Slik regner vi ut næringsinnhold

Alle oppskriftene på vår nettside vises med næringsinnhold. Da slipper du selv å regne ut hvor mye karbohydrater og annen næring du får i deg per porsjon.

Per porsjon, hele retten eller per hundre gram?

Vi får av og til spørsmål om hvordan vi regner ut næringsinnholdet i våre oppskrifter, og om næringsinnholdet gjelder per porsjon, for hele retten, eller per hundre gram.

Når det gjelder ingredienser og matvarer, så er det mest hensiktsmessig at det står oppført per hundre gram.

Det er dette som er vanlig. Noen produsenter opplyser også om innhold per porsjon (per knekkebrød f.eks).

Utregning per porsjon

I oppskrifter synes vi det er mest hensiktsmessig å opplyse om næringsinnhold per porsjon. Poenget er tross alt at du skal vite hvor mye karbohydrater og andre næringsstoffer du får i deg i et måltid/et kakestykke/en brødskive etc.

Dersom vi skulle opplyst om næringsinnhold per 100 gram i en oppskrift, så måtte du veid maten før du spiser den, og deretter regne ut.

Maten kan også endre vekt når den varmebehandles eller lagres. Og da blir plutselig næringsinnholdet som er opplyst om feil.

Dette er årsaken til at vi opplyser om næringsinnhold per porsjon i alle oppskriftene. Det er også dette som er den mest brukte måten å presentere næringsinnhold på for oppskriftssider.

Om oppskriften er på boller, er det per bolle dersom du lager like mange boller som oppskriften tilsier. Er det per skive i et brød, så gjelder det dersom du deler brødet i like mange skiver som vi har gjort. Det samme gjelder kaker og andre retter.

Variasjon i næringsinnhold for grønnsaker, egg og andre ingredienser

Uansett hvilken nettside eller bok du bruker så vil næringsinnholdet være omtrentlig dersom du ikke veier ingrediensene.

Bruker du f.eks 1 brokkoli, 1 blomkål eller 1 avokado vil størrelsen på disse variere. Dermed vil du kunne få et lite avvik fra det som er opplyst om i oppskriften, hvis du ikke veier disse. Vi har vanligvis brukt gjennomsnittlige størrelser på slike ingredienser.

For å sikre minst mulig avvik for deg, har vi veid mange av ingrediensene selv om de er grønnsaker og vekster. Da er du sikret minimalt avvik fra det som er opplyst om.

De typen matvarer det gjelder er vanligvis svært lav på næringsstoffer som karbohydrater og kalorier. Om du følger oppskriften vil derfor avvikene fra det som er opplyst om uansett minimale.

Vi håper dette avklarte eventuelle spørsmål du måtte ha.

Oppskriftene våre finner du her

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search