Lena var ufrivillig barnløs og hadde PCOS – kunne kostholdsendring hjelpe henne?

Foto: Illustrasjonsfoto

Lena var ufrivillig barnløs med PCOS i mange år

Lena kontaktet Dr. Hexebergs klinikk, og vi avtalte at vi skulle ha telefonkonsultasjoner fordi hun bodde så langt unna.

Hun fortalte at hun og mannen hadde prøvd å få barn i flere år uten å lykkes.

Hun hadde vært hos gynekolog og fått beskjed om at hun hadde PCOS (Polycystisk ovariesyndrom) og at det var årsaken til problemet.

Spiste norsk vanlig kost – forsøkte Grethe Roede kurs

Lena hadde spist vanlig såkalt sunn, norsk kost. I mange år hadde hun vært plaget med stadig sultfølelse, humørsvingninger og anfall med hjerteklapp, uro og svetting.

Lena hadde nylig gått på to Grete Roede-kurs i håp om å redusere vekten. Selv om hun gikk ned fra 107 til 103 kilo på åtte uker følte hun at dette i hovedsak skyltes beinhard trening.

Prøvde lavkarbo med gode resultater

Jeg anbefalte henne en gradvis omlegging til et kosthold med færre karbohydrater slik at hun ikke fikk ubehagelige bivirkninger.

Etter to uker hadde hun gått ned 4 kilo og en del av dette var nok vann. Det er vanlig at man mister en del vann ved oppstart på et lavkarbokosthold.

Hun følte det var mye lettere å holde øye med karbohydratene enn å veie all maten og begrense kalorimengden. Ulvehungeren forsvant og hun var heller ikke søthungrig som tidligere.

Humøret ble mye jevnere og de ubehagelige anfallene forsvant. Lena var svært tilfreds med å ha funnet en kost hun gikk ned i vekt på og at hun samtidig følte seg vel.

Lena ble gravid bare seks uker etter hun la om til ketogen kost. Illustrasjonsfoto.

Gikk over til ketogen kost og ble gravid etter kun seks uker

Vi gikk nøye gjennom hva hun spiste og jeg anbefalte henne et enda strengere kosthold med ca. 20-30 gram karbohydrater per dag.

Seks uker etter oppstart på lavkarbo var Lena blitt gravid, og det hadde gått litt raskere enn hun hadde forventet.

Hun syntes det var vanskelig å spise lavkarbo i graviditeten og hadde spist stort sett det hun hadde lyst på. Men hun hadde vært forsiktig med sukker fordi hun var redd for å få svangerskapsdiabetes.

Fikk svangerskapsforgiftning

Hun la på seg 22 kilo, fikk alvorlig svangerskapsforgiftning og ble lagt inn på sykehuset. Hun fikk medisiner mot det farlig høye blodtrykket og måtte ta keisersnitt tre uker før termin.

Ut kom heldigvis en frisk og rask jente.

Lene fødte en frisk og rask jente etter keisersnitt. Foto: Illustrasjonsfoto.

Svangerskapsforgiftning ikke uvanlig
I 3-8 prosent av alle svangerskap oppstår svangerskapsforgiftning. Da får kvinnene høyt blodtrykk og eggehvitestoffer i urinen, og sykdommen kan føre til alvorlige konsekvenser for mor og barn.

Nyere forskning tyder på at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom senere i livet.

Et norsk doktorgradsarbeid viser at 70 % av kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har behandlingstrengende høyt blodtrykk tre og et halvt år etter fødsel, men de fikk ingen behandling.

I noen land betrakter man svangerskapsforgiftning som en risikofaktor for hjerte- og karsykdom på lik linje med røyking, overvekt og diabetes.

Lena hadde et liberalt lavkarbokosthold (ca. 100 gram per dag) mens hun ammet og slik forsvant raskt 14 kilo hvorav mye var vann. Når ammeperioden var over anbefalte jeg henne et karbohydratinntak i området 20-60 gram per dag med tanke på å oppnå normal vekt.Jeg forklarte henne at et slikt kosthold også ville forebygge hjerte- og karsykdom senere i livet. Jeg presiserte viktigheten av at hun regelmessig fikk kontrollert blodtrykket hos fastlegen.

Ufrivillig barnløshet: Dersom et par forsøker å få barn og kvinnen ikke er blitt gravid i løpet av ett år, defineres paret som ufrivillig barnløse.

Mer informasjon

Dersom du ønsker å lære mer om lavkarbo og ketogent kosthold, så finner du mange gode artikler her på omhelse.no. Du finner også mange hundre oppskrifter.

Nyttige lenker:

Kostplan med samme kosthold som Grethe spiste – utviklet for å komme raskt og enkelt i gang med helsefremmende og vektreduserende ketogent kosthold.

Artikler om lavkarbo og keto

Lavkarbo og keto oppskrifter

Bøker av artikkelforfatteren Sofie Hexeberg

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search