Lavkarbo saftige skillingsboller (glutenfritt)





Ny og bedre oppskrift på saftige lavkarbo skillingsboller!

Innlegget kan inneholde reklamelinker.

Lavkarbo kanelboller eller lavkarbo skillingsboller, som vi sier i Bergen, smaker nydelig. Disse bollene er saftig og luftig, og enkle å lykkes med.

Denne oppskriften er glutenfri og nøttefri.

Lavkarbo skillingsboller

Dersom du ønsker å bruke en annen type søtning enn finesse bakesukker i deigen må du tilsette noe annet som aktiverer gjæren.

For å sikre at bollene hever må du tilsette enten finesse bakesukker, tagasøtt, bakesukkr, inulin eller yaconsirup. 1-2 ts er tilstrekkelig.

Havrefiber er ikke det samme som havremel eller havregryn. Havrefiber inneholder 0 gram karbohydrater og er et reint fiberprodukt som ikke trekkes opp som næring i tarmen. Havrefiber står i allergihyllen i vanlige matbutikker eller så finner du det på helsekost.

Lavkarbo skillingsboller

Vi har samlet alle våre bolleoppskrifter på en samleside, som du finner her.

Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her. 

Lavkarbo skillingsboller

Lavkarbo kanelboller/skillingsboller (glutenfritt)

4,34 fra 15 stemmer
Pin Vurdering
Tid: 2 timer
Antall: 9 batch (1 batch gir 9 boller)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)

Kalorier: 153kcal | Karbohydrater: 0,4g | Protein: 5g | Fett: 11g
Allergener
Egg
Melk

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

  • 150 g cottage cheese
  • 200 g kremfløte (evt. mandelmelk eller vann)
  • 50 g smeltet meierismør
  • 3 egg (str. M eller L)
  • 120 g havrefiber (bruk mer dersom deigen er klissete)
  • 25 g Finesse bakesukker
  • 20 g Fiberhusk (malt psyllium)
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt

Fyll og topping

  • Smeltet meierismør
  • Kanel
  • Finesse bakesukker (evt. Sukrin Gold)
  • SukrinSirup gold (valgfritt)
  • Egg til pensling

Fremgangsmåte

  • Ha cottage cheese, kremfløte, smeltet smør og egg i en blender. Kjør til en helt jevn og klumpfri røre.
  • Bland alt det tørre i en bakebolle. Hell den jevne cottage cheese-blandingen over de tørre ingrediensene. Rør godt sammen til en fast, men formbar deig. La deigen hvile i 5 minutter for å tykne. Dersom den føles for tørr og sprekker, tilsett litt mer væske til konsistensen er myk og smidig.
  • Kjevle deigen mellom to bakepapir.
  • Smelt smør og pensle deigen med rikelig med smør.
  • Strø over rikelig med kanel, finesse bakesukker og sirkle over SukrinSirup gold.
    Lavkarbo skillingsboller
  • Rull sammen til en jevn pølse på kjøkkenbenken og del den i like store emner. Bruk hendene til å lage runde og fine kanter på bollene og legg dem på et bakebrett med bakepapir.
  • Fyll vasken med varmt vann og plasser brettet over. Dekk bollene med plastfolie og et kjøkkenhåndkle for å skape et lunt miljø. La bollene heve i minst 45 minutter.
  • Forvarm ovnen til 175 grader (over- og undervarme).
  • Pensle bollene med pisket egg. Stek midt i ovnen i 30-35 minutter, til bollene er gyllen.
  • La bollene avkjøles på rist. Oppbevar dem i en plastpose i kjøleskapet eller frys dem for lengre holdbarhet.

Viser 23 kommentarer
  • Lotte
    Svar

    4 stjerner
    God oppskrift, men neste gang vil jeg ha mer søtt i deigen, kanskje 35 g. finesse. Vær veeeldig raus med finesse, kanel og smør i fyllet. Jeg penslet godt med meierismør og strødde godt med kanel og finesse. Neste gang vil jeg smøre tjukt med smør og ta dobbelt så mye kanel og finesse på. Nå ble de litt smakløse, så jeg må ta på glasur – og det er jo helt greit også 😀

  • Greta
    Svar

    Hei, det står Cottage cheese i oppskriften, men tolker det som står i teksten før oppskriften av den er byttet ut med Crème fraîche. Eller misforstår jeg noe her? Hva skal brukes l den nye og bedre oppskriften?

    • Svar

      Hei, takk for tilbakemeldingen 🙂 Oppskriften er rett. Jeg skal redigere teksten over, slik at det samsvarer 🙂

  • Kristin øygård
    Svar

    Har veldig lyst til å bake disse. Men kan jeg bruke annet mel enn havrefiber? Magen min tåler ikke noe med havre, så finnes det alternativ til havrefiber?

  • Herdis
    Svar

    Kan man bruke mandelmel istedenfor? For havrefiber gir tørr og litt spesiell smak .

    • Svar

      Hei, det er godt mulig at mandelmel kan brukes i en kombinasjon med havrefiber, men vi har ikke lykkes med å lage en oppskrift på boller som kan kjevles og rulles til skillingsboller når melet bare har vært mandelmel. Da vil deigen bli veldig klissete, etter vår erfaring. Sjekk gjerne ut vår oppskrift på boller med mandelmel, som dog ikke kan kjevles til kanelboller, men som kan lages som vanlige runde boller 🙂 https://omhelse.no/lavkarbo-boller-med-mandelmel/

  • Torunn
    Svar

    2 stjerner
    Hvorfor må man bruke creme frache? Ikke mulig å bruke vann eller melk i lavkarbo?

    • Robert Helle
      Svar

      Pga smak. Vanlig melk er ikke lavkarbo.

      • Ann-Karin Svensli
        Svar

        Hei hei

        Denne vil jeg prøve 😃
        Kan jeg bruke sukrin+ istedenfor finesse bakesukker?

        • Robert Helle
          Svar

          Det kan du men smaken vil nok ikke bli den samme siden Finesse er det som vil funke best i denne.

  • Mariann
    Svar

    Går det an å lage melisglasur med sukrinmelis? Holder den seg myk og klissete eller stivner den som vanlig glasur? Disse skillingsbollene var kjempegode. 🙂

    • Stina Nilsen
      Svar

      Du kan lage melisglasur av sukrinmelis og den vil stivne. Men glasuren blir ikke særlig god og får en sterk metallisk smak. Men smak deg gjerne frem 🙂

  • Mariann
    Svar

    Skal det våte varmes opp sånn at gjæren får det lunt?

    • Stina Nilsen
      Svar

      Du trenger ikke å gjøre det da vi har erfaring med at dette ikke øker heveprosessen. Men prøv deg gjerne frem.

  • Håpefull
    Svar

    Ser veldig godt ut, men jeg har fulgt oppskriften og det hever ikke. Hva kan være feil?

    • Stina Nilsen
      Svar

      Hei, Det kan være mange grunner til at en deig ikke hever. Det kan skje med vanlig hvetedeig også. Gjær er følsom for temperaturendringer og trenger rette forhold for å aktiveres. Vår erfaring er at gjær i lavkarbo bakst får deig til å heve ca. dobbelt så lite som gjær i hvetebakst. Vi bruker derfor gjær i kombinasjon med bakepulver og eller natron. Dersom du opplever at du som regel ikke får aktivert gjæren kan du tilsette en ekstra ts bakepulver i deigen for å sikre luftig bakst. Lykke til 🙂

      • Lene
        Svar

        Kan fersk gjær brukes for bedre og mer effektiv heving? Mengde i så fall?

        • Svar

          Hei, du kan gjerne bruke fersk gjær. Da ville jeg brukt en halv gjær og laget startkultur i et litermål med lunken væske og litt finesse bakesukker som aktiverer gjæren:)

  • Alexander
    Svar

    Havrefiber har vært utsolgt i ett halvt år nå på siden dere refererer til. Har dere noen andre plasser og handle det?

    • Robert Helle
      Svar

      Helsekost. Tights har også men blir utsolgt innimellom ja.

  • lisbeth
    Svar

    Deigen ble mislykket og klistrete. Kunne ikke rulles sammen da jeg prøvde.

    • omhelse.no
      Svar

      Da kan du tilsette mer havrefiber som beskrevet i oppskriften på punkt 1: «Bland alt det tørre i en bolle. Pisk inn det våte og bland til en fast deig. Tilsett mer havrefiber dersom deigen kjennes klissete.»

4,34 from 15 votes (13 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.





Start typing and press Enter to search