Lavkarbo kanelboller

Lavkarbo kanelboller / skillingsboller

Lavkarbo kanelboller eller lavkarbo skillingsboller, som vi sier i Bergen, smaker nydelig. Disse bollene er saftige og luftige. Kanelbollene er glutenfri og nøttefri. Grunnen for at disse bollene er så luftige som de er, er fordi det er brukt gjær i deigen.

Gjær i lavkarbo bakst?

Det er i utgangspunktet uvanlig å anvende gjær i lavkarbo bakst, fordi gjæren ikke har noen funksjon med mindre den blir matet med sukker. Vi ønsker selvsagt ikke sukker i bollene og har derfor undersøkt hvordan vi kan aktivere gjæren, uten sukker.

Hvilke lavkarbo ingrediens aktiverer gjæren?

Inulin er den store hemmeligheten. Inulin regnes som kostfiber fordi det ikke tas opp i tarmen og har en glykemisk indeks på 1. Dette er lavere enn for eksempel innholdet i tagatesse, som brukes mye av i lavkarbo bakst. Det gir dermed ingen blodsukkerstigning og inneholder svært få kalorier.

Inulin er derimot et fiber som gir næring til tarmbakteriene og er derfor svært gunstig for fordøyelsen.

Selv om tarmen ikke trekker opp karbohydratinnholdet i inulin, vil gjæren bruke inulin som drivstoff slik at deigen hever. Gjæren trenger ikke bare drivstoff, det er også viktig å sørge for at gjæren får riktige vekstforhold. Den liker varme og trenger tid.

Hvilke produkt inneholder rikelige mengder inulin?

Det neste prosjektet ble derfor å få tak i en lavkarbo ingrediens som inneholder store mengder inulin. Yaconsirup er den beste ingrediensen, dersom du ikke har tilgang til reint inulinpulver. Yaconsirup er en sirup som er presset av roten til yaconplanten som finnes i Sør-Amerika.

Det er ingen grunn for bekymring rundt innholdet av karbohydrater i yaconsirup da dette stort sett kommer fra inulin. Sirupen har en glykemisk indeks på 3-5. Gjæren vil også «spise» de fleste karbohydratene fra sirupen, slik at innholdet av karbohydrater i bollene blir lavere enn om du regner med karbohydratene fra sirupen.

Hva er kokosmel og havrefiber?

Kokosmel er laget av tørket og fettredusert kokos. Kokosmel er ikke det samme som kokosmasse, da kokosmasse ikke vil trekke til seg like mye væske som kokosmel. Kokosmel har en naturlig søt smak, og bidrar derfor til at man kan redusere mengden søtning i bakst hvor kokosmel er brukt.

Havrefiber er ikke det samme som havremel eller havregryn. Havrefiber inneholder 0 gram karbohydrater og er et reint fiberprodukt som ikke trekkes opp som næring i tarmen.

Havrefiber fås kjøpt på for eksempel funkjsonellmat.no eller tights.no.

Vi har samlet alle våre bolleoppskrifter på en samleside, som du finner her.

Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her. 

Lavkarbo kanelboller

OPPSKRIFT PÅ LAVKARBO KANELBOLLER / SKILLINGSBOLLER

Skriv ut Pin Vurdering
Tid: 1 hr 30 mins
Antall: 1 batch (1 batch gir 8 boller)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet)

Kalorier: 138kcal | Karbohydrater: 2g | Protein: 7g | Fett: 8g
Allergener
Egg
Melk
Sulfitter

Oppskrift av omhelse.no

INGREDIENSER

  • 25 gram fersk gjær eller tørrgjær
  • 1 ss yaconsirup evt. lik menge finesse bakesukker, tagatesse eller inulinpulver
  • 0.5 dl lunkent vann slik at gjæren aktiveres
  • 40 gram meierismør smeltet
  • 200 gram cottage cheese
  • 2 egg
  • 1 ts eplesidereddik
  • 3 ss fiberhusk
  • 50 gram havrefiber
  • 45 gram kokosmel (ikke kokosmasse)
  • 50 gram finesse bakesukker eller annen søtning
  • 0.5 ts salt
  • 1 ss bakepulver
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • Til fyll: meierismør sukrin gold, kanel og evt. tagatesse/finesse som strø på toppen
  • Olje til å pensle bollene

FREMGANGSMÅTE

  • Sett ovnen på over- og undervarme på 180 grader.
  • Bland lunkent vann i en bolle, sammen med gjær og yaconsirup. Rør godt slik at gjæren løses opp. La dette stå i bollen i 10 minutter mens du gjør klart det andre. Det skal dannet et tynt lag med skum på toppen, som vil si at gjæren er aktivert.
  • Smelt smør i en kjele. Bland smeltet smør, cottage cheese, egg og eddik i en blender og lag en klumpfri masse. Du kan evt. bruke en stavmikser.
  • Tilsett cottage cheese blandingen i bollen med gjær og rør dette inn.
  • Bland inn alle de andre ingrediensene, bortsett fra ingrediensene til fyllet, og bland dette raskt samme. Du trenger ikke å elte deigen i lang tid, slik man gjør med ordinær hvetedeig.
  • Smør to bakepapir med litt olje på ene siden og legg deigen mellom. Bruk en kjevle til å lage et rektangel med ca. 1 cm tykkelse på deigen. Litt tykkere enn en ordinær pizzadeig. Fjern det øverste bakepapiret.
  • Bruk en ostehøvel til å skjære smør av smørblokken og legg rikelig med smør på deigen. Dryss over godt med sukrin gold og rikelig med kanel.
  • Rull sammen deigen og del den i 8 like store deler. Legg bollene på et bakebrett med bakepapir. Smør toppen med litt olje.
  • Dekk brettet med plastfolie og legg et par kjøkkenhåndklær over, slik at bollene holder en god temperatur. Fyll vasken halvfull med varmt vann og sett brettet over. Deigen skal heve i 45 minutter.
  • Stekes på nest nederste rille i ovnen i ca. 20-25 minutter. Dersom du ønsker «sukkerstrø» på bollene, strør du tagatesse over bollene etter at de har stekt i 20 minutter og setter brettet inn igjen i ovnen i ca. 3 minutter. Tagatesse gir fort en brun skorpe, så følg med.

Kommentar

Server lavkarbo kanelboller rykende fersk.
Lavkarbo skillingsboller kan fryses eller oppbevares i en brødpose på kjøkkenbenken.
Recommended Posts

Legg igjen en kommentar

Anmeldelse av oppskrift




Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search