Jeg har arvelig forhøyet kolesterol, kan jeg spise lavkarbo?

Jeg er 60 år år og går på kolesterolsenkende medisiner (Simvastatin 40 mg + Ezetimib 10 mg) på grunn av arvelig forhøyet kolesterol. Jeg har slitt med overvekt i mange år og  ønsker å gå ned noen kilo. Jeg har prøvd mye men uten varige resultater som jeg er fornøyd med.

Jeg har forsøkt med keto-kosthold hvor jeg bla drakk «fettkaffe» til frokost. Den besto av Kaffe, 1 ss fløte, 1 ss meierismør og 1 ss MTC-olje. Jeg synes dette var godt samtidig som det holdt meg mett fra jeg sto opp kl 04.30 og frem til lunsj kl 10.30. Til lunsj spiste jeg lavkarboknekkebrød og kjøtt, kylling eller lignende til middag. Jeg forsøkte å holde meg under 20 gram karbohydater pr dag og vekten gikk ned og søtsuget forsvant.

Nå er mitt spørsmål om dette er et kosthold jeg, med arvelig forhøyet kosthold kan gå på? Jeg har googlet men finner ingen svar på dette.

Svar fra legen

Hei,

Et lavkarbokosthold endrer sammensetningen av kolesterol slik at LDL-kolesterolet endrer sammensetning til mer av store LDL-partikler og mindre av små LDL-partikler. Dette er gunstig. Vi har flere pasienter med FH som har fulgt et lavkarbokosthold og hvor vi har fulgt målinger av fettstoffer i blodet og har da også tatt spesialprøven Lipoprint, som viser partikkelstørrelse av LDL-kolesterol.

Vi har bare sett positiv utvikling med et lavkarbokosthold hos pasienter med FH (arvelig forhøyet kolesterol).

Du kan også lese mer om temaet her om du er interessert:

Er forhøyet kolesterol ufarlig?
Podcast om kolesterol og hjertesykdom med Erik
Nytt blikk på kolesterol (bok)

 

Vennlig hilsen
Erik Hexeberg,
Lege, dr. med., spes. indremedisin, MBA

Recent Posts

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search