4 årsaker til at lavkarbo kan være det beste valget for deg som har cøliaki eller glutenintoleranse

Hva er det beste kostholdet for deg som ikke tåler gluten?

Cøliaki er en autoimmun sykdom som påvirker tynntarmen og forårsaker betennelse når gluten, et protein som finnes i hvete, bygg og rug, konsumeres.

Personer med cøliaki kan oppleve en rekke symptomer, inkludert magesmerter, diaré, forstoppelse, influensasymptomer, smerter i kroppen, anemi, hodepine og vekttap. Den eneste behandlingen for cøliaki er å unngå glutenholdige matvarer. Men er det egentlig bra å spise massevis av produkter der gluten er fjernet? Og hva er det beste kostholdet for deg?

4 årsaker til at lavkarbo kan være et godt valg

Lavkarbokosthold fokuserer på å redusere inntaket av karbohydrater og øke inntaket av proteiner og fett. Dette kan være gunstig for personer med cøliaki av flere grunner.

  1. Naturlig lavkarbo er ikke ultraprosessert, i motsetning til mange glutenfrie produkter. Hvis en skal fjerne gluten fra en matvare men beholde egenskapene som gluten bidrar med, for eksempel konsistens, må gluten erstattes med andre ingredienser. Slike ingredienser har ofte høy glykemisk indeks og varen er ofte mer prosessert enn orginalvaren. Ifølge blant annet høyskolelektor Marit Kolby ved Oslo nye høyskole er det mye forskning som viser en tydelig sammenheng mellom inntak av ultraprosessert mat og alvorlige helseproblemer og livsstilssykdommer. Anbefalt podcast om temaet: https://www.youtube.com/watch?v=mjoCcREm0bY
  2. For det andre vil naturlig lavkarbo redusere symptomer på cøliaki. Karbohydrater kan bidra til å øke betennelse i kroppen, noe som kan forverre cøliaki-symptomer. Reduksjon av karbohydrater kan i seg selv altså bidra til at deg med cøliaki får redusert betennelse i tarmen, og dermed mindre plager.
  3. For det tredje kan lavkarbokosthold bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner. Deg om har cøliaki kan ha økt risiko for å utvikle andre autoimmune sykdommer, som diabetes. Lavkarbokosthold kan redusere risikoen for å utvikle disse sykdommene, da kostholdet bidrar til å stabilisere blodsukkeret.
  4. Lavkarbokosthold kan også bidra til å forbedre næringsopptaket fra tarmen. Mange glutenfrie produkter har høyt innhold av karbohydrater og sukker, og lavt innhold av næringsstoffer. Ved å redusere karbohydratrike matvarer (og dermed erstatningsprodukter som er «uten gluten»), kan du spise naturlige matvarer som har høyere innhold næringsstoffer. Blant annet kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker og nøtter.

Dette var noen generelle råd til deg med cøliaki. Kroppen vår er imidlertid komplisert og det finnes nok ikke ett spesifikt kosthold som passer perfekt for alle mennesker. Mange har også andre helseproblemer enn cøliaki, noe som kan være en viktig faktor for å optimalisere sitt kosthold. Husk at kosthold er individuelt og du må finne det kostholdet som fungerer og er gjennomførbart for nettopp deg.

Det kan være smart å konsultere fastlege eller annet helsepersonell før du gjør store endringer i ditt kosthold, særlig om du bruker medisiner og har helseproblemer.

I tillegg til å spise lavkarbo, er det viktig for alle, inkludert deg med cøliaki, å sørge for at du får nok næringsstoffer. Det kan være lurt å ta tilskudd av vitaminer og mineraler som jern, kalsium og vitamin D, da personer med cøliaki kan ha problemer med å absorbere disse næringsstoffene fra maten. Tilskudd av multivitamin og omega-3 har de fleste god nytte av. Ellers, ta blodprøver for å se hvilke tilskudd du evt. bør ta.

Oppsummert kan lavkarbokosthold være effektivt  for deg med cøliaki og glutenintoleranse og bidra til å redusere symptomer, forebygge komplikasjoner og forbedre din allmennhelse.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search