Derfor bør du spise næringsrik innmat som lever

Spise lever? Tuller du?

For mange er det å spise lever rett og slett en motbydelig tanke. Hvem ønsker vel å spise organet som har den viktige funksjonen å håndtere og filtrere giftstoffer? Nei takk!

Vel, la oss guide deg gjennom noen fakta om leveren slik at du kanskje kan vurdere dette organet som en viktig del av kostholdet ditt likevel.

Mennesket har spist hele dyret fra tidenes morgen

I det meste av menneskehetens historie har vi spist hele dyret, fra nese-til-hale. Dette fordi det gir oss de næringsstoffene vi trenger for styrke, helse og lykke. Hele, rene matvarer og næringsrik innmat fra dyr gir store helsefordeler.

Historisk sett har lever en lang tradisjon for respekt og ære. Den er blitt ansett som supermat for å hjelpe og lege den sårede krigeren, og den er anerkjent som en delikatesse over hele verden.

Arktiske urfolk spiste også lever og annen innmat for å holde seg friske og få kraft og utholdenhet til å overleve under tøffe klimatiske forhold.

I den moderne verden sliter vi med å imøtekomme ernæringsbehovene våre som kan støtte og bidra til et levende og sykdomsfritt liv.

Maten vi spiser mangler mange næringsstoffer. Som et resultat av dette har vi en verden hvor blant annet autoimmune sykdommer florerer.

Hvorfor spise lever?

Kjøtt og innmat fra frittgående, beitende dyr er blant de mest næringsrike matemner som finnes. Lever og annen innmat fra disse dyrene er av svært høy kvalitet.

Leveren er fylt med vitaminer, mineraler, proteiner og sunt fett som støtter kollagensyntese. Å ta lever inn som en del av kostholdet, vil sikre deg blant annet sunnere hud, hår og bindevev, tannkjøtt, leddbånd, sener, og det vil styrke immunforsvaret.

I tillegg støtter inntak av lever helsen til blant annet hjerte, hjerne og lever i mennesket. Lever bidrar også til økt energiomsetning og gir bedre metylering av DNA.

Gram for gram, inneholder leveren mer næringsstoffer enn noen annen mat.

Noen fakta om leveren:

 • En utmerket kilde til protein av høy kvalitet.
 • Naturens mest konsentrerte kilde til vitamin A (aka retinol).
 • Inneholder alle B-vitaminene i overflod, spesielt vitamin B12 og B9.
 • En av våre beste kilder til folat.
 • En veldig biotilgjengelig jernform.
 • Bidrar med sporelementer som kobber, sink og krom; leveren er vår beste kobberkilde.
 • Rik på CoQ10 – et næringsstoff som er spesielt viktig for vår kardiovaskulære funksjon.
 • En god kilde til puriner, nitrogenholdige forbindelser som fungerer som forløpere for DNA og RNA.
 • En uidentifisert anti-utmattelsesfaktor/stamina.
 • Inneholder kolin.

I tillegg til disse fordelene gir lever av høy kvalitet deg alle de fettløselige vitaminene (A, D, K og E) i svært biotilgjengelige form.

Dessuten sikrer du deg folat, kobber, sink og krom. Vitamin A bidrar bl.a. til å opprettholde normalt syn, og jern og vitamin  B12 reduserer tretthet og utmattelse. Lever er en av de beste animalske kildene til vitamin A.

Viktig kilde til jern

Å få nok vitamin A har vært knyttet til en lavere risiko for tilstander som grå stær og brystkreft. Lever inneholder en kilde til jern bundet til hemoglobin (hemejern). Opptil 33% absorberes i kroppen sammenlignet med ikke-hemejern som kan ha så lite som 2% absorpsjon.

Jernmangel kan føre til visse typer anemi, noe som resulterer i utmattelse, muskelsvakhet og mangel på fokus og oppmerksomhet.

Er lever giftig for oss mennesker å spise?

En av leverens primære roller er å nøytralisere giftstoffer. Men leveren lagrer ikke giftstoffer. I stedet lagrer den mange kraftige næringsstoffer som kroppen bruker mot giftstoffene.

Å spise en enkelt porsjon lever kan hjelpe deg med å møte den daglige anbefalte mengden av vitaminene og mineralene, samt redusere risikoen for nærings-mangler.

Så kanskje du nå vil vurdere å implementere lever og annen næringsrik innmat i kostholdet ditt? Vi håper vi har vist deg hvorfor det kan være en smart ting å gjøre.

Lever is the new kale!

Du kan også få i deg alle de viktige næringsstoffene fra lever uten å spise lever. Da kan vi anbefale Rein Styrke som leverer reinlever i kapselform, av høy kvalitet.

Ellen Cecilie Mikkelsdatter Triumf-BuljoEllen Cecilie Mikkelsdatter Triumf-Buljo fra Rein Styrke.

Rein styrke

I Kautokeino, midt på Finnmarksvidda, har gründer Ellen Cecilie Triumf startet bedriften Rein Styre AS, som tørker, pulveriserer og kapsler reinlever. Hun er vokst opp med den samiske tradisjonen å spise innmat som blod og lever, og ønsker å videreføre denne matvitenskapen til andre.

Áhppi tørket reinlever i kapsler er ekte mat basert på samisk kulturarv fra Sápmi og er et naturlig kosttilskudd fri for tilsetninger.

Ved å tørke og kapsle reinlever som kosttilskudd, gjør hun leverens verdifulle næringsstoffer lettere tilgjengelig, i en mer delikat form. Kapslene inneholder ingen fyllmidler eller smøremidler, og leveres i små hendige kapsler som ikke smaker noe.

Rein Styrke ønsker å ha fokus på å gjeninnføre mat og matvaner som den moderne verden dessverre har utelatt og glemt.

Tørket reinleverkapsler er:

 • Tørket lever fra unge, utmarksbeitende reinsdyr fra Finnmarksvidda.
 • Produsert i Kautokeino, Norges største (reindrifts)kommune.
 • Hormon-, plantevernmiddel- og GMO-fri.
 • Ingen fyllstoffer.
 • 100% lufttørket og ikke avfettet.
 • Tredjeparttestet for renhet og matsikkerhet (Mattilsynet) og ekstern lab.
 • Fri for allergener.
 • Kollagenkapsler laget av storfe.

Rein Styrke fokuserer på å lage kosttilskudd som er helt rent, uten de ekstra ingrediensene som mange andre kosttilskudd inneholder.

Du finner ikke stearinsyre, magnesiumstearater, silikon, fyllstoffer etc. i innholdsfortegnelsen. Råvarene kommer fra trygge kilder.

Rein Styrke garanterer at råvarene alltid kommer fra unge, norske, beitefôrete og kontrollerte reinsdyr. Helsen til reinsdyrene som brukes til produksjon overvåkes nøye av Mattilsynet. Det er strenge myndighetslisens-, revisjons- og sertifiseringsprosedyrer. Det betyr at produkt kan brukes med full tillit til opprinnelse og matsikkerhet.

Reinleveren er 100% lufttørket i motsetning til de varmebehandlede variantene og som ofte er avfettet. Dette betyr at du får mer av de varmefølsomme vitaminene, mineralene og ko-faktorene som gjør innmat så næringsrikt. Den skånsomme lufttørkingen bevarer fargen og næringsstoffene i samme tilstand som i sin naturlige form.

En pose med 120 kapsler tilsvarer omtrent 150 -180 gram fersk rå lever. Leverkapslene er et kosttilskudd som kan tas med eller uten mat.

Den anbefalte dagsdosen er 4 kapsler. Leverkapslene har et proteininnhold på nesten 60 %, og inneholder18 aminosyrer. Analyser viser at tørket reinlever er spesielt rik på vitamin A og B, og inneholder mye jern.

Nettside: Reinstyrke.no

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search