Sukkeralkoholer (polyoler)

Grunnleggende informasjon om sukkeralkoholer, eller polyoler

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no

Polyoler, også kalt sukkeralkoholer er en form for karbohydrater som ikke tas opp i blodstrømmen vår, og dermed ikke påvirker blodsukkeret.

Polyoler kalles ofte sukkeralkoholer av forskere, fordi deres kjemiske struktur ligner på sukker og alkohol. Polyoler er imidlertid verken sukker eller alkohol.

De er molekyler som har en struktur som gjør at de stimulerer smaksreseptorene på tungen, og gir en opplevelse av søtsmak.

Lite kalorier og karbohydrater

Sukkeralkoholer inneholder mindre kalorier og karbohydrater enn sukker, samtidig som de gir søtsmak. Derfor kan personer som ønsker å redusere inntak av kalorier og/eller karbohydrater med fordel bruke sukkeralkoholer som søtning.

Hormonet insulin skilles ut fra bukspyttkjertelen når du spiser karbohydrater. En viktig oppgave er å fjerne overflødig glukose (blodsukker/karbohydrater) fra din blodbane.

Dette kan blant annet gi vektøkning. Sukkeralkoholer påvirker imidlertid ikke blodsukkeret, og gir dermed svært liten, eller ingen insulin-utskillelse.

Sopp sukkeralkoholer

Sopp inneholder sukkeralkoholer.

Hvor finner vi sukkeralkoholer?

Vi finner sukkeralkoholer naturlig i matvarer som frukt og grønnsaker. Blant annet i fersken, pærer, vannmelon, avokado, sopp og druer.

Polyoler er også brukt som sukkererstatning i en mengde lavkalori, og lavkarbo matvarer, som tyggegummi, snop, iskrem, bakverk og drikkevarer.

Slik finner du mengde sukkeralkoholer i matvarer

For å finne ut hvilke matvarer som inneholder sukkeralkoholer, må du undersøke næringsinnholdet i matvaren.

Her vil det være oppgitt hvor mye karbohydrater, fett og proteiner, samt polyoler, matvaren inneholder per 100 gram.

Dersom du ønsker å unngå karbohydrater og ser på innholdsfortegnelsen til en matvare at det er karbohydrater i den, og det står for eksempel «hvorav sukkeralkoholder/polyoer», kan du trekke fra mengden polyoer, når du regner ut karbohydratinnhold.

Noen kjente sukkeralkoholer

Sorbitol i avokado

Vi finner sukkeralkoholet sorbitol i avokado.

Fermenteres i tykktarmen

Det er  den kjemiske sammensetningen av molekylene, som gjør at polyoler ikke tas opp i blodbanen vår. I stedet passerer de uforandret gjennom fordøyelsessystemet til de ankommer i tykktarmen.

I tykktarmen reagerer de med bakterier fra normalfloraen vår. Denne prosessen kalles for fermentering. Når polyolene fermenteres her produseres det gass som et biprodukt.

Det er dette som gjør at en del sukkeralkoholer kan gi lettere fordøyelsesproblemer, som diarè, luftplager og magesmerter.

Fordøyelsesproblemer kan oppstå

Fordøyelsesproblemer kan oppstå i sjeldne tilfeller, og er da som oftes milde og forbigående. Dersom du mener du reagerer på sukkeralkoholer, bør du redusere mengden i hvert måltid.

De fleste vil tilpasse seg og tåle sukkeralkoholer bedre etter et par dager. På samme måte som et forhøyet fiberinntak, vil kunne gi reaksjoner om du ikke bruker noen dager på å tilpasse deg.

Det er ikke uvanlig at personer med diabetes blir opplært til å starte forsiktig med polyoler, og så gradvis øke inntaket. Slik tilpasser tarmsystemet seg, og plagene blir ofte da mindre eller forsvinner helt etterhvert.

Finesse bakesukker brukes gjerne til lavkarbo søtning. Det er blant annet sukkeralkoholene isomalt og erytritol som gir den søte smaken.

Erytritol oppfører seg annerledes enn andre polyoler

Studier har vist at sukkeralkoholet erytritol oppfører seg annerledes i kroppen vår enn andre sukkeralkoholer. Mesteparten av erytritol tas nemlig opp i blodbanen.

Dermed er det kun en liten del (10 prosent) som passerer uforandret frem til tykktarmen, mens de resterende 90% tas opp i blodet. Disse 90 prosentene skilles ut gjennom urinen, og påvirker heller ikke blodsukkeret (1).

Dette forklarer sannsynligvis hvorfor studier viser at mageproblemer er sjeldne ved inntak av erytritol.

En studie fra 2007 viste at personer som spiste erytritol hadde betydelig mindre problemer med fordøyelsen, enn de som inntok andre søtningsstoffer.

Deltakere som spiste opp til 35 gram erytritol per dag, opplevde ikke signifikante fordøyelsesproblemer (2).

erytritol

I disse bollene er det brukt sukrinmelis. Søtningsstoffet i sukrin er erytritol. Oppskriften finner du her.

Sukkeralkoholer er godkjent av WHO og FDA

Sukkeralkoholer er regnet som ufarlige å spise for mennesker. Både Verdens Helseorganisasjon (WHO) og amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har godkjent sukkeralkoholer som ingrediens i mat (3).

Tannhelse

Sukkeralkoholer blir ikke forandret til syre av bakteriene i munnhulen, noe som gjør at de heller ikke fører til tannproblemer.

FDA og The American Dental Association anbefaler å bruke polyoler til søtning, fordi de ikke har negativ innvirkning på tannhelse (3).

Irritabel tarm syndrom (IBS)

Personer med IBS kan reagere på sukkeralkoholer. De er nemlig inkludert som en FODMAP, som står for fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols.

En lav FODMAP- diett kan hjelpe personer med IBS og enkelte andre fordøyelsesplager (4).

Søtstoffer får du kjøpt på tights.no

Kilder

1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16277764/
2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16988647/
3: https://caloriecontrol.org/wp-content/uploads/Polyols.pdf
4: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320901#health-risks
5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5508768/
6: https://www.webmd.com/diet/what-are-sugar-alcohols#1
7: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/carbohydrates-and-diabetes/sugar-sweeteners-and-diabetes

Viser 5 kommentarer
 • Målfrid
  Svar

  Jeg har hørt at alle de «kunstige» søtstoffene ødelegger tarmfloraen. Er dette motbevist? Link?

  • Robert Helle
   Svar

   Det er bedre å stole på forskning enn hva man har hørt. Det er jo veldig mye motstridende meninger i samfunnet, om det meste. I artiklene om søtstoffer på denne siden finner du gode kilder under hver artikkel. Mange av søtstoffene er heller ikke kunstige, men naturlige. Som f.eks erytritol og stevia som er en del brukt.

 • Marion Breen
  Svar

  Viktig å skrive at man her i Norge ikke er pliktig til å føre opp polyoler/sukkeralkoholer i næringstabellen på varen. Så derfor viktig og også se på innholdsfortegnelsen når det står at varen er sukkerfritt eller inneholder søtstoff

 • Liza
  Svar

  Hei! Det nevnes ikke noe spesifikt om maltitol? Det gir en del blodsukkerstigning etter det jeg har lært?

  • omhelse.no
   Svar

   Det er riktig som du skriver. Maltitol er såvidt nevnt, men du har et poeng i at vi kan skrive litt om maltitol i denne artikkelen. Du kan lese mer om maltitol her:
   https://omhelse.no/maltitol/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search