Steinalderbrød – oppskrift på det klassiske lavkarbo steinalderbrødet (glutenfritt)





Lavkarbo steinalderbrød, et mektig og godt brød!

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no

Steinalderbrød er et saftig brød med deilig smak av frø og nøtter. Brødet er også superenkelt å lage. Det eneste du trenger å gjøre er å raskt blande sammen ingrediensene og sette brødet i ovnen. Brødet skal verken eltes eller heves.

KLIKK HER FOR RASK, TRYGG OG VARIG VEKTNEDGANG MED KOSTPLAN UTVIKLET AV LEGER OG SYKEPLEIERE

Vi skal ikke ta på oss æren for denne oppskriften. Vi har forsøkt å finne opphavet men uten å lykkes. Vi har imidlertid pimpet originaloppskriften litt, for å gjøre brødet enda mer smakfullt, og enda sunnere:

Steinalderbrød med urteolje

Det finnes mange måter å lage steinalderbrød. I omhelse.no sin versjon av steinalderbrød har vi tilsatt urter og toppet brødet med revet ost. Du kan utelate dette dersom du ønsker det. Begge variantene er knallgod.

10 fakta om steinalderbrød

  1. Glutenfritt – Perfekt for de med cøliaki.
  2. Svært få karbohydrater – Perfekt for deg som ønsker å gå ned i vekt.
  3. Godt for fordøyelsen.
  4. Påvirker blodsukkeret i liten grad.
  5. Gir god og langvarig metthetsfølelse.
  6. Inneholder gode og sunne fettkilder.
  7. Inneholder næringsrike nøtter.
  8. Vitamin- og mineralrikt.
  9. Svært proteinrikt.
  10. Perfekt i et lavkarbokosthold.

Lavkarbo steinalderbrød

Bra for fordøyelsen

Visste du at steinalderbrød kan være veldig bra for fordøyelsen? Enkelte sliter med forstoppelse, også når de spiser lavkarbo-mat. Da kan en eller to skiver steinalderbrød få fart på fordøyelsen.

Steinalderbrød er lavkarbo og paleo

Brødet består av olje, egg, nøtter og frø og passer perfekt i et lavkarbo kosthold. Det er også et godt valg for deg som ønsker å gå ned i vekt fordi brødet gir en langvarig og god metthetsfølelse.

Du kan lese mer om lavkarbo kosthold her.

Du finner mange flere lavkarbo brødoppskrifter her.

Ferdig steinalderbrød bilde

Lavkarbo steinalderbrød

Steinalderbrød (glutenfritt)

4,83 fra 51 stemmer
Pin Vurdering
Tid: 1 time
Antall: 1 brød (ett brød gir ca. 40 tynne skiver)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Servering: 1 skive | Kalorier: 148kcal | Karbohydrater: 0,9g | Protein: 4,9g | Fett: 13g
Allergener
Egg
Melk
Nøtter
Sesamfrø

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på over- og undervarme på 175 grader.
  • Lag urteolje ved å stavmikse urter og olje.
  • Bland alle ingrediensene i en bakebolle. Frø og nøtter kan enten være hele eller kjøres noen runder i en foodprosessor.
  • Hell innholdet i en bakepapirkledd brødform.
  • Strø over revet ost, dersom du ønsker det.
  • Stekes på midterste rille i ovnen i 50 minutter.
  • Avkjøl brødet på rist.

Kommentar

Bruk gjerne økologiske ingredienser for et enda sunnere brød. 
Dersom du mangler noen av de tørre ingrediensene kan du øke mengden av noe annet. Du kan mikse sammen de frø- og kornsortene du liker så lenge du passer på at total vekt på de tørre ingrediensene blir 720 gram.
Brødet kan fryses eller oppbevares i kjøleskap.

Viser 13 kommentarer
  • Turid Irene Olsen
    Svar

    Hvis man velger å utelate urter, skal olivenoljen også utelates da?

  • Ragnhild
    Svar

    Nydelig brød! Hvor lenge tenker du det kan ligge i kjøleskapet kaldt før det eventuelt blir dårlig med tanke på egg som er i?

    • Robert Helle
      Svar

      I kjøleskap holder seg sikkert greit 4-5 dager. Personlig synes jeg det er best direkte fra frys via brødrister, eller ferskt eller tin over natten 🙂

  • Eli
    Svar

    Synes dette ser ut som et veldig godt brød, men hvilke friske urter bør brukes i brødet?

    • Robert Helle
      Svar

      Det kan du selv velge. Jeg tar det jeg har. For eksempel oregano, persille, mynte. Du kan bruke det du liker selv. Er du veldig glad i koriander kan du ta det. Du merker ikke urtesmaken veldig tydelig nødvendigvis.

  • Gabriele
    Svar

    Hei Robert,

    Bør jeg, som har store utfordringer med tarmen (IBS mm) ikke legge frøene i bløt før jeg bruker dem i brødet? Jeg gjør det uansett og tenkte andre har glede av å få vite det. Grunnen er antibeitestoffer i frøene som belaster en ikke frisk tarm. Takk for fine oppskrifter!

    • Svar

      Hei, Dette er et godt innspill og det er noe vi vil skrive om, ved anledning. De som har problemer med mage- og tarmkanalen kan ha nytte av å bløtlegge frø før de brukes i bakst. Takk for tilbakemeldingen 🙂

  • edwin O
    Svar

    Hei,

    Jeg opplevde at jeg hadde eggeskum på hjørnene og brødet smakte litt ‘eggete’. Det hadde ikke forrige brødet jeg lagde (samme oppskrift….?
    Noe jeg må passe på?

    • Robert Helle
      Svar

      Jeg har laget det mange ganger og noen ganger men har ikke opplevd det du beskriver, kanskje det har skjedd men i så liten grad at jeg ikke har sett det. Det eneste jeg kan tenke meg er at temperatur på ovn varierer og at du kan forsøke å ha lavere temp, evt steke kortere. Kan ikke si jeg har smakt mye eggesmak av brødet, men lav temperatur og lengre steketid er et generelt tips for å få mat til å smake mindre «eggete». Husk å la brødet hvile en stund, gjerne på rist etter det er stekt.

  • Guri
    Svar

    5 stjerner
    Nydelig brød. Veldig bra for fordøyelsen!

  • Gunn Heidi Andersen Svendsberget
    Svar

    5 stjerner
    Er det 3 gr karb pr skive, eller pr 100 gram? 😊

    • omhelse.no
      Svar

      Per skive. Dette brødet har mye næring og noen synes det er veldig godt med tynne skiver. Da blir det gjerne enda mindre karbo.

4,83 from 51 votes (51 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search