Ny og bedre oppskrift på saftige lavkarbo skillingsboller!
Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no
Lavkarbo kanelboller eller lavkarbo skillingsboller, som vi sier i Bergen, smaker nydelig. Disse bollene er saftig og luftig, og enkle å lykkes med.
I denne versjonen har vi byttet cottage cheese med creme fraiche og fjernet kokosmel og eplesidereddik. Man får derfor en bolledeig som er litt raskere å lage, og ikke minst enda saftige boller.
Denne oppskriften er glutenfri og nøttefri.
Dersom du ønsker å bruke en annen type søtning enn finesse bakesukker i deigen må du tilsette noe annet som aktiverer gjæren.
For å sikre at bollene hever må du tilsette enten finesse bakesukker, tagasøtt, bakesukkr, inulin eller yaconsirup. 1-2 ts er tilstrekkelig.
Havrefiber er ikke det samme som havremel eller havregryn. Havrefiber inneholder 0 gram karbohydrater og er et reint fiberprodukt som ikke trekkes opp som næring i tarmen. Du finner havrefiber på tights.no: SunnRask Havrefiber.
Vi har samlet alle våre bolleoppskrifter på en samleside, som du finner her.
Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her.
Lavkarbo kanelboller/skillingsboller (glutenfritt)
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 120 g havrefiber (bruk mer dersom deigen er klissete)
- 40 g Finesse bakesukker
- 2 ss fiberhusk
- 2 ts bakepulver
- 1 ts tørrgjær
- 1 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- 3 egg
- 300 g creme fraiche
- 1 dl kremfløte
Fyll og topping
- Smeltet meierismør
- Kanel
- Finesse bakesukker (evt. sukkr gull eller sukrin gold)
- SukrinSirup gold (kan utelates)
- Egg til pensling
Fremgangsmåte
- Bland alt det tørre i en bolle. Pisk inn det våte og bland til en fast deig. Tilsett mer havrefiber dersom deigen kjennes klissete.
- Kjevle deigen mellom to bakepapir.
- Smelt smør og pensle deigen med rikelig med smør. Vær generøs.
- Strø over rikelig med kanel, finesse bakesukker og sirkle over sukrin sirup gold.
- Rull deigen godt sammen til en pølse. Sørg for å rulle fast. Del pølsen i boller. Bruk hendene til å lage runde og fine kanter på bollene før de legges på et bakebrett med bakepapir.
- Pensle med pisket egg.
- Sett bakebrettet en lun plass for heving i 45 minutter. Fyll gjerne vasken med varmt vann og sett brettet over. Dekk med plastpose og kjøkkenhåndkle.
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 175 grader.
- Stek bollene på midterste rille i ovnen i ca. 35 minutter.
Kan man bruke mandelmel istedenfor? For havrefiber gir tørr og litt spesiell smak .
Hei, det er godt mulig at mandelmel kan brukes i en kombinasjon med havrefiber, men vi har ikke lykkes med å lage en oppskrift på boller som kan kjevles og rulles til skillingsboller når melet bare har vært mandelmel. Da vil deigen bli veldig klissete, etter vår erfaring. Sjekk gjerne ut vår oppskrift på boller med mandelmel, som dog ikke kan kjevles til kanelboller, men som kan lages som vanlige runde boller 🙂 https://omhelse.no/lavkarbo-boller-med-mandelmel/
Hvorfor må man bruke creme frache? Ikke mulig å bruke vann eller melk i lavkarbo?
Pga smak. Vanlig melk er ikke lavkarbo.
Hei hei
Denne vil jeg prøve 😃
Kan jeg bruke sukrin+ istedenfor finesse bakesukker?
Det kan du men smaken vil nok ikke bli den samme siden Finesse er det som vil funke best i denne.
Går det an å lage melisglasur med sukrinmelis? Holder den seg myk og klissete eller stivner den som vanlig glasur? Disse skillingsbollene var kjempegode. 🙂
Du kan lage melisglasur av sukrinmelis og den vil stivne. Men glasuren blir ikke særlig god og får en sterk metallisk smak. Men smak deg gjerne frem 🙂
Skal det våte varmes opp sånn at gjæren får det lunt?
Du trenger ikke å gjøre det da vi har erfaring med at dette ikke øker heveprosessen. Men prøv deg gjerne frem.
Ser veldig godt ut, men jeg har fulgt oppskriften og det hever ikke. Hva kan være feil?
Hei, Det kan være mange grunner til at en deig ikke hever. Det kan skje med vanlig hvetedeig også. Gjær er følsom for temperaturendringer og trenger rette forhold for å aktiveres. Vår erfaring er at gjær i lavkarbo bakst får deig til å heve ca. dobbelt så lite som gjær i hvetebakst. Vi bruker derfor gjær i kombinasjon med bakepulver og eller natron. Dersom du opplever at du som regel ikke får aktivert gjæren kan du tilsette en ekstra ts bakepulver i deigen for å sikre luftig bakst. Lykke til 🙂
Kan fersk gjær brukes for bedre og mer effektiv heving? Mengde i så fall?
Hei, du kan gjerne bruke fersk gjær. Da ville jeg brukt en halv gjær og laget startkultur i et litermål med lunken væske og litt finesse bakesukker som aktiverer gjæren:)
Havrefiber har vært utsolgt i ett halvt år nå på siden dere refererer til. Har dere noen andre plasser og handle det?
Helsekost. Tights har også men blir utsolgt innimellom ja.
Deigen ble mislykket og klistrete. Kunne ikke rulles sammen da jeg prøvde.
Da kan du tilsette mer havrefiber som beskrevet i oppskriften på punkt 1: «Bland alt det tørre i en bolle. Pisk inn det våte og bland til en fast deig. Tilsett mer havrefiber dersom deigen kjennes klissete.»