Yaconsirup – skadelig eller vidundermiddel?
En del såkalte helse-guruer har lenge påstått at yaconsirup har en rekke helsebringende effekter. De henviser til at forskning viser sammenheng mellom jevnlig inntak og blant annet vektnedgang, reduksjon av sulthormon (slik at du blir mindre sulten), reversering av diabetes og reduksjon i kreftceller. I tillegg inneholder sirupen antioksidanter.
Vi har sett nærmere på om dette faktisk er reelt, samt om sirupen har noen negative effekter for mennesker.
Først litt om yaconsirupens historie og innhold, før vi oppsummerer hva forskning egentlig har gitt oss av svar når det gjelder yaconsirup.
Yaconsirupens historie
Yaconsirup utvinnes fra yacon- plantens røtter. Yacon- planten, som også kalles Smallanthus sonchifolius, vokser i Andesfjellene i Sør-Amerika.
På grunn av dens antatt mange positive helseeffekter, har den blitt spist og brukt til medisinske formål i Sør-Amerika i mange hundre år.
I Peru er yacon- planten mye brukt på grunn av sitt næringsinnhold, få kalorier, og lave karbohydratinnhold.
I Bolivia spiser de yacon fordi de mener roten har en gunstig effekt på personer med diabetes, samt på fordøyelsesproblemer.
I Brasil tørker de bladene og bruker disse til å lage te, som de blant annet mener motvirker diabetes.
Fremstilling av yaconsirup
Yaconsirup fremstilles ved at man utvinner væsken fra røttene, før den filtreres og fordampes i en prosess som kan minne om måten maplesirup er laget på. Prosessen er helt naturlig og gjennomføres uten kjemiske stoffer.
Innholdet i sirupen
Den aktive ingrediensen i yaconsirup er fruktaner, også kalt fruktooligosakkarider (FOS). Det er vanligvis rundt 40% fruktaner (FOS) i yaconsirup.
Yaconsirup inneholder også små mengder av noen sukkerarter; fruktose, glukose og sukrose. Resten er FOS, og et fiber som heter inulin.
Yaconsirup inneholder altså:
- Ca 40 % fruktaner (FOS).
- Sukkerartene fruktose, glukose og sukrose.
- Fiberet inulin.
Kilde innhold: Økosjokolade.no
Lavkalori
En stor del av yaconsirupen tas ikke opp i tarmen, og sirupen inneholder ca. 1/3 av kaloriinnholdet til sukker.
Det betyr ca. 133 kalorier per 100 gram, eller ca. 20 kalorier per spiseskje. Derfor er yaconsirup regnet som et godt lavkalori alternativ til sukker.
Yaconsirup som søtning i et lavkarbo kosthold
Hva så med lavkarbo? Er yaconsirup lavkarbo?
Dr. Anthony Gustin mener at det er en «perfekt lavkarbo erstatning for honning, maplesirup, corn sirup og brunt sukker». Han anbefaler det særlig til lavkarbo smoothies og baking.
Yaconsirup har vanligvis ca 70% av søtsmaken til sukker. De små mengdene fruktose, sukrose og glukose gir nok litt søtsmak til yaconsirupen.
En del av søtsmaken kommer også fra fruktooligosakkarider (FOS), men fordi disse ikke tas opp i blodet, påvirker de heller ikke blodsukkeret.
De går istedet uforandret igjennom fordøyelsessystemet, forbi tynntarmen, og helt ned i tykktarmen. Derfor har Yaconsirup en lav glykemisk indeks (GI), samtidig som den smaker søtt.
Ikke sukkerfri
Yaconsirup er likevel ikke sukkerfri. Den inneholder som sagt små mengder fruktose, sukrose og glukose. Innholdet vil imidlertid variere noe fra sirup til sirup, fordi sirupen utvinnes fra ulike røtter. Disse kan ha ulik sammensetning av næringsinnhold.
Det er anslått at næringsinnholdet av fruktose kan variere mellom 3 – 22 %, og at innholdet av glukose kan variere mellom 2 – 5 %. Dette vil si at 1 spiseskje inneholder et sted mellom 0,3 – 2.2 gram fruktose og 0.2 – 0.5 gram glukose.
Yaconsirup inneholder altså svært lite karbohydrater, samtidig som man vanligvis bruker små mengder sirup for å gi smak til maten. Det er mange som bruker yaconsirup som søtning i et lavkarbo kosthold.
Her må hver enkelt vurdere hvor mye karbohydrater de ønsker å spise gjennom en dag. Det finnes andre alternativer med enda lavere GI, og som dermed bør vurderes, særlig dersom du spiser et ketogent kosthold. For eksempel sukrinsirup fra Funksjonell mat.
Når det er sagt skal vi se at yaconsirup kan brukes for å aktivere gjær i lavkarbo bakst, med minimal til ingen påvirkning på blodsukkeret. Les mer under bildet:
Yaconsirup i lavkarbo gjærbakst
Bruker man yaconsirup for å aktivere gjær i lavkarbo bakst, vil ikke kroppen ta opp noen av karbohydratene i blodet, fordi disse «spises opp» av gjæren. Vi i omhelse.no bruker derfor gjerne yaconsirup for å aktivere gjæren i vår lavkarbo gjærbakst.
I vår ferdige lavkarbo gjærbakst vil det ikke være større mengder karbohydrater, enn om du lagde maten uten yaconsirup. I tillegg brukes det så lite som 1 ts – 1 ss i en hel deig, så selv om dette ble tatt opp i kroppen er det snakk om ekstremt små mengder.
Sukker i lavkarbo bakst?
Du kan ikke ukritisk bruke andre «lavkarbo-søtninger» for å aktivere gjæren, selv om tagatesse kan ha litt effekt. Men du kan faktisk bruke sukker eller honning, da karbohydratene også her vil spises opp av gjæren, og dermed ikke påvirke ditt blodsukker, så lenge du ikke bruker for store mengder.
Oppskrifter og mer om lavkarbo gjærbakst
Forskning viser at yaconsirup kan bidra til vektnedgang
De fleste påstander rundt yaconsirup sin sterke effekt på vektnedgang er basert på én studie: «Yacon syrup: Beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans.»
Denne studien var en dobbel-blind, placebo kontrollert, klinisk studie. Deltakerne var 55 overvektige kvinner med høyt kolesterol og en historie med forstoppelse.
Kvinnene ble delt inn i to grupper, der 40 kvinner spiste yaconsirup, mens 15 kvinner spiste en annen type sirup uten aktive ingredienser. Den andre gruppen med 15 kvinner var altså en placebo gruppe.
Det betyr at ingen av personene i noen av gruppene visste om de fikk yaconsirup med aktive ingredienser, eller om de fikk en annen sirup uten aktive ingredienser.
Alle deltakerne spiste deretter en lav-fett diett med moderat redusert inntak av kalorier. Studien varte i fire måneder.
Etter fire måneder hadde kvinnene i gruppen som spiste yaconsirup gått ned gjennomsnitt 15 kg hver. Placebo-gruppen hadde til sammenligning lagt på seg 1,6 kg.
Kvinnene som spiste yaconsirup hadde også redusert liv-vidden med 10 centimeter, mens den andre gruppen ikke så noe betydelig endring i livvidde.
I tillegg ble det registrert en rekke andre endringer i guppen som spiste yaconsirup:
- BMI gikk ned fra 34 til 28 i gjennomsnitt.
- Avføringsfrekvens økte fra 0.28 per dag til 0.99 per dag. Med andre ord ble de kurert for forstoppelse.
- Fastende insulin gikk ned 42%.
- Insulinresistens, en stor risikofaktor for diabetes og hjertesykdom, ble redusert med 67%.
- LDL kolesterol i blodet (det dårlige kolesterolet enkelt forklart) gikk ned med 42%.
Studien oppsummert
Kvinnene som spiste yaconsirup opplevde store helsefordeler, med dramatisk nedgang i vekt og reduksjon i risikofaktorer knyttet til metabolsk syndrom. Mens kvinnene i placebo-gruppen ikke opplevde noen betydelig forskjell på noen av disse områdene.
Dette betyr vel at det bare er å spise yaconsirup slik at man går ned i vekt?
Nei, det betyr ikke det. Dette er en liten studie og resultatene er ikke bekreftet av senere studier. Det er derfor stor sjanse for at andre studier vil gi andre resultater.
Med tanke på vektnedgang er det også viktig å huske på at denne studien viste at kvinnene gikk ned i vekt over en relativt kort periode.
Utfordringen er ofte å holde vekten nede. Samtidig er det mange faktorer som kan hjelpe folk å gå ned i vekt, og det handler som oftest mer om hva du ikke spiser, enn hva du faktisk spiser.
Det kreves flere og større studier for å bekrefte de lovende resultatene med vektnedgang, og andre helsefordeler som denne studien kom frem til.
Inntak av yaconsirup ser ut til å kunne gi positiv helsegevinst, men kan uansett aldri veie opp for et dårlig kosthold og en usunn livsstil.
Andre positive helseeffekter
Andre studier har vist at yaconsirup kan ha en rekke andre gode helseeffekter:
Fruktanene i sirupen går som vi har sett ufordøyet gjennom mage og tynntarm, ned til tykktarmen. Her reagerer de med de vennlige bakteriene i fordøyelsessystemet.
De vennlige bakteriene i fordøyelsessystemet er svært viktig for vår helse. Det at du har de riktige bakteriene i ditt tarmsystem er ifølge studier forbundet med en rekke helsefordeler, som for eksempel lavere fare for diabetes, bedre immunforsvar og bedre hjernefunksjon.
Studier på rotter har vist at når bakteriene spiser disse fruktanene i tykktarmen, produserer de også kort-kjedete fettsyrer, som kan ha en sterk effekt mot overvekt, og altså forklare noe av studien over.
Insulinresistens ble også forbedret hos rottene, noe som kan ha sammenheng med inulin, som er en type fiber som er med å regulere blodsukkeret (1) (2).
Noen studier viser også at fruktaner kan bidra til å redusere sulthormonet ghrelin (3), noe som igjen reduserer apetitten. Yaconsirup inneholder også antioksidanter som likner antioksidantene i kaffe (4) (5).
Yacon er imidlertid ikke det eneste som inneholder disse helsefremmende fruktanene. Man finner de også i små mengder i blant annet artisjokker, løk, hvitløk, purreløk og andre planter.
En studie fra 2012 viste at rotter med tykktarmskreft som ble gitt yacon i 13 uker hadde en betydelig reduksjon i kreftceller, og at yacon drepte brystkreftceller (6).
Betyr dette at yaconsirup er et vidundermiddel?
Det er lett for at man leser artikler om slike studier, og tror at man har kommet over et vidundermiddel. Men husk at dette er små studier, det er studier gjort på rotter, og resultatene er ikke bekreftet av senere studier.
Rotter er ikke mennesker, og overføringsverdien er begrenset, selv om slike studier kan virke lovende og peke på hva som bør være neste steg i forskningen.
Sunn livsstil er viktigst
Yaconsirup sin effekt må ikke overdrives, den vil aldri kunne ha en betydelig effekt sammenlignet med riktig kosthold og mosjon.
Yaconsirups negative effekter
Spiser du for mye av gangen kan yaconsirup gi lette, ubehagelige bivirkninger, som kan minne om effekten du får om du plutselig spiser mye mer fiber enn du er vant til.
Ettersom en stor del av yaconsirupen når frem til tykktarmen, kan overdrevent inntak føre til gassproduksjon, noe som kan gi flatulens, diaré og fordøyelsesubehag.
Om du spiser yacon over tid vil imidlertid fordøyelsessystemet ditt sannsynligvis tilpasse seg, og du vil tåle det bedre. Ønsker du å spise yaconsirup for helsens del, er det ofte anbefalt å starte med en spiseskje, og se hvordan det går. Deretter kan du øke gradvis.
FODMAP
Fruktanene i yaconsirup tilhører kategorien fiber som kalles for FODMAPs. Dette gjør at personer som har intoleranse for FODMAP, inkludert de med IBS (irritabel tarm syndrom), ikke bør spise yaconsirup.
Dersom du har problemer med diarè, fordøyelse- og flatulens, bør du alltid prøve deg frem, og det er mulig yaconsirup ikke er noe for deg.
Oppsummering
Yaconsirup har blitt brukt for helsefremmende effekter i hundrevis av år i sør- Amerika. Studier viser at yaconsirup muligens kan ha god effekt på diabetes, insulinresistens, overvekt, kreft og fordøyelse. Resultatene fra studiene er lovende, men ikke bekreftet og bør tas med en klype salt inntil videre.
Yaconsirup er FODMAP og for stort inntak kan gi diaré og fordøyelsesubehag, dersom du er sensitiv for FODMAP.
Dette gjelder særlig for dem med IBS. Har du problemer med fordøyelsen bør du gå varsomt frem når det gjelder yaconsirup. Om du ønsker å prøve den anbefales det gjerne å begynne med en skje, og eventuelt øke litt etter litt dag for dag, og så observere effekten.
Yaconsirup vil kunne ha en liten effekt på blodsukkeret. Som middel for å aktivere gjæren i lavkarbo gjærbakst vil sannsynligvis ikke blodsukkeret påvirkes i det hele tatt.
En studie viser tydelig vektnedgang hos kvinner som spiste yaconsirup daglig. Dette er interessant, men studien er liten, og resultatene er ikke bekreftet i ettertid, noe som gjør at vi ikke kan konkludere med at yaconsirup i seg selv fører til vektnedgang.
Friske mennesker kan trygt spise yaconsirup
Ingen studier viser uheldige helseeffekter ved inntak av yaconsirup for friske mennesker, selv i mye større mengder enn det man gjerne bruker i bakverk, smoothies og mat generelt.
For vanlig friske mennesker kan yaconsirup trygt spises i moderate mengder hver dag. Forskning viser (7) at et inntak på opp til 6 teskjeer med yaconsirup hver dag ikke gir noen merkbare bieffekter.
Les mer om lavkarbo gjærbakst og se oppskrifter her
Kilder
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963912/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939913/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827013/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10552877/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12537459/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512003377
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561409000302
- https://okosjokolade.no/products/yaconsirup-okologisk-230g