i

Jeg har søthunger og leter etter et kosthold som kan være bra for meg

Jeg klarer ikke å gå ned i vekt fordi jeg har så sterk søthunger. Jeg kan være flink i noen dager, men så sprekker jeg på sjokolade eller det jeg måtte finne av godterier i skuffer og skap. Jeg har prøvd å fjerne alt av søtsaker, men da kan jeg finne på å kjøre til bensinstasjonen om kvelden og kjøpe altfor mye søtsaker som glir veldig lett ned mens jeg ser på TV.

Hilsen Vigdis

 

Svar fra legen

Hei Vigdis. Det er mange som sliter med dette problemet. Det er viktig å forstå hva som gjør at du feiler gjentatte ganger.

Sukker kan gi tilsvarende avhengighet som ved inntak av nikotin, alkohol og narkotika. Slike stoffer påvirker belønningssenteret i hjernen – og det fører til at du vil ha mer. Noen er avhengig av flere stoffer eller slutter med ett for så å oppdage at de har erstattet det med et annet. Sannsynligvis har du et følsomt belønningssenter i hjernen som bare skriker etter mer sukker. Behandlingen er som ved all avhengighet – totalavhold – selv om det kan være vanskelig og ta tid før du har kontroll. Ved totalavhold menes også stivelse som er laget av sukker og søtningsstoffer som smaker søtt.

Karbohydrater (sukker) brukes som energi, men virker også direkte inn på hormonbalansen din. Når du spiser karbohydrater, skiller kroppen ut hormonet insulin i blodet for å hjelpe glukose (sukker) inn i cellene, der glukose brukes som energi. Dersom det etter et måltid er mer glukose tilgjengelig enn det kroppen har behov for, gir insulinet beskjed om at glukose skal lagres som glykogen i leveren og musklene, dersom det er ledig lagerplass der.

Når leveren og musklene har fylt opp sine små lagre, omdannes sukkeret til fett og lagres i fettcellene hvor det er god plass. Mat med mye karbohydrater fører til et svingende blodsukker, og ved blodsukkerfall inntrer sult og søthunger, noe som ofte fører til inntak av mer karbohydratrik mat eller godterier.

Anbefaler deg et lavkarbokosthold slik at du kjenner at blodsukkeret blir stabilt og søthungeren forsvinner. Dette har mange erfart før deg. Kutt ut karbohydratrik mat som brød, poteter, ris og pasta og spis heller mer grønnsaker og naturlig fett. Kostplanen KetoHelse kan være et nyttig verktøy for deg om du trenger et fast opplegg du kan følge.

Du kan også melde deg på nyhetsbrevet vårt der du får gratis ukemenyer og informasjon om lavkarbo kosthold. Vil du fordype deg mer i temaet sukkeravhengighet så anbefaler vi Bente Josefsen sin bok «Frisk uten sukker».

Lykke til!

Hilsen
Sofie Hexeberg

Recent Posts

Start typing and press Enter to search