Hva er kolesterol? Og hvorfor er kolesterol livsviktig for oss?

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et livsviktig fettstoff som er en hovedbestanddel i alle celler i kroppen. Disse cellene er omkranset av en membran, et slags skall, og kolesterol inngår som en av byggesteinene i disse membranene.

Hjernen kan ikke fungere normalt hvis dens celler ikke kan produsere kolesterol. De kjemiske prosessene som starter nerveimpulsene, krever at det kontinuerlig produseres kolesterol i hjernen. Det er derfor naturlig at den høyeste konsentrasjonen av kolesterol i kroppen finnes nettopp der.

Hormoner

Kolesterol brukes for å danne mange hormoner, inklusive kjønnshormoner og stresshormoner. Det viktige D-vitaminet som dannes i huden vår når vi utsettes for sol, har sitt utgangspunkt i kolesterol, og D-vitaminet transporteres i blodet til de ulike cellene som trenger det.

Kolesterol er et livsviktig fettstoff som er en hovedbestanddel i alle celler i kroppen.

Gallesyrer

Kolesterol brukes også for å danne gallesyrer, og gallens funksjon er å dele de store fett-dråpene som kommer ned i tarmen i mindre dråper, slik at det blir lettere å ta opp fettet. Kolesterol er så viktig at det kan lages i nesten alle våre celler, og vi har et eget transportsystem som flytter kolesterol rundt i kroppen.

Vi lager kolesterol selv

Kroppen din produserer tre–fem ganger mer kolesterol enn vi spiser. Dersom noen celler trenger mer enn de selv er i stand til å lage, hjelper leveren til med produksjonen og sender mer av det viktige stoffet med blodet til disse cellene. Det at vi kan produsere mye kolesterol, viser i seg selv hvor viktig det er for kroppen vår.

Dersom du spiser lite kolesterol, vil kroppen din øke produksjonen, spiser du mye, vil kroppen redusere produksjonen. Dette er grunnen til at det over tid er så vanskelig å påvirke kolesterolverdien ved å endre kolesterolmengden i maten du spiser.

Kolesterolets sentrale rolle forklarer hvorfor egg er den mest kolesterolrike matvaren som finnes. Store mengder kolesterol er nemlig nødvendig for å lage en frisk og sunn kylling.

Hvilke matvarer får vi kolesterol fra?

Kolesterol finnes bare i mat fra dyreriket som egg, kjøtt, fisk, fugl, skalldyr, melkeprodukter og innmat.

Flere artikler om kolesterol

  1. Jeg har høy kolesterol – kan jeg ikke spise egg da?
  2. Er høyt kolesterol farlig?
  3. Anne hadde arvelig høyt kolesterol og tålte ikke medisiner.
  4. Birthe sitt høye kolesterol og motstridende råd fra legene.
  5. Kolesterol og hjerte- og karsykdommer (artikkel og podcast).

Les mer

Du kan lese mer om kolesterol i boken Nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search