Havrefiber – vidundermiddel i lavkarbo bakst?

En liten guide til havrefiber

Dette innlegget inneholder reklame i form av linker til samarbeidspartnere. Oppskrift i samarbeid med tights.no

Havrefiber består av skallet fra havreskroget. Havrefibret brytes ikke ned i tarmsystemet, fordi det ikke løser seg opp i væske.

Dermed passerer det, sammen med de få karbohydratene det inneholder, uendret gjennom tarmsystemet, uten at det tas opp i blodbanen.

Når noe ikke blir tatt opp i blodbanen kan det heller ikke påvirke blodsukkeret. Dermed er havrefiber en perfekt lavkarbo/keto- ingrediens. Forskjellige merker med havrefiber kan være produsert på ulike måter. Egenskaper og smak vil derfor kunne variere noe.

Havrefiber er ikke havremel

Havrefiber og havremel er to veldig forskjellige ingredienser. Havremel er havre som er malt, mens havrefiber er laget av skallet fra havreskroget.

I motsetning til havrefiber, inneholder havremel karbohydrater som tas opp i blodbanen og gir blodsukkerstigning.

Havrefiber fra tights.no

Havrefiber fra Sunnrask. Bilde: tights.no

Bruksområder

Havrefiber er rent kostfiber og gir deg ikke noe særlig næring. Det har likevel en viktig funksjon, da det bidrar til god lavkarbo bakst, som kan minne om vanlig hvetebakst.

Havrefiberet binder nemlig opp ganske mye væske i baksten. Dette gir volum, saftighet og brødkonsistens i bakverk. Det brukes ofte i lavkarbo bakst, som for eksempel boller, brød og kake, musli, pizzabunn og pannekaker.

Du finner oppskrifter med havrefiber her

Havrefiber. Bilde fra tights.no

Havrefiber. Bilde fra tights.no

Havrefiber kan hjelpe mot forstoppelse

Siden havrefiber er nesten rent kostfiber kan det bidra til bedre fordøyelse. Kostfiber hjelper på fordøyelsen ved at det tiltrekker seg væske i tarmen, noe som utvider innholdets volum.

Dette hjelper peristaltikken i tarmen. Peristaltikken er muskelsammentrekningen i tarmen som fører innholdet videre. Dermed kan kostfiber, og altså havrefiber, hjelpe mot forstoppelse. Du må imidlertid drikke tilstrekkelig med væske, slik at du ikke får motsatt effekt av fibret i tarmen, nemlig forstoppelse.

Dersom du på kort tid øker mengde fiber i ditt kosthold for mye, kan du oppleve fordøyelsesubehag og magesmerter. Det anbefales derfor en gradvis økning, noe som vil gi bakteriefloraen i tarmen tid til å tilpasse seg fiberet (1).

Kan hjelpe mot hjerte- og karsykdom

I en studie fra 2019 ble 716 pasienter med hjertesykdommer gitt havrefiber for å undersøke påvirkning på risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer.

Pasienter som spiste havrefiber hadde lavere nivåer av LDL- kolesterol og triglyserider enn de som ikke spiste havrefiber. Forholdet mellom HDL og triglyserider forbedret seg også. Inntak av havrefiber ble derfor satt i sammenheng med lavere risiko for fremtidige hjertesykdommer (3).

Lavkarbo boller med havrefiber

Lavkarbo boller med havrefiber – veldig populær oppskrift som du finner på denne linken.

Vektnedgang

Havrefiber kan fint spises i et lavkarbo kosthold. Det er imidlertid enkelte som melder om at de har noe vanskeligere for å fortsette vektnedgangen når de inntar større mengder bakst med havrefiber. Dette kan være greit å vite dersom du har et mål om å gå raskt ned i vekt.

Hvor finner vi havrefiber?

Havrefiber kan kjøpes på helsekost og i diverse nettbutikker. Blant annet på tights.no og frokenholm.no.

Næringsinnhold

Næringsinnhold per 100 gram for havrefiber (kilde: Funksjonell mat) (2):

  • Kalorier: 200 per 100 g.
  • Fett: 0,3 g per 100 g.
  • Karbohydrat: 0 g per 100 g.
  • Kostfiber: 98 g. per 100 g.
  • Protein: 0,2 g. per 100 g.
  • Salt: 0 g. per 100 g.
Lavkarbo Gifflar

Lavkarbo Gifflar. Oppskriften finner du her.

Oppsummering

Havrefiber er et kostfiber som virker å ha en positiv påvirkning på fordøyelsen. Det har gode egenskaper i lavkarbo bakst, der det bidrar til saftighet, tyggemotstand og bedre stabilitet og konsistens.

Studier har vist at inntak muligens kan bidra til å begrense faren for hjerte- og karsykdommer, men det trengs sannsynligvis flere store studier for å konkludere noe i den sammenheng. Dersom du ikke er vant til å spise fiber og plutselig øker mengden kan du få magesmerter. Derfor bør du øke mengden gradvis.

Havrefiber kan du kjøpe på helsekostbutikker og direkte fra tights.no på denne linken.

Bakst med havrefiber

Du vil finne mange lavkarbo oppskrifter med havrefiber på både norske og utenlandske nettsider. Det er bare å søke på nettet.

Her finner du våre oppskrifter som inneholder havrefiber

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search