Kjøtt eller ikke kjøtt?
Spørsmål fra leser:
Jeg har diabetes type 2 og har greid å redusere langtidsblodsukkeret etter at jeg la om til et lavkarbokosthold som inkluderer mye kjøtt. Men etter at helsemyndighetene nå anbefaler å spise lite kjøtt, vet jeg ikke lenger hva jeg bør gjøre. Må jeg redusere mitt inntak av kjøtt?
Hilsen Åsa, 49 år
Svar fra lege Sofie Hexeberg:
For det første: De nye nordiske kostholdsrådene, som har fått mye omtale, er egentlig ikke for personer med ulike sykdommer. Rådene er til friske personer for å forebygge sykdom. Og det tas heller ikke hensyn til at vi er forskjellige.
Mange av rådene er svært omdiskuterte, og det er blitt stilt spørsmål ved om metoden som ligger til grunn for utformingen av rådene, holder mål. De nye kostholdsrådene er ikke bare basert på hvordan befolkningens helse blir påvirket, men også hvordan matproduksjonen påvirker klimaet.
I de rådene jeg gir til mine pasienter, legger jeg kun til grunn hva jeg mener er best for den enkelte pasient. Og så til ditt spørsmål om kjøtt. Når du har opplevd store helsegevinster på et lavkarbokosthold som inkluderer mer kjøtt enn de nye rådene anbefaler, synes jeg du skal legge vekt på dette og på hva som holder blodsukkeret ditt i sjakk.
Dersom du skal bytte ut kjøtt med proteiner fra planteriket, slik rådene anbefaler, vil du samtidig få et høyere inntak av karbohydrater. Og det er jo ikke ønskelig. Da vil blodsukkeret øke, og det vil også risikoen for komplikasjoner av din diabetes.
For deg med diabetes mener jeg du bør fortsette å spise kjøtt. Et kosthold med lite karbohydrater og mer protein og fett gjør det lettere å ha kontroll på blodsukkeret.
Hilsen lege Sofie Hexeberg
Vil du bestille time hos Sofie Hexberg? Det kan du gjøre på denne linken.
Fantastisk bra svar. Jeg erfarte det samme med min diabetes 2.