10 helsefordeler med lavkarbo og ketogent kosthold

10 av de viktigste helsefordelene med lavkarbo og ketogene dietter

Lavkarbo kosthold har vært mye omtalt i flere tiår. Noen hevder at dette kostholdet øker kolesterolet og forårsaker hjertesykdom på grunn av høyere fettinnhold enn andre typer kosthold.

De fleste vitenskapelige studier tyder imidlertid på at dette ikke stemmer. Flere studier tyder tvert i mot på at lavkarbo og ketogent kosthold er sunt og minsker faren for de nevnte sykdommene.

PS: Ketogent kosthold er en form for «streng» lavkarbo. I artikkelen brukes «lavkarbo kosthold», noe som også inkluderer ketogent kosthold.

Her er 10 helsefordeler med lavkarbo og ketogent kosthold som er underbygget av forskning

1. Lavkarbo kosthold reduserer appetitten

Sult har en tendens til å være vanskelig å håndtere ved slanking. Dette er en av hovedårsakene til at mange føler seg elendige og til slutt gir opp.

Imidlertid kan lavkarbo kosthold føre til en automatisk reduksjon i appetitten (1).

Studier viser konsekvent at når folk kutter karbohydrater og spiser mer protein og fett, ender de opp med å spise langt færre kalorier (1).

Studier viser at lavkarbo kan bidra til å redusere appetitten.

2. Lavkarbo fører til mer vekttap i begynnelsen

Å kutte karbohydrater er en av de enkleste og mest effektive måtene å gå ned i vekt.

Studier illustrerer at personer som spiser lavkarbo både går raskere og mer ned i vekt enn de som spiser lavfett-dietter – også når sistnevnte aktivt begrenser kaloriene.

Dette skjer fordi lavkarbo kosthold fører til at overflødig væske fra kroppen din fjernes og insulinnivået stabiliseres. Dette er medvirkende faktorer til at lavkarbo fører til raskt vekttap i løpet av de første ukene (2, 3 ).

I noen studier som sammenlignet lavkarbo- og lavfett-dietter, mistet folk som begrenset inntak av karbohydrater 2–3 ganger så mye vekt – uten å være sulten (4 , 5 ).

En studie på overvektige voksne viste at lavkarbo kosthold var spesielt effektivt i opptil seks måneder, sammenlignet med en konvensjonell lavfett slankediett (6).

I en årelang studie med 609 overvektige voksne på lavfett- eller lavkarbodietter, gikk begge gruppene ned like mye i vekt (7).

lavkarbo vektnedgang

Studier og vår erfaring har vist at lavkarbo og særlig ketogent kosthold kan bidra til betydelig og varig vektnedgang.

3. En større andel av fett-tapet kommer fra bukhulen

Ikke alt fett i kroppen din er det samme. Hvor fett lagres avgjør hvordan det påvirker helsen din og risikoen for sykdom.

De to hovedtypene er subkutant fett, som er under huden din, og visceralt fett, som samler seg i bukhulen og er typisk for de fleste overvektige menn.

Visceralt fett har en tendens til å sette seg rundt organene dine. Overflødig visceralt fett er assosiert med betennelse og insulinresistens, og kan føre til metabolsk dysfunksjon, som er altfor vanlig i samfunnet vårt i dag (8).

Lavkarbo kosthold er svært effektivt for å redusere dette skadelige bukfettet. Faktisk ser det ut til at en større andel av fettet folk mister på lavkarbo kommer fra bukhulen (9).

Over tid kan dette føre til redusert risiko for hjertesykdom og type 2 diabetes.

4. Triglyserider har en tendens til å falle drastisk

Triglyserider er fettmolekyler som sirkulerer i blodet.

Det er velkjent at et høyt nivå fastende triglyserider er en sterk risikofaktor for hjertesykdom (10).

Studier viser at en av hovedårsakene til forhøyede triglyserider hos stillesittende mennesker kan være høyt inntak av karbohydrater (11, 12,13).

Når folk kutter karbohydrater, ser vi en tendens til at triglyserid-nivået synker betydelig (14, 15).

På den annen side fører lavfett-dietter ofte til at triglyseridene øker ( 16 , 17).

Det er velkjent at et høyt nivå fastende triglyserider er en sterk risikofaktor for hjertesykdom. Lavkarbo kosthold kan bidra til å senke nivået av triglyserider.

5. Økte nivåer av «godt» HDL-kolesterol

High-density lipoprotein (HDL) kalles ofte det «gode» kolesterolet.

Studier viser at høyt nivå av HDL er gunstig og minsker risikoen for hjertesykdom (181920).

En av de beste måtene å øke det «gode» HDL-nivået på er å spise naturlig fett, slik man gjøre ved lavkarbo kosthold (212223).

Derfor er det ikke overraskende at HDL-nivåene ser ut vil å være høyere ved et sunt kosthold med lavt innhold karbohydrater, sammenlignet med kosthold med mer karbohydrater (24,25).

6. Redusert blodsukker og insulinnivå

Lavkarbo- og ketogent kosthold kan også være spesielt nyttig for personer med diabetes og insulinresistens (2930).

Studier viser at å kutte karbohydrater senker både blodsukkeret og insulinnivået betydelig (31,32).

Noen personer med diabetes som begynner med lavkarbo kan trenge å redusere insulindosen med 50 % nesten umiddelbart (33).

I en studie på personer med type 2-diabetes, hadde 95 % redusert eller eliminert blodsukker-senkende medisiner innen seks måneder (34).

Hvis du tar blodsukker-medisiner, snakk med legen din før du gjør endringer i karbohydratinntaket, da dosen din kanskje må justeres. Dette for å unngå hypoglykemi (blodsukker).

7. Kan senke blodtrykket

Forhøyet blodtrykk, eller hypertensjon, er en betydelig risikofaktor for mange sykdommer, inkludert hjertesykdom, hjerneslag og nyresvikt.

Lavkarbo og keto er en effektiv måte å senke blodtrykket på, noe som kan redusere risikoen for disse sykdommene og hjelpe deg å leve lenger (34, 35).

8. Effektivt mot metabolsk syndrom

Metabolsk syndrom er en tilstand som er sterkt assosiert med risikoen for diabetes og hjertesykdom.

Metabolsk syndrom en samling av symptomer, som inkluderer:

  • Abdominal fedme
  • Forhøyet blodtrykk
  • Forhøyet fastende blodsukkernivå
  • Lavt HDL
  • Høye triglyserider

Lavkarbokosthold kan vise seg å være effektivt for å behandle alle disse symptomene (3637).

 

9. Bedre kolesterol profil

Personer som har høyt «dårlig» LDL kolesterol kan ha større sannsynlighet for å få hjerteinfarkt ( 38, 39).

Imidlertid er størrelsen på partiklene viktig. Mindre partikler er knyttet til en høyere risiko for hjertesykdom, mens større partikler er knyttet til lavere risiko (40,41,42).

Det viser seg at lavkarbo kosthold øker størrelsen på LDL-partikler, samtidig som det totale antallet små og skadelige LDL-partikler i blodet reduseres (43).

Altså kan reduksjon i karbohydratinntaket gi bedre hjertehelse.

10. Terapeutisk for flere hjernesykdommer

Hjernen din trenger glukose (karbohydrater). Det er derfor leveren din produserer glukose fra protein hvis du ikke spiser karbohydrater.

Likevel kan en stor del av hjernen din også brenne ketoner, som dannes under sult eller når karbohydratinntaket er svært lavt.

Dette er mekanismen bak den ketogene dietten, og som har bidratt til at den er blitt brukt i flere tiår for å behandle epilepsi hos barn som ikke responderer på medikamentell behandling (44).

I mange tilfeller kan denne dietten være til enorm hjelp for barn med epilepsi. I en studie opplevde over halvparten av barna på en ketogen diett mer enn 50 % reduksjon i antall anfall, mens 16 % ble anfallsfrie (45).

Det gjøres også studier på spesielt «strenge» ketogene dietter for å se på effekten for andre hjernesykdommer, inkludert Alzheimers og Parkinsons sykdom (46).

Ketogen kost har vist seg effektiv i behandling av epilepsi. Det forskes også på effekten av ketogent kosthold på andre hjernesykdommer.

Oppsummert

Det finnes god dokumentasjon på en rekke helsefordeler ved lavkarbo og ketogent kosthold.

Kostholdet har vist seg å kunne bidra til å forbedre kolesterol, blodtrykk og blodsukker og redusere appetitten, bidra til vektnedgang og senke triglyserider.

Dersom du ønsker å forbedre din helse, kan det være verd å prøve lavkarbo eller ketogent kosthold. Ketogent kosthold er en «streng» versjon av lavkarbo som krever noe mer innsats.

Ønsker du å lære mer om lavkarbo kosthold kan du melde deg på vårt nyhetsbrev. Der vil du motta en gratis oppstarts-guide, samt gratis ukemenyer og informasjon om lavkarbo rett i din innboks!

Artikkelen er oversatt og bygget på artikkelen «10 Health Benefits of Low-Carb and Ketogenic Diets» fra Helathline.com.

Vil du teste ut ketogent kosthold?

Vi anbefaler vår keto-kostplan for deg som vil komme enkelt i gang. Her får du ferdig oppsatte ukemenyer med handlelister, en rekke ekstra oppskrifter og mye mer.

Les mer på omlavkarbo.no

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search