Litt fakta om Stevia
Stevia kommer fra planten Stevia Rebaudiana som vokser i Sør- Amerika, nærmere bestemt Paraguay og Brasil.
Planten blir nå også dyrket i Japan og Kina. Den har blitt brukt som søtning av te og andre drikkevarer i flere hundre år.
Når du kjøper Stevia i pulver- eller væskeform i butikken, kjøper du egentlig stoffer kalt steviol glykosider, som er utvunnet fra planten. Det er disse som gir den søte smaken.
Disse glykosidene er utvunnet av Stevia- bladet gjennom en prosess som består i høsting og tørking av bladene, før foredling.
Totalt gjennomgår Stevia-bladet rundt 40 steg før det endelige produktet er klart.
200-300 ganger søtere enn sukker
Stevia er veldig søtt og er regnet for å være ca. 200-300 ganger søtere enn sukker. Det skal med andre ord ørsmå mengder til for å gi ønsket effekt i mat eller drikke.
Stevia kan gi en spesiell ettersmak
Stevia har imidlertid en smak som ikke er lik sukker, og om du bruker for mye i maten, vil du kunne få en spesiell ettersmak. Dette er nok en grunn til at det bør brukes med forsiktighet.
Du finner Stevia i både væske og pulverform, og det kan brukes til søtning i alt fra desserter og snop til drikkevarer og kaker.
Ingen karbohydrater
Stevia inneholder verken karbohydrater eller kalorier og påvirker dermed ikke blodglukose (blodsukker).
Det har med andre ord en glykemisk indeks på 0, og er regnet for å være et trygt naturlig søtningsmiddel.
Vektnedgang
Sukker er regnet som en av flere viktige årsaker til overvekt. Stevia kan erstatte sukker for å hjelpe med vektnedgang.
Det vil si at dersom du kan erstatte sukker med noe annet som har lav glykemisk indeks, hvilket Stevia har, vil det kunne ha en gunstig effekt på blant annet vektnedgang.
Helsefordeler
Studier (1, 2) har vist at Stevia til og med kan bidra til å senke blodsukkeret, og det kan derfor trygt brukes av personer med diabetes, eller overvektige som ønsker et alternativ til sukker.
En studie (3) viste også at det hadde både antibakteriell, betennelsesdempende og vanndrivende effekter.
Planten viste seg også å ha en gunstig påvirkning på begrensning av akne, eksem og andre hudproblemer.
Stevia er trygt
Stevia ble faktisk forbudt i USA av Food and Drug Administration (FDA) i 1987. Dette er det amerikanske mattilsynet.
I 1995 ble det igjen godkjent, og har siden vært regnet for å være trygt å spise, og det kan faktisk muligens gi helsegevinst (som nevnt over).
Det finnes 150 forskjellige arter med Stevia. Kina er den ledende eksportøren.
Det kan også dyrkes hjemme.
Ingen negative helseeffekter
Studier har også vist at ren Stevia ikke har noen negative helseeffekter (3). Store organisasjoner som Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), World Health Organization (WHO), og FDA har godkjent ren Stevia som trygt å spise.
På verdensbasis finnes det nå over 5000 mat- og drikkevarer som bruker Stevia som ingrediens. Det er gjerne brukt som søtning i produkter som:
- Iskrem
- Desserter
- Sauser
- Yoghurt
- Brødmat
- Tyggegummi
- Snop
- Sjømat
Se opp for merkingen «søtet med Stevia»
Åsaken til at du skal se opp for denne merkingen er rett og slett at «søtet med Stevia» ikke betyr at Stevia er det eneste søtstoffet varen er søtet med.
Det finnes varer som er merket på denne måten som til og med inneholder sukker, og i mange tilfeller andre former for raske karbohydrater.
Så ikke la deg lure. Les alltid ingrediensoversikten før du kjøper ferdigprodukter.
Oppsummering av Stevia
For å bekrefte de mulige helsefordelene ved å spise Stevia trengs det flere studier. Det er imidlertid regnet som helt trygt å spise, og det er i dette lys sett på som et ideelt alternativ til sukker.
Utfordringen med Stevia når det gjelder smak er at store mengder kan gi en spesiell, metallisk ettersmak.
Derfor anbefales det å eksperimentere med mengden du kan bruke for å få en søtningseffekt, uten at det slår over i denne spesielle ettersmaken.
Du kan også kombinere Stevia med annen søtning for å unngå uheldig ettersmak.
Det finnes også alternativer, som Stevia dråper, men sjekk alltid ingrendienslisten, da produkter med Stevia ofte kan inneholde andre stoffer.
Kilder
Studier:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4842244/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32031079/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890837/
Artikler:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224420304593
https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251#What-are-the-risks?