skal ta en titt på oppskriften i morgen, og sjekke om det blir vellykket ved å redusere litt av mengden havrefiber, uten at dette går ut over resultatet 🙂
          Takk for din tilbakemelding, det er stor nytte for oss i jakten på den beste bolledeigen 😀
          Hilsen Stina

        • omhelse.no
          Svar

          Hei,

          Vi har fått et par tilbamemeldinger på at enkelte får en for tørr deig på denne oppskriften. Vi har derfor testet litt forskjellige versjoner. Det ser ut til at havrefiberet trekker til seg mer væske jo lengre man elter deigen. Da kan den bli for tørr, og man bør bruke noe mer væske i deigen.

          Oppskriften fungerer fint så lenge du ikke elter deigen for lenge.

          Tusen takk for tilbakemeldinger, positive og negative. Slik blir vi bedre!

          Hilsen Stina

  • Unni Fjæran
    Svar

    Må legge til at dere har mange gode oppskrifter på veldig gode matretter. Tusen takk 😃

    • omhelse.no
      Svar

      Høres ut som en god idé. Det kan selvsagt ha vært litt mye tørre ingredienser om de ikke er nøyaktig målt opp. Gi gjerne beskjed hvordan det går. Lykke til! 😀

    • omhelse.no
      Svar

      Så kjekt å høre! Vel bekomme!

  • Unni Fjæran
    Svar

    Hei! Bakte disse, men deigen ble veldig tørr og umulig å forme🤔
    Noen tips om hva jeg kan gjøre eventuellt endre på for å få løsere deig?

    Unni

    • omhelse.no
      Svar

      Hei Unni. Har du brukt veldig små egg? Da kan dette skje.

      • Evy Merete Lund
        Svar

        5 stars
        Hei. Disse bollene ser kjempegode ut men jeg lurer på hvordan dere får dem så fine i fargen? Jeg bakte horn i helga med fiberhusk fra tights og de ble grå. Ser så uapetittelig ut, er så synd at den gule pakken på butikken ikke er i handel lenger.

        • Stina Nilsen
          Svar

          Hei, vi har laget disse bollene med den gule pakken med fiber husk, så det er grunnen for den fine fargen. Vi får også grå bakst av flere av de andre merkene. Jeg lurer på om anglamark sitt merke ikke misfarger deigen. Har ikke testet selv, men har hørt rykter 😀

          • Bodil

            Jeg bruker Änglamark sin, den er lys og fin.

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search