i

Lavt stoffskifte og redusert nivå av anti-TPO

Jeg har lavt stoffskifte og høyt nivå av antistoffer mot skjoldkjertelen (anti-TPO). Etter at jeg la om til et lavkarbokosthold ble nivået av anti-TPO kraftig redusert. Kan det bety at jeg ikke trenger stoffskiftemedisin?

Hilsen Tove

Svar fra legen

Hei Tove. De fleste som har lavt stoffskifte på grunn av en autoimmun betennelse i skjoldkjertelen har forhøyede verdier av anti-TPO. Det er ikke helt klarlagt hvorfor noen utvikler en slik autoimmun betennelse.

Imidlertid er det en kjent sammenheng mellom forekomst av cøliaki og lavt stoffskifte som følge av autoimmun betennelse. Det er også funnet en sammenheng mellom gluten og lavt stoffskifte selv om man ikke har cøliaki. Det spennende med cøliaki er at betennelsen i tarmen opphører når en ikke lenger spiser gluten.

På et strengt lavkarbokosthold utelates kornbasert mat og derfor fjernes også gluten fra kosten. Vår erfaring er at anti-TPO-nivået ofte reduseres på et glutenfritt kosthold og betennelsen i skjoldkjertelen avtar.

Dersom ikke skjoldkjertelen er helt ødelagt av betennelse kan den produsere hormoner. Anti-TPO kan også bli redusert dersom betennelsen er «utbrent» og det ikke er noe kjertelvev igjen. Da vil ikke kjertelen kunne lage hormoner.

Skal du finne ut av dette, bør du samarbeide med en lege og eventuelt forsiktig gjøre endringer i dosering av stoffskiftehormoner.

Lykke til!

Hilsen Sofie Hexeberg

Recent Posts

Start typing and press Enter to search