Vi har alltid spist kjøtt, spesielt rødt kjøtt





Hva spiste vi før jordbruks- revolusjonen?

Menneskene i Asia begynte å dyrke korn for ca. 10.000 år siden, men i Norge begynte vi med dette for ca. 5000 år siden. Potetdyrkingen startet først etter midten av 1700-tallet i Norge.

Før menneskene spiste korn og poteter, levde de av jakt, fiske og sanking. Og det har ikke vært mye å sanke vinterstid i Norge. Kostholdet var i hovedsak animalsk, det vil si mat fra dyreriket.

Jegere og sankere spiste animalsk fet mat

Alle jegere og sankere er nødt til å skaffe seg mer energi enn den energien de bruker på å skaffe maten.

De foretrekker derfor store dyr fremfor små, animalsk mat fremfor vegetabilsk mat og fet mat fremfor mager mat. De må også dekke behovet for vitaminer og mineraler via maten, og derfor spiser de det meste av dyrene de fanger inklusive innmat og beinmarg.

Vi derimot spiser i hovedsak musklene på dyrene i form av rent kjøtt, og vi anbefales av våre myndigheter å spise de magreste kjøtt-typene og skjære vekk synlig fett.

Folk med en livsstil som ikke har vært påvirket av vestlig kultur lider ikke av sykdommer som kreft, hjerteinfarkt, diabetes, fedme eller tannråte.

Naturfolk er friske

Mange forskere har studert folk med en livsstil som ikke har vært påvirket av vestlig kultur. De har påpekt at disse menneskene ikke lider av sykdommer som kreft, hjerteinfarkt, diabetes, fedme, tannråte og lignende.

Slike sykdommer dukker imidlertid opp i årene etter at mennesker som har hatt en naturlig livsstil endrer kosthold (kilde: Iver Mysterud).

Mennesker med et naturlig levesett som overlever alle farene i naturen blir svært gamle, men gjennomsnittlig levealder er lavere enn i dag på grunn av det farlige miljøet de lever i.

Nå tenker du kanskje at dette angår da ikke deg fordi det er mange tusen år siden vi levde som jegere og sankere.

Men det angår deg fordi genene dine er omtrent de samme som menneskene hadde før jordbruket ble innført.

Råd

Spis mest mulig mat du er genetisk tilpasset for å holde deg friskest mulig. Vi har ikke tilgang til akkurat samme mat som i steinalderen, men i moderne drakt kan kosten bestå hovedsakelig av:

  • Kjøtt
  • Fisk
  • Fugl
  • Skalldyr
  • Animalsk fett
  • Smør
  • Oliven
  • Avokado
  • Egg
  • Grønnsaker
  • Bær
  • Sopp
  • Frukt

Enda bedre blir det om du bruker noe økologisk og vilt-kjøtt eller kjøtt fra gressforede dyr.

Les mer

Her finner du oppskrifter i tråd med våre kostholdsråd: Lavkarbo oppskrifter. Her er vår guide til å komme i gang med lavkarbo: Kom i gang med lavkarbo.

Kilder

Iver Mysterud – Mat, menneske og evolusjon

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.





Start typing and press Enter to search