Naturlig melkeproteinfritt kosthold – slik finner du ut om du tåler melkeprotein – diagnose, tiltak og produktoversikt





Melkeporteinfritt kosthold

Funn av forhøyede antistoffer (IgE, IgA eller IgG) mot hel kumelk eller kasein (osteprotein) i blodet og/eller funn av ufullstendig nedbrudt melkeprotein (caseomorfiner) i urin kan indikere en allergi eller intoleranse mot melkeprotein.

Diagnosen må bekreftes ved et nøye gjennomført eliminasjons- provokasjonsforsøk med melkeprodukter.

I eliminasjonsfasen er det nødvendig å fjerne alle melkeprodukter fra kostholdet, inklusive melk, fløte, yoghurt, kesam, cottage cheese, rømme, creme fraiche, smør,  margarin med melkeprotein og alle blandingsprodukter som inneholder melkeprotein, som vanlige pølser og mange farseprodukter av kjøtt eller fisk i noen uker til måneder.

Vær oppmerksom på at kasein, myse («whey») og laktalbumin kommer fra melk. Om du skal spise ute på restaurant så holder det ikke å be om laktosefritt, da det er melkeproteinet og ikke laktosen, du skal unngå.

Istedenfor melkebaserte sauser og dressinger kan du be om ren olivenolje. Laktose inneholder ikke melkeprotein og behøver ikke nødvendigvis elimineres 100% (laktose brukes som hjelpestoff i en del medikamenter).

Det anbefales at du i starten av en eliminasjonsdiett også unngår melkeprodukter fra andre dyr, som geit, sau og bøffel, inklusive A2-melk fra disse dyrene, og eventuelt  tester ut om du kan tåle noen av disse etter noen uker.

Det finnes svært mange gode melkeerstatninger. De som er tilsatt ekstra smak er også tilsatt sukker så velg naturell smak og tilsett heller smak selv (for eksempel vanilje, kakaopulver eller ingefær).

Velg helst produkter som ikke er tilsatt konsistensmiddel eller fortykningsmidlene, spesielt E 464-466, E471 og E480- 483 da disse kan ha en uheldig effekt på tarmbakteriefloraen og/eller tarmslimhinnen, spesielt om de inntas i større mengder.

Det kommer stadig nye produkter på markedet så venn deg til å lese innholdsfortegnelser.

Kokosmelk er et av alternativene til melk som anbefales av lege Anna Kathrine Ljøgodt.

Erstatninger for melk

  • Kokosmelk –Santa Maria original Coconut milk (Meny, Coop) og REMA 1000 kokosmelk uten tilsetningsstoffer er helt uten tilsetningsstoffer. Anglamark økologisk kokosmelk (Coop) er tilsatt xantangummi (E415). Eco Mil Coconut Milk Nature Øko (helsekost, www.kinsarvik.no) er en uttynnet kokosmelk tilsatt karob og tapiokastivelse. Ingen av disse står på listen over spesielt bekymringsverdige tilsetningsstoffer. Ren kokosmelk inneholder 2.7g karbohydrater per 100g.  Kokosmelk passer godt i smoothier, til chiapudding og i middagsretter, eller utblandet i grøt og bakst. Eco Mil passer også til kaffe og te.
  • Mandelmelk – for eksempel Änglamark økologisk mandeldrikk uten sukker (Coop), Alpro Roasted Almond unsweetened (Meny, Kiwi, Coop) eller Eco Mil Almond
    Nature sukkerfri (helsekost, www.kinsarvik.no). Usøtet mandelmelk er helt sukkerfri og passer godt til frokostblandinger, i grøt og i smoothier, Eco Mil kan brukes i kaffe og te.
  • Havremelk – for eksempel Alpro Oat No Sugars (Coop, Meny, Kiwi), Oatly Økologisk Havredrikk (Meny), Mylk (Meny, Coop) og Änglamark Økologisk havredrikk (Coop) er veganske melkeerstatninger som passer til det meste. Vær oppmerksom på at havre inneholder en del naturlige sukkerarter (5-6 gram/dl) og at havremelk  Oatly) kan inneholde opptil 100pm (mg/kg) gluten, noe som personer som er svært sensitive for gluten kan reagere på. Gryr havredrikk naturell (REMA 1000) er  deklarert glutenfri.
  • Soyamelk – usøtet, for eksempel Änglamark økologisk soyadrikk uten tilsatt sukker (Coop) og Alpro soyamelk usøtet (Meny, Coop, Kiwi). Usøtet soyamelk er sukkerfri og passer til alt, unntatt sauser og middagsretter (soyafløte er et alternativ til dette). Soyamelk kan ikke brukes i en Lav Fodmap diett. Soyaprotein ligner litt på melkeprotein, så begrens mengden (ikke bruk den hver dag), spesielt om du har fått påvist melkepeptider. Hempdrikk – Eco Mil Hemp nature (helsekost,  kinsarvik.no) – økologisk hempdrikk (3% hempfrø, 1.5% hempolje), inneholder agavesirup, men likevel en neglisjerbar andel karbohydrater (2.2 g per 100g). Produktet kan være forurenset med gluten i produksjonen, men er testet og sertifisert under 5 ppm. Melken passer til matlaging, baking, smoothier og lignende.
  • Hirsedrikk – Isola Bio millet original (okoland.no) – økologisk, glutenfri hirsemelk med 16% hirse passer til frokostblandinger, grøt og i matlaging. Denne inneholder relativt mye karbohydrater og bør derfor ikke være første valg; 10.5 g per 100ml, hvorav 5.5 g sukkerarter.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search