Eggfaste – kom forbi vektplatå med optimal eggfaste

Kom raskt i ketose og forbi vektplatå med eggfaste

Eggfaste har blitt veldig populært. Årsaken er at kvinner (og menn, men flest kvinner) som sliter med å oppnå ønsket vektnedgang, opplever at vektnedgangen får en kickstart ved 3-5 dagers eggfaste.

Dette gjelder enten du hører til blant den yngre eller eldre garde. Eggfaste ble startet av bloggeren Jimmy Moore. Han fant ut at kombinasjonen av aminosyrer i egg hjelper på vektnedgang. Han prøvde selv eggfaste og gikk ned 11 kg.

Lær mer om eggfaste i vårt hefte «Optimal eggfaste»

Eggfaste er imidlertid en praksis som krever forsiktighet og kunnskap for å oppnå de ønskede resultatene. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva eggfaste er, hvilke effekter det kan ha på kroppen, og hvorfor det er viktig å ta noen forhåndsregler.

Hva er eggfaste?

Det er en fastemetode som går ut på at du hovedsaklig spiser egg og fett i en periode på 3-5 dager. Ost er også tillatt, men det er frivillig.

Mens det er flere varianter av eggfaste, innebærer den generelt å begrense inntaket av karbohydrater og andre proteinkilder mens man øker inntaket av egg. Måten vi har satt opp eggfasten mener vi er optimal for å få best mulig resultater og med mest mulig variasjon innenfor de få ingrediensene du kan spise.

Viktig med forhåndsregler

Det er viktig å merke seg at dietten ikke er egnet for alle, og at dersom du har sykdom eller går på medisiner bør du konsultere lege før du starter. Eggfaste passer ikke for deg som er gravid.

I tillegg bør denne typen diett ikke være en langsiktig løsning, men heller en midlertidig metode for å oppnå spesifikke helsemål.

Optimal eggfaste

På bildet ser du pannekaker fra «Optimal eggfaste«. Foto: Aina Sjo.

Optimal eggfaste

Bilde: Egg latte fra «Optimal eggfaste». Foto: Aina Sjo

Noen spørsmål som du kan ønske svar på

Skal jeg være i ketose før jeg starter?

Eggfaste kan være effektivt uavhengig av om du er i ketose fra før. Men dersom du er i ketose fra før, så kan det gjøre selve eggfasten noe mer behagelig da overgangen blir mindre og du vil begrense typiske symptomer på det vi gjerne kaller «keto flu».

Dette er ufarlige symptomer som kan være litt ubehagelig, og de kommer når kroppen er i ferd med å komme i ketose. De kan inkludere hodepine, slapphet, hjernetåke, kvalme og lette feberlignende symptomer. De går fort over.

Kan jeg bruke eggfaste for å komme i ketose?

Ja. Det kan hjelpe deg å komme raskt i ketose.

Jeg liker ikke hardkokte egg, kan jeg fortsatt gjennomføre eggfaste?

Ja, du kan tilberede eggene slik du foretrekker. I «Optimal Eggfaste» finner du hele 20 forskjellige oppskrifter som kan brukes. Blant annet eggfaste-varianter av muffins, vafler, pannekaker, omeletter, iskrem og mye mer.

Kan jeg spise hva jeg vil etter eggfasten?

Ja, det kan du forsåvidt, men for optimalt resultat er det best å gå over til ketogent kosthold og deretter eventuelt tilpasse til sunn variert lavkarbo kost. Et kosthold med mye karbohydrater og særlig med mye sukker og stivelse etter eggfaste vil raskt kunne føre til vektøkning og gjøre innsatsen overflødig.

Du finner flere kostplaner og oppskriftshefter for ketogent og lavkarbo kosthold på omlavkarbo.no

Kan jeg bruke dietten i mer enn fem dager?

Vi anbefaler å gjennomføre eggfaste i maks fem dager. Det er en restriktiv diett og ikke regnet som et fullverdig kosthold over tid. Dersom du er fornøyd med resultatene og vil forsøke eggfaste en runde til, så anbefaler vi å spise ketogent/lavkarbo i mellomtiden.

Spis gjerne ketogent i minst en uke før du forsøker igjen. Skal du gjøre dette mer enn to ganger bør du ta lengre pauser. Eggfaste er ikke ment som noe man skal drive med hyppig. Men bruk gjerne oppskriftene fra «Optimal eggfaste» også utenom selve eggfasten. De er sunne og næringsrike.

Jeg har en del sykdommer og går på medisiner, kan jeg prøve eggfaste?

Da bør du ikke forsøke eggfaste eller store kostholdsendringer uten at du har konsultert med lege.

Hvor mye går jeg ned i vekt?

De fleste går ned mellom omtrent 2-5 kg i løpet av en 3-5 dagers eggfaste. Hvor mye du vil gå ned er veldig individuelt og påvirkes av din metabolisme, kjønn, vekt/bmi, kosthold før oppstart av eggfaste og andre faktorer.

Mange opplever å gå ned flere kilo på få dager dersom de kommer fra et kosthold med mye karbohydrater og samtidig er overvektig. Da kvitter kroppen seg med en del væske de første dagene. Væsken utgjør da en del av vektnedgangen.

Konklusjon

Eggfaste kan være en effektiv måte for å oppnå raskt vekttap. Dietten kan også hjelpe deg å komme raskt i ketose. Det viktig å huske på at eggfaste ikke er noe som skal gjøres over lengre tid eller for ofte.

Har du sykdommer og/eller bruker medisiner bør du konsultere legen din før du starter. Ønsker du å lære mer og å gjennomføre eggfaste på en optimal og trygg måte, anbefaler vi vårt hefte «Optimal eggfaste«.

I heftet lærer du mer om hva forskning sier om egg i kosten og litt om ketose. Du får også måltidsplan med utfasing, 22 oppskrifter som passer i eggfaste og handleliste med mer.

Optimal eggfaste

Du finner «Optimal eggfaste» her

Lykke til!

Vil du lære mer om ketose, kolesterol og kosthold generelt så finner du mange artikler skrevet av leger og andre fagpersoner på vår artikkelside.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search