Spørsmål fra leser:
Legen sier at det dårlige kolesterolet mitt er nær grensen for høyt kolesterol, bør jeg legge om kostholdet?
Hei. Jeg har gått på lavkarbo/keto i et år nå. Klart å gå ned 30 kilo + at det virker som at ME blir litt bedre av kostholdet. Jeg har stort sett holdt meg under 10 gram karbo pr dag.
MEN. Nå ringer legen min og sier at det dårlige kolesterolet mitt ligger nær grensen for høyt kolesterol. Hun anbefaler å legge om kosten, til mindre smør, egg og kjøtt (det spiser jeg dog kun et par dager i uken).
Hvordan forholder jeg meg til dette? Min mor døde som 60 åring av hjerteinfarkt og hennes far også- så mulig litt arv her. Så klart jeg da blir litt engstelig.
Bør jeg kutte ut kostholdet? Øke inntak av karbohydrater? Eller hvordan går jeg frem? Det er greit at jeg føler meg bedre på dette kostholdet, men jeg skal ikke dø av det.
Svar fra lege Erik Hexeberg ved Dr. Hexebergs klinikk
Hei.
Å redusere vekten med 30 kg reduserer også risikoen for hjerte- og karsykdom, og når du i tillegg føler bedring av din ME, så taler dette for at du har klare fordeler av kostholdet. FLOTT!!
Så hva da med kolesterol? Din fastlege er bekymret for at LDL-kolesterolet, det «dårlige» kolesterolet har økt, men øker det egentlig risikoen for hjerte- og karsykdom?
Nye studier gir ikke grunnlag for en slik påstand. Den siste studien i Norge, meg bekjent, som har studert sammenhengen mellom kolesterolverdier og dødelighet, viste at for kvinner var det lavere dødelighet med økende kolesterolverdi.
Men våre helsemyndigheter «tror» ikke på resultatet. De klamrer seg til samleanalyser av studier fra det forrige årtusen. Etter min vurdering er ikke disse relevante, blant annet fordi maten inneholdt betydelige mengder transfett, som i ettertid er fjernet fordi de viste klar sammenheng med hjerte- og karsykdom.
LDL-kolesterol er mer nyansert. LDL-kolesterolet kan være i store LDL-partikler eller små LDL-partikler. Nye studier viser ingen sammenheng med hjerte- og karsykdom dersom LDL-partiklene er store, men viser klar sammenheng dersom LDL-partiklene er små.
Og hvordan får vi mye av de små partiklene? Jo, ved å spise karbohydrater eller ved at kroppens egen sukkerfabrikk lager for mye sukker. Da vil overskudd av sukker omdannes til fett i leveren og dettet fettet blir pakket sammen med kolesterol slik at leveren kan sende partikler ut i blodet med fett.
Disse partiklene som dannes fra overskudd av sukker i blodet, ender opp som de små LDL-partiklene. Det er med andre ord ikke det fettet du spiser som gir hjerte- og karsykdom, men det fettet kroppen lager selv.
Dette har vi skrevet om i boken «Nytt blikk på kolesterol. Er vi blitt lurt?» (For ordens skyld: svaret er Ja.)
Man kan måle om man har små eller store LDL-partikler ved å ta en prøve ved Lab1, Lipoprint. Men dersom du har svar på fastende triglyserider (TG) og HDL-kolesterol, kan du bruke forholdstallet TG/HDL som en god markør.
Er TG/HDL under 0,74, vil du høyst sannsynlig ha en LDL-sammensetning med dominerende store LDL-partikler, og en slik sammenheng er ikke forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Vi ser imidlertid at matintoleranser, særlig mot melk og egg, kan gi høyere kolesterolverdier og en mer ugunstig sammenheng. Og når du i tillegg har din ME, tenker jeg at du kanskje bør sjekke ut om matintoleranser kan spille deg et puss. Se evt boken «Ut av hjernetåken».
Håper svaret er til hjelp – lykke til!
Hilsen Erik.
Hei
Jeg kjenner en mann i England som gikk over til Carnivore dietten. Den er totalt uten carbohydrater. Det går ut på å gå totalt over på rent kjøtt, fisk, eggog litt melkeprodukter.
Men jeg leste at rødt kjøtt kan være en fare for nyrene og leveren. Og jeg har vært gjennom nyretransplantasjon, og eter medisin som blant annet Kortison. Er spent på om kanskje keto dietten kan hjelpe med vekt nedgang.
Hei.
Selv er jeg en relativt nyfrelst lavkarboist, og predikerer gjerne mine egne og bekjentes helsefordeler ved et lavkarbokosthold, når jeg blir spurt om dette. Jeg synes derimot det er viktig at når man skriver om slike oppsiktsvekkende nye studier, så bør man også kunne vise til de fagfellevurderte publikasjonene. Er det mulig å få med de i teksten over. Uansett takk for et nettsted med mange inspirerende oppskrifter.
Vennlig hilsen: Espen
Hei, takk for tilbakemeldingen 🙂 Anbefaler deg å kjøpe boken nytt blikk på kolesterol av Sofie og Erik Hexeberg. Der finner du kildehenvisninger.
Hei. Jeg lurer på hvordan jeg regner ut forholdstallet mellom TG/HDL. Det sto i svaret til Dr. Hexeberg at forholdstallet burde være under 0,74. Takk for god info. mvh. Ellen Johannessen. elljoh@broadpark.no
Hei, det gjør du vel å dele Triglyserider på Hdl 🙂