i

Fremdeles smerter etter å ha gått over til laktosefrie produkter

Jeg har mye vondt i magen og har fått påvist laktoseintoleranse. Jeg bruker bare laktosefrie produkter, men jeg har fremdeles vondt i magen. Hva kan være årsaken?

Hilsen Torild

Svar fra legen

Det å spise laktosefrie produkter løser mageproblemer dersom det bare er laktose som er problemet. Kumelk inneholder proteiner som kan skade tarmslimhinnen og er vanskelig å fordøye for oss mennesker. Mest sannsynlig bør du ikke få i deg melk- eller melkeprodukter i det hele tatt.

Prøv en måned uten melk, fløte, rømme, yoghurt, ost og lignende og kjenn etter hvordan du har det. Blir du bra har du funnet svaret på dine problemer.

Blir du ikke bra av denne kostendringen bør du vurdere om du kanskje også reagerer på korn- og kornprodukter. Du kan i første omgang prøve en måned uten gluten. Dersom det ikke bedrer situasjonen, kan du prøve en måned helt uten kornprodukter.

Dersom du synes det blir vanskelig med all denne utprøvingen anbefaler jeg at du tar en matintoleransetest på lab1. Dersom du fortsetter med en melkefri diett, må du passe på å få i deg nok jod og kalsium via mat og eventuelt en multivitamineral tablett.

Hilsen Sofie Hexeberg

Recent Posts

Start typing and press Enter to search