Lavkarbo søtning – er det trygt å bruke? Hva sier vitenskapen?
Skroll ned under artikkelen for egne artikler om de fleste søtstoffene vi bruker i Norgen.
Lenger nede på denne siden finner du artikler om alle sukrinproduktene, samt søtstoffer som stevia, erytritol (hovedingrediens i blant annet sukrin og finesse bakesukker), munkfrukt, allulose, yaconsirup, tagatose og maltitol. Flere artikler kommer.
>>> Her finner du tabellen med oversikt over søtningsgrad i de vanligste søtstoffene
Selv om mange foretrekker å nærmest eliminere alt som smaker søtt fra kosten når de spiser lavkarbo, finnes det også mange som ønsker å kunne kose seg med noe søtt i ny og ne.
Enkelte som spiser mat med søtstoffer som er regnet som lavkarbo/keto, rapporterer at dette fører til søtsug. Noe som kan gjøre det mer utfordrende å for eksempel holde seg i ketose. Dette er individuelt og gjelder ikke alle.
Noen synes det er lettere å spise lavkarbo når de av og til kan kose seg med lavkarbo søtsaker, kaker og desserter.
Det finnes mange alternativer som kan brukes som søtning i lavkarbo mat. Smaken på en del av disse minner veldig om sukker, noe som gjør at en del bakst faktisk får en veldig god søtsmak, om det gjøres riktig.
Om du er av de som liker å kose deg med noe søtt i ny og ne, samtidig som du spiser lavkarbo/ketogent kosthold, finner du en rekke deilige oppskrifter på kaker, boller og desserter på oppskriftssiden vår.
Lavkarbo søtning er bedre for helsen
Det er nok ikke mye tvil om at lavkarbo-søtstoffer av typen erytritol, stevia, tagatose, munkfrukt og allulose, samt produkter med noen av disse ingrediensene, som Finesse bakesukker, sukrinmelis og tagatesse er bedre for helsen til en frisk person, enn sukker.
Det er likevel stor forskjell på egenskaper, smak og helsepåvirkning blant de forskjellige søtstoffene. Noen søtstoffer kan gi en kjølig ettersmak, som vanlig sukrin, eller gi en metallignende smak, som enkelte stevia-produkter.
Andre søtninger, som tagatose, smaker veldig likt som sukker, men kan for enkelte gi magebesvær, mens Finesse bakesukker igjen er en favoritt hos mange, og gir vanligvis ikke fordøyelsesbesvær.
Munkfrukt og allulose er andre søtstoffer vi kanskje får se mer av i fremtiden. Forskningsstudier på disse virker veldig lovende.
Lavkarbo søtstoffer artikler – forskning, glykemisk indeks (GI) og anbefalinger
Her finner du en oversikt over mye brukte lavkarbo søtningsstoffer. Du vil finne informasjon om innhold, samt hva forskning sier om helsefremmende og negative effekter.
Vi har forsøkt å gi en objektiv beskrivelse av hvert produkt, basert på forskning og eksisterende kunnskap om de forskjellige søtstoffene.
Hei
Hva vet du om sucralin og lavkarbo? (www.sucralin.es)
Hei, det spørs hvilke ingredienser de bruker. Ser ut som de selger mange varianter. Erytritol, stevia, inulin og sukralose er hvert fall lavkarbo, dersom du finner en sort som inneholder noe av dette.