Karbohydrater er sukker, stivelse og fiber
Det vi kaller sukker, er enten enkle sukkerarter eller doble sukkerarter. Stivelse og glykogen består av mange glukosemolekyler som er koblet sammen i lange kjeder.
Stivelse finnes i kornprodukter, ris, pasta, poteter og andre rotgrønnsaker. Når stivelse brytes ned i tarmen, går glukose over i blodet etter hvert som glukose spaltes fra glukosekjedene.
Dette skjer svært raskt og matvarer som inneholder mye stivelse, bør derfor spises i begrensede mengder på samme måte som vanlig hvitt sukker.
Glykogen finnes i lever og muskler hos mennesker og i de dyrene vi spiser. Glykogen er kroppens lagringsform for sukker.
Plantefibre er også karbohydater, men bakterier i tarmen omdanner noen av disse til fettsyrer og de tas opp i kroppen som fett. Resten skilles ut med avføringen.
Oversikt over karbohydrater som blir til sukker i blodet
Type karbohydrat | Karbohydratet består av |
---|---|
Enkle sukkerarter/monosakkarider | |
Glukose (druesukker) | Glukose |
Fruktose (fruktsukker) | Fruktose |
Galaktose | Galaktose |
Doble sukkerarter/disakkarider | |
Sukrose (vanlig hvitt sukker) | Glukose + fruktose |
Laktose (melkesukker) | Glukose + galaktose |
Maltose (maltekstrakt) | Glukose + glukose |
Polysakkarider | |
Stivelse (pektin, amylopektin) | Glukose-glukose-glukose-glukose..... |
Glykogen | Glukose-glukose-glukose-glukose..... |
Doble sukkerarter må spaltes av spesielle enzymer i tarmen før man får glukose i blodet. All galaktosen og mesteparten av fruktosen omformes til glukose i leveren.
Av vanlig hvitt sukker og melkesukker får man altså bare 50 % glukose ved spalting i tarmen, mens man av maltekstrakt får 100 % glukose. Det er grunnen til at man får en kraftig blodsukkerstigning etter inntak av øl som inneholder mye maltose.
Av stivelse får man også bare glukose fordi stivelse bare består av glukosemolekyler. Stivelse spaltes delvis til glukose i munnen, og resten spaltes i magetarmsystemet. Effekten av spaltingen i munnen kjennes ved å tygge lenge på en brødskive – det begynner å smake søtt.
Poenget er at kroppen får glukose raskere fra stivelse enn fra vanlig hvitt sukker når disse karbohydratene inntas i samme mengde. Du får altså en høyere blodsukkerstigning av å spise loff enn å spise sukker!