Lavkarbo kanelboller

Lavkarbo kanelboller / skillingsboller

Lavkarbo kanelboller eller lavkarbo skillingsboller, som vi sier i Bergen, smaker nydelig. Disse bollene er saftige og luftige. Kanelbollene er glutenfri og nøttefri. Grunnen for at disse bollene er så luftige som de er, er fordi det er brukt gjær i deigen.

Gjær i lavkarbo bakst?

Det er i utgangspunktet uvanlig å anvende gjær i lavkarbo bakst, fordi gjæren ikke har noen funksjon med mindre den blir matet med sukker. Vi ønsker selvsagt ikke sukker i brødet og har derfor undersøkt hvordan vi kan aktivere gjæren, uten sukker.

Hvilke lavkarbo ingrediens aktiverer gjæren?

Inulin er den store hemmeligheten. Inulin regnes som et kostfiber fordi det ikke tas opp i tarmen og har en glykemisk indeks på 1. Dette er lavere enn for eksempel innholdet i tagatesse, som brukes mye av i lavkarbo bakst. Det gir dermed ingen blodsukkerstigning og inneholder svært få kalorier.

Inulin er derimot et fiber som gir næring til tarmbakteriene og er derfor svært gunstig for fordøyelsen.

Selv om tarmen ikke trekker opp karbohydratinnholdet i inulin, så vil gjæren bruke inulin som drivstoff slik at deigen hever. Gjæren trenger ikke bare drivstoff, det er også viktig å sørge for at gjæren får riktige vekstforhold. Den liker varme og trenger tid.

Hvilke produkt inneholder rikelig mengder inulin?

Det neste prosjektet ble derfor å få tak i en lavkarbo ingrediens som inneholder store mengder inulin. Yaconsirup er den beste ingrediensen, dersom du ikke har tilgang til reint inulinpulver. Yaconsirup er en sirup som er presset av roten til yaconplanten som finnes i Sør-Amerika.

Det er ingen grunn for bekymring rundt innholdet av karbohydrater i yaconsirup da dette stort sett kommer fra inulin. Sirupen har en glykemisk indeks på 3-5. Gjæren vil også «spise» de fleste karbohydratene fra sirupen, slik at innholdet av karbohydrater i brødet blir lavere enn om du regner med karbohydratene fra sirupen.

Hva er kokosmel og havrefiber?

Kokosmel er laget av tørket og fettredusert kokos. Kokosmel er ikke det samme som kokosmasse, da kokosmasse ikke vil trekke til seg like mye væske som kokosmel. Kokosmel har en naturlig søt smak, og bidrar derfor til at man kan redusere mengden søtning i bakst hvor kokosmel er brukt.

Havrefiber er ikke det samme som havremel eller havregryn. Havrefiber inneholder 0 gram karbohydrater og er et reint fiberprodukt som ikke trekkes opp som næring i tarmen.

Havrefiber som ingrediens finner du i utallige amerikanske keto-oppskrifter. Her henger dessverre vi i Norge litt etter, da dette er en fantastisk ingrediens i lavkarbo bakst.

Havrefiber fås kjøpt på tights.no eller på utenlandske nettside som for eksempel iherb.com. Vær obs på at matvarer som sendes til Norge vil få et ekstra momsgebyr. Spør gjerne etter dette produktet på din lokale helsekostforretning. Når etterspørselen er stor vil flere selge produktet.

Hvor mange karbohydrater inneholder bollene?

Hele deigen inneholder 19.8 gram karbohydrater. Deler du deigen i ni like store deler vil en bolle inneholde 2.2 gram karbohydrater, 9.2 gram fett og 5,4 gram protein. Det vil være totalt 129 kalorier i en bolle.

Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her. 

Oppskrift til lavkarbo kanelboller / skillingsboller

omhelse.no

 • Antall boller: 9
 • Tid: 90 min
 • Nivå: Lett
Ingredienser
 • 25 gram fersk gjær eller 1 ss tørrgjær
 • 1 ss yaconsirup (lavkarbo sirup med glykemisk indeks på 3, kan ikke erstattes av annen lavkarbo sirup)
 • 0.5 dl lunkent vann (slik at gjæren aktiveres)
 • 40 gram smeltet smør
 • 200 gram cottage cheese (ikke lettvarianten)
 • 2 egg
 • 1 ts eplecidereddik (hjelper gjæren i gang)
 • 15 gram/3 ss fiberhusk
 • 50 gram havrefiber (inneholder 0 gram karbohydrater)
 • 45 gram kokosmel (ikke kokosmasse)
 • 50 gram sukrin melis (tilsvarende 50 gram sukker)
 • 0.5 ts salt
 • 1 ss bakepulver
 • 1 ts kanel
 • 1 ts kardemomme
 • Til fyll: smør, sukrin gold, kanel og evt. tagatesse som strø på toppen
 • olje til å pensle bollene
Fremgangsmåte 
 1. Sett ovnen på over og undervarme på 180 grader.
 2. Bland lunkent vann i en bolle, sammen med gjær og yaconsirup. Rør godt slik at gjæren løses opp. La dette stå i bollen mens du gjør klart det andre.
 3. Bruk en stavmikser eller foodprosessor til å gjøre cottage cheese klumpfri.
 4. Smelt smør i en kjele. Skru av varmen og tilsett cottage cheese, egg og eddik i kjelen. Rør rundt slik at hele massen blir lunken. Dette skal lunkes, slik at gjæren kommer skikkelig i gang.
 5. Tilsett cottage cheese blandingen i bollen med gjær og rør dette inn.
 6. Bland inn alle de andre ingrediensene, bortsett fra ingrediensene til fyllet, og elt dette i minimum fem minutter med miksmaster med eltetupp.
 7. Smør to bakepapir med litt olje på ene siden og legg deigen mellom. Bruk en kjevle til å lage et rektangel med ca. 1 cm tykkelse på deigen. Litt tykkere enn en ordinær pizzadeig. Fjern det øverste bakepapiret.
 8. Bruk en ostehøvel til å skjære smør av smørblokken og legg rikelig med smør på deigen. Dryss over godt med sukrin gold og rikelig med kanel.
 9. Rull sammen deigen og del den i 9 like store biter. Begynn i midten og jobb deg utover, slik at bollene får lik størrelse. Legg bollene på et bakebrett med bakepapir. Smør toppen med litt olje.
 10. Dekk brettet med plastfolie og legg et par kjøkkenhåndklær over, slik at bollene holder en god temperatur. Sett bakebrettet en lun plass. Fyll gjerne vasken halvfull med varmt vann og sett brettet over. Deigen skal heve i 45 minutter. Etter heving skal bollene være ca. 1/3 størrelse større enn før heving.
 11. Stekes på nest nederste rille i ovnen i ca. 20-25 minutter. Dersom du ønsker «sukkerstrø» på bollene, strør du tagatesse over bollene etter at de har stekt i 20 minutter og setter brettet inn igjen i ovnen i ca. 3 minutter. Tagatesse gir fort en brun skorpe, så følg med.
 12. Server lavkarbo kanelboller rykende fersk.
 13. Lavkarbo skillingsboller kan fryses eller oppbevares i en brødpose på kjøkkenbenken.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search