i

Virker lavkarbo inn på psoriasis? Har du noen erfaring med psoriasis?

Hei. Min datter på 20 plages med psoriasis – skjemmende og kløende utslett særlig på armene.

Hun har prøvd ulike midler uten at det hjelper nevneverdig. Men hun har aldri fått noen kostholdsråd fra fastlegen. Virker ikke kostholdet inn på denne sykdommen? Har du noen erfaring med psoriasis?

Hilsen Anne-Line

Svar fra legen

Hei Anne-Lise.

Ved Dr. Hexebergs klinikk har vi gode erfaringer med psoriasis og kostendring. Når det gjelder betennelser generelt så er det viktig å ha et lavkarbokosthold. Dette fordi sukker fremmer betennelse. Det gjelder uansett hvor sukkeret kommer fra – brød, mysli, potet, ris, pasta, frukt, juice, yoghurt, godteri ol. Mye sukker i blodet fører til økt produksjon av insulin som i seg selv er betennelsesfremmende.

Videre er det viktig å kutte ut omega-6 rike oljer som solsikkeolje, maisolje og soyaolje og produkter av disse. Dette fordi omega-6 fettsyrer virker betennelsesfremmende. Omega-3 fettsyrer hemmer betennelse så derfor anbefaler jeg fet fisk og evt.  omega-3 tilskudd.

Når man kutter ut karbohydrater må fettmengden i kosten økes. Gode kilder er fett kjøtt, fet fisk, egg, smør, olivenolje, kokosolje, avokado og nøtter. Psoriasis er en autoimmun tilstand og i den forbindelse er matintoleranser viktig.

Vi har mange eksempler på pasienter som blir helt kvitt psoriasis ved å kutte ut alle korn- og melkeprodukter. Dersom det høres vanskelig ut kan det være nyttig å ta en matintoleransetest. For mange kan det være lettere å gjøre slike kostendringer dersom man har undersøkelser som gir et klart og tydelig svar. Dessverre må man betale for disse testene selv. Vi anbefaler dem ofte, og synes de er veldig nyttig når det gjelder å gi kostråd til den enkelte.

For mer kunnskap om bruk av mat som medisin anbefaler jeg vår bok: Nytt blikk på autoimmun sykdom

Hilsen
Sofie Hexeberg

Recent Posts

Start typing and press Enter to search