Polycystisk ovarialsyndrom er en sykdom der det har oppstått flere væskefylte hulrom i eggstokkene. Cystene påvirker eggstokkenes hormonproduksjon. Dette kan føre til uvanlig hårvekst, kviser, mindre menstruasjoner (eller fraværende) og noen ganger barnløshet. PCOS rammer ca 5-6% av norske kvinner

Symptomer

Hårvekst: Uvanlig hårvekst er det vanligste symptomet og rammer ca 70% av pasientene. Kvinnen kan da få hårvekst i ansiktet, mellom lårene, mellom skambeinet og opp til navlen og mellom brystene.

Mannlig: Noen kan også få dypere stemme, mer mannlig utseende og større klitoris. De fleste kvinner som får polycystisk ovarialsyndrom er overvektige, de får da ofte vektøkning i tiden før PCOS påvises.

Menstruasjonsendringer: Andre symptomer er endringer i menstruasjonssyklusen. Det kan være bortfall av menstruasjon (ca 50%) eller mindre menstruasjon (ca 30%). Noen har også normal menstruasjon (ca 20%).

Årsaker

Årsakene til PCOS er ukjente men arv spiller en rolle. Dersom kvinner i familien har PCOS er det også større sjanse for å få tilstanden. Det man vet er at kvinner med PCOS ikke følger de vanlige hormonsvingningene i forbindelse med menstruasjon. De har istedet et konstant forhøyet østrogen-nivå. Dette fører til cystedannelse i ovariene og økt utskillelse av Luteiniserende hormon (LH), noe som igjen fører til økt produksjon av mannlige kjønnshormoner. Dette kan også gi manglende eggløsning og barnløshet.

Behandling

Vektreduksjon dersom det er overvekt vil dempe symptomene. I tillegg kan medikamenter som Metformin og p- piller brukes. Metformin øker insulinets virkning og kan virke slankende og bidra til bedre balanse i hormonene. Kirurgisk inngrep for å gjerne cystene brukes også i enkelte tilfeller.

Start typing and press Enter to search