Lavkarbo og selskapslivet

Selskapslivet kan by på visse utfordringer

Du er invitert i selskap

Dersom du spiser lavkarbokost på grunn av overvekt og/eller sykdommer, bør du ikke gjøre noen særlig unntak selv når du er i selskap. Hvis du er hos nære venner og familie forklarer du bare hvorfor du velger bort en del matvarer.

Som regel går det dessuten greit å hoppe over poteter, kaker og desserter uten at det blir voldsomme reaksjoner. Dersom det blir en diskusjon, bør du holde på ditt. Ingen har rett til å presse deg til å spise noe du ikke tåler, like lite som noen har rett til å presse en ikkerøyker til å ta en røyk.

Alternativt kan du ta en potet på tallerkenen, spise en liten bit av den eller la den ligge urørt. Du kan også forsyne deg med litt dessert, men bare spise en liten skje av den. Det er bedre å spise ett tynt kakestykke enn tre store.

Hvis du vet at det er pizza som blir servert og du ikke vil fortelle om den nye kosten din, kan du spise et måltid før du drar slik at du klarer deg med kun ett pizzastykke. Du kan også la være å spise karbohydrater tidligere på dagen slik at du sparer hele kvoten din til selskapet.

Uansett bør du redusere inntaket av karbohydrater i selskapet så godt det lar seg gjøre. For å få dette til er det lurt å ha tenkt litt gjennom problemstillingen på forhånd. Noen løser dette ved å ringe vertskapet i god tid før selskapet og forhører seg om hva som skal serveres. Dersom det inkluderer rikelig av mat du ikke kan spise, spør de pent om du kan få ta med noe mat til seg selv.

Du inviterer selv til selskap

Når du inviterer til selskap selv er det du som har regien, og all mat kan uten problemer være lavkarbo. Gjestene vil ikke merke at maten inneholder lite karbohydrater, og de vil med all sannsynlighet sette pris på de gode smakene som fremkommer ved bruk av mye naturlig fett.

Dessuten vil de få nye retter de ikke har smakt før, spesielt på grønnsaksfronten. Som vert/vertinne kan du velge å fortelle om hvorfor du serverer lavkarbomat og dette kan være utgangspunkt for spennende diskusjoner ved bordet.

Mange blir trette etter en vanlig karbohydratrik middag, men etter en lavkarbomiddag er dette som regel ikke noe problem fordi blodsukkeret er stabilt. Sjansen for at stemningen er på topp så lenge selskapet varer er derfor optimalisert. Dessuten kan du kose deg med tanken over at gjestene dine får helsebringende mat i tillegg til at den er smakfull.

Valg av drikke

God drikke hører med til god mat, men vær bevisst på karbohydrat- og energiinnholdet.

Alkoholfri drikke

  • Vann og mineralvann: Vann eventuelt med sitron/limeskiver, Farris, bris og lignende drikker uten sukker.
  • Alkoholfritt øl: En flaske alkoholfritt øl (0,33 l) inneholder ca. 60 kcal og 11 gram karbohydrater.
  • Alkoholfri vin: Et glass alkoholfri vin (1,5 dl) inneholder ca. 44 kcal og 11 gram karbohydrater.

Alkoholholdig drikke

  • Øl: En flaske vanlig øl (0,33 l) inneholder ca. 130 kcal og 11 gram karbohydrater.
  • Karbohydratredusert øl: En flaske såkalt Lite øl (0,33 l) inneholder 96 kcal og 3 gram karbohydrater.
  • Vin: Vin inneholder mye energi og generelt øker energimengden i takt med sødmen og alkoholinnholdet.

Tabellen viser omtrentlige verdier for mengde karbohydrat og kilokalorier i et glass vin.

Type vin Gram karbohydrat per glass (1,5 dl) Kcal per glass (1,5 dl)
Tørr hvitvin 0,3 100
Rødvin 1,2 105
Søt hvitvin 9 144

 

Detaljer om sukkerinnhold i vin finner du under de enkelte vinene på www.vinmonopolet.no. Betjeningen på Vinmonopolet er også behjelpelig med å vise deg næringsinnholdet i ulike viner.

Ønsker deg en god lavkarbofest!

Hilsen Sofie Hexeberg

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search