Eosinofile granulocytter

Eosinofile granulocytter – Bilde fra wikipedia.org


Eosinofile granulocytter


Hovedoppgaven til eosinofile granulocytter er ved allergiske reaksjoner og angrep av parasitter. De spiller liten rolle i bekjempelsen av vanlige infeksjoner, blant annet fordi de har mindre evne til å fagocyttere.

De eosinofile granulocyttene bekjemper parasitter ved å skille ut giftige stoffer. Ved allergiske reaksjoner og angrep fra parasitter vil antallet være betydelig økt.

De eosinofile granulocyttene utgjør normalt 1-3% av de hvite blodcellene (snl.no). De farges lett av fargestoffet eosin – derav navnet. De spiller også en viktig rolle i gjenkjennelsen av antigener. De øker da i antall og kan utvikle evne til å fagocyttere og skade andre celler.

Hypereosinofile syndromer & eosinofili

Ved overproduksjon av denne typen hvite blodceller kan man oppleve syndromer forårsaket av at store eosinofile granulocytter trenger inn i vevet og frigjør stoffer som kan skade vevet.

Det er typisk at en rekke organer da angripes. Som hjerte, mage og tarm, hud, lunger, hjerne og nyrer. Dette kan gi mange forskjellige sykdommer med ulike symptomer.

Dette er sjeldne tilstander og rammer vanligvis i alderen 20 til 50 år (NHI.no). Et unormalt høyt antall eosinofile granulocytter i blodet kalles eosinofili.

=== >>> Neste side: Basofile granulocytter

Kilder:
Menneskekroppen av Sand et al.
https://sml.snl.no/eosinofile_granulocytter
http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/blod/hypereosinofile-syndromer-29697.html

Start typing and press Enter to search