Reklameartikkel skrevet av gjesteskribent fra prisradar.no. Innhold er skribentens mening og representerer ikke Omhelse.no sitt syn.
Hvordan starte med brødbaking?
Å komme i gang med brødbaking på eget kjøkken, er enklere enn de fleste tror. Hva trenger du for å komme i gang? Hvordan forbereder du deg? Finn ut av det!
Gjør kjøkkenet klart for bakst
Brødbaking er en av de opprinnelige formene for matlaging, og kan ha foregått så lenge folk har lært seg å dyrke og male korn. I kanskje så mye som 5000 år har brød vært en helt grunnleggende del av menneskets kosthold. Hvis du ikke har bakt brød før, er det viktig å være klar over at resultatet blir best hvis kjøkkenet er skikkelig tilrettelagt for brødbaking på forhånd.
I begynnelsen ble brød bakt på oppvarmede steiner. I våre dager finnes det heldigvis mange flere alternativer. Kjøkkenet bør selvfølgelig være renslig, og det kan være en fordel å holde av ekstra plass til brødbakingen. Å sørge for å eie en form som tåler stekeovn og passer til å bake brød, kan også bidra til et godt resultat. Det er mulig å steke brød rett på bakepapir, men en form gir jevnere varmefordeling. En bakebolle å elte deigen i kan komme godt med, og et redskap med flat gummitupp, gjerne kalt slikkepott eller deigskrape (ulike alternativer finnes på prisradar.no), er svært nyttig i behandlingen av en brøddeig.
Fra ingredienser til deig
Det er mange måter å bake brød på. Det er anbefalt å blande væske og gjær sammen, og så mikse inn olje og salt, og ha i mel som siste trinn av blandeprosessen. Deigen må eltes. Deretter er tildekking av deigen og heving, gjerne i flere trinn, en god fremgangsmåte. Surdeig-brød har vært en populær hobby de siste årene. Resultatet kan ofte bli imponerende, men prosessen er tidkrevende og kan involvere mye prøving og feiling.
For den som vil imponere med brødbaking uten å måtte investere mengder av tid og fysisk anstrengende innsats, er brødbakemaskin, https://prisradar.no/rangering/beste-brodbakemaskin, et smart alternativ. Så lenge den som baker passer på å balansere fuktighet med de ingrediensene som opptar fuktighet og er bevisst på å skille gjær fra sukker og fuktighet for at hevingen skal bli best mulig, er det enkelt å bruke slike maskiner.
Alt må selvfølgelig ikke gjøres for hånd. Flere kjøkkenmaskiner kan også brukes gjennom hele prosessen, og du kan finne ut hvordan du velger den beste, for eksempel fra: https://prisradar.no/rangering/beste-food-processor.
De små detaljene
At øvelse gjør mester, gjelder i høyeste grad også for brødbakere. Ingen klarer å lage et perfekt brød på første forsøk. Fordelen med brød er at resultatet kan vurderes med syn, lukt og smak med en gang brødet er ferdig stekt og har fått hvile seg en liten halvtime. Resultatet ved neste bake-sesjon kan så forbedres ved å få noen enkle detaljer på plass, og brødbaking har en bratt læringskurve, som vil si at det er mulig å mestre brødbaking raskt.
Noen råd som kan være nyttige for å oppnå best mulig resultat, er å holde igjen bruken av mel. Hvis brødet ikke blir luftig nok eller blir for tørt, skyldes det vanligvis for mye mel. Bruk derfor mindre mel, også når brødet skal bakes ut. Hvis du har problemer med at deigen klistrer seg til kjøkkenbenken, er vann like bra å bruke som mel. Hvis brødet smuldrer, kan et godt råd være å bløtlegge det grove melet i vann en times tid før start.