Tips til lavkarbo mat i sommerferien

Tips til lavkarbo-sommeren

I denne artikkelen vil du få en rekke tips om mat på farten i ferien. Du vil få vite litt om hva du kan kjøpe på kiosker, bensinstasjoner, fastfood-kjeder og dagligvarebutikker, og hvordan du «overlever» uten å spise massevis av karbohydrater når vennene dine bare skal ha noe «kjapt» før de skal på stranden. Dette er en guide til deg som ikke har planlagt hver dag med matpakke og lavkarbomat. Men først litt om vitamin D.

Vitamin D og soling

Vitamin D produseres i huden når vi soler oss, og er helt essensiell for et godt immunforsvar. Forskning viser at vitamin D er nødvendig for nesten alle kroppens celler og er med på å forebygge en rekke ulike sykdommer og plager.

En time med sol på naken hud gir 500–1000 mikrogram vitamin D. Dette er 50–100 ganger mer enn i en pille med 10 mikrogram vitamin D3.

Rundt 15 prosent av oss har til en hver tid mangel på vitamin D, og i vinterhalvåret kan andelen komme opp i hele 50 prosent.

Bruk av solkrem

Det kan være nyttig å vite at solfaktor 8 reduserer vitamin D produksjonen i huden med hele 95 prosent.

Solkrem med faktor 8 eller høyere innebærer altså nesten total blokk av vitamin D-produksjon. Vi anbefaler 15 minutter i solen uten faktor så ofte som mulig, gjerne hver dag.

15 minutter i solen uten solkrem gir deg nok D-vitaminer.

Lavkarbo mat på farten i sommerferien

Ferien nærmer seg og mange kommer til å være mye på farten. Da er det ikke så lett å planlegge måltidene slik man pleier. Hjemme er det ofte ikke noe problem å lage lavkarbo mat, men mange får problemer de dagene de er på stranden og vennene foreslår McDonalds eller tilsvarende.

Til tross for gode rutiner med planlegging av ukemenyer og vel provianterte kjøleskap hender det også for de mest drevne av oss at vi må ty til mat på farten. Sannsynligvis er det en bensinstasjon, et gatekjøkken, en kiosk eller en hamburger restaurant i nærheten, og er du heldig finner du en dagligvarebutikk.

Er dette tilfellet har du faktisk flere alternativer som ikke er så verst. Dette betyr selvsagt ikke at dette er noe vi anbefaler til hverdags, men det er kjekt å vite at det finnes alternativer som vi gjerne kan ty til ved unntak.

Lavkarbo cæsarsalat

En god cæsarsalat med kylling uten krutonger er et godt lavkarboalternativ på en besinstasjon eller restaurant.

Lavkarbo mat på bensinstasjoner

På bensinstasjoner kan du velge pølse med bacon uten brød, nøtter, grønnsaker, løvbiff uten pitabrød og annet tilbehør. Husk at vann, Farris og Bris er optimale tørstedrikker.

Kiosker

På 7 eleven har de som regel skivet ost, skinke, parmaskinke, roastbiff eller annet kjøttpålegg. I tillegg finner du ofte små poser med sukkererter, cherrytomater, nøtter og eventuelt litt mørk sjokolade.

Fastfood-kjeder

McDonalds, Burger King og andre hamburgerrestauranter byr selvsagt på hamburgere. Alle typer hamburgere eller cheeseburgere uten brød er greit, eller velg en salat uten krutonger.

Subway er jo baguetter, men husk at alle baguetter kan bestilles uten brød, som salat. Sørg for rikelig med kjøtt, kylling og ost og eventuelt en oljedressing slik at salaten monner som et måltid.

Drikke

Velg vann som tørstedrikk istedenfor brus og lettbrus. På kaffebarer kan du nyte en deilig kaffe fortrinnsvis uten melk og søtning. Flere kaffebarer har også salater. Be om å få en uten krutonger og pasta.

Ønsker du å spise minst mulig karbohydrater men er glad i noe hvitt i kaffen? Da er svart kaffe eller å tilsette fløte et bedre alternativ enn melk.

Dagligvarebutikker

Har du tilgang på en dagligvarebutikk med varmdisk kan du være så heldig å få deg et ferdig grillet kyllinglår, koteletter eller fisk fra varmdisken.

Dersom det ikke er varmdisk kan du finne deg litt skivet ost, skinke, parmaskinke, roastbiff og annet kjøttpålegg, oliven, tunfisk, røkelaks, pepperrøkt makrell, majones, aioli, cottage cheese, yoghurt naturell, sukkererter, cherrytomater, salat, avokado, nøtter (ikke nøtteblandinger med tørkede bær og frukt) og friske bær.

Nødproviant

Aller helst bør du forsøke å ha litt nødproviant som nøtter eller en lunsj-muffins i vesken, men som sagt er dette tips du kan ta med deg på veien i tilfelle det skulle komme til å skje at du ikke er forberedt.

Essensen av det hele er: Velg det reneste, mest ekte og naturlige du finner uansett om du måtte befinne deg på restaurant, bensinstasjon eller dagligvarebutikk.

Oppsummering

D-vitamin er viktig for god helse og den viktigste kilden er sol. Vi anbefaler 15 minutter i solen uten faktor så ofte som mulig. Tåler ikke huden din dette bør du ta tilskudd hele året.

Du finner lavkarbomat på besinstasjoner, i kiosker, fastfood-kjeder og dagligvarebutikker selv om kvaliteten ikke alltid er optimal. Prøv å få med deg litt grønnsaker til pølser, hamburgere, kjøttpålegg, ost, kylling og lignende.

Husk å ha med matvarer som nøtter, hardkokte egg, lunsj -muffins og spekemat når du er i farta.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search