Erik Hexeberg – partileder med et hjerte for mat og familien

Erik Hexeberg er lege, kostholdsekspert, fembarnsfar, bestefar til fire, gift med Sofie Hexeberg og nå også både partileder for det riksdekkende Helsepartiet og førstekandidat til stortingsvalget for Helsepartiet Akershus.

På Helsepartiets landsmøte tok lege, dr. med., spesialist i indremedisin, forfatter og MBA Erik Hexeberg, over som partileder i det relativt unge Helsepartiet (2017). Han er også partiets førstekandidat fra Akershus.

Erik og Sofie Hexeberg

Erik sammen med sin kone, Sofie Hexeberg. Foto: Caroline Roka.

Helsepartiet

Med mange tiårs erfaring fra ulike deler av helsetjenestene har Erik sett en utvikling der mennesker, fag og etikk har fått stadig skrinnere kår, mens byråkrati og økonomi har svingt seg opp.

– Helsepartiet arbeider for å avvikle den byråkratstyrte og økonomibaserte helseforetaksmodellen som har utsatt mange pasienter, helsearbeidere og pårørende for til dels ødeleggende påkjenninger. Pandemien har vist oss hva som skjer når helsetryggheten forsvinner, hvor stor innvirkning dette har på privatlivet, samfunnet, arbeidslivet og for økonomien. Det billigste og beste vi kan gjøre nå er å investere i helse.

– Helsepartiets mål er å få Europas friskeste befolkning. Med våre ressurser er det helt ufattelig at Norge ligger på europatoppen med 10,4 prosent uføretrygdede! En friskere befolkning er en mer livskraftig, arbeidsom og lykkelig befolkning – og en mye billigere en for staten. Det lønner seg rett og slett å investere i helse.

Doktrograd i «hvordan hjertet trekker seg sammen»

I tillegg til en doktorgrad i «hvordan hjertet trekker seg sammen» har Erik også utdannelse innen økonomi, med en MBA, Master of business administration, fra Bedriftsøkonomisk institutt, BI. Interesse for økonomiske sammenhenger kommer godt med i et parti som har politikk for en mye billigere drift av offentlig sektor, gjennom en friskere befolkning. Allerede på videregående skrev han i 1975 særoppgave om hvordan oljen ville komme til å påvirke den norske samfunnsøkonomien.

– Jeg er opptatt av både mennesker og økonomiske sammenhenger. Begge deler angår Helsepartiets politikk, der etikk og humanisme ligger i bunnen.

Erik Hexeberg ivrer for mennesker, helsetjenestene og for Helsepartiets politikk som dekker alle sektorer. Helsepartiet stiller i år til valg i alle landets 19 valgkretser. I tillegg til å være leder av det riksdekkende partiet, er han også førstekandidat for Akershus.

– Nå jobbes det godt i hele landet mot valget i høst. Målet er å få med en hel gruppe inn på Stortinget. Norge trenger Helsepartiet. Nå har pandemien vist oss alle at helse er en forutsetning for alt: for privatlivet, samfunnslivet, yrkeslivet og økonomien. Både for privatmenneskers lommebok og for det offentlige. Denne erfaringen tror vi vil påvirke hva velgerne finner viktig når de skal stemme, til tross for at Høyre og Arbeiderpartiet har forsøkt å ta helse ut av demokratiet og overlate det til byråkratiet gjennom helseforetaksmodellen. Helse er svært stemoderlig behandlet, og det kan velgerne gjøre noe med, sier Erik entusiastisk.

– Kun Helsepartiet har helse som spydspiss og hjertesak. Der andre partier forhandler vekk helse til fordel for andre førstesaker, jobber vi for helse hele veien, lover han.

Fedon Lindberg

Eriks kone Sofie har tidligere jobbet hos Fedon Lindberg. Gjennom spennende år studerte hun blodprøver fra pasienter med mat som medisin. Pasientene viste forbløffende resultater.

– Resultatene var så overbevisende at jeg måtte legge hele min vegetarkost vekk og begynne å spise mye mer fett og proteiner. Jeg kjente effekten på kroppen, og det var en sterk opplevelse.

– Sofie delte erfaringer og ny kunnskap om hva kosthold kan gjøre for pasienters helbred. Jeg ble i økende grad interessert og nysgjerrig på det hun fortalte, sier Erik.

– Det Sofie jobbet med var så spennende at jeg ikke kunne la henne holde på med dette alene, så jeg måtte være med! Det var en kraftfull vekker å se at kosthold kan være så potent og effektivt, selv der medisiner kommer til kort.

Foto: Caroline Roka

Sofie Hexeberg lærte mye om kosthold da hun tidligere jobbet hos Fedon Lindberg. Foto: Caroline Roka.

Dr. Hexebergs klinikk

I 2010 åpnet ekteparet Dr. Hexebergs klinikk. Med analyser av pasienters ulike prøver kunne de lage individuelle kostholdsplaner for den enkelte pasient. Sofie og Erik hjalp folk med overvekt, fordøyelseslidelser, kroniske betennelser, allergier og andre sykdommer og plager.

– Noe av det viktigste vi gjør er å lytte godt til pasienten. Vi må høre hva pasienten forteller og se hva prøvene forteller om den enkeltes helse. Biologiske markører lyver sjelden.

– Svært mange pasienter får det mye bedre når de får et kosthold som er tilpasset deres biologi. Mye av det pasientene forteller finnes det også svar på i litteraturen. Men dessverre er dette fremdeles nådd lite ut til legestanden. Enda mindre ut til politikk og samfunnsforvaltning. Vi kan spare mange mennesker for ulike lidelser hvis denne kunnskapen nådde mye lengre ut. Det vil vi også løfte frem gjennom Helsepartiets politikk for et individtilpasset kosthold.

Forbløffende virkninger av tilpasset kosthold

De forbløffende virkningene av tilpasset kosthold gjorde at Sofie og Erik etter hvert holdt mange kurs og foredrag. I 2013 startet de kurshotell i Spania mens de tilbrakte vintrene på Beitostølen. Det gikk bra i noen år, men var en krevende livsstil. Høsten 2016 avsluttet de hotelldriften i Spania og flyttet til Tønsberg, der de bor i dag. Klinikken i Tønsberg og Sandvika, og Sofies enorme suksess som lavkarboforfatter, har gitt dem mange nye venner, pasienter og lagspillere.

– Den sterkeste boken vår kommer ut i januar 2022, sier Erik hemmelighetsfullt.

– Det finnes faktisk så mange skadelige kostholdsråd fra våre helsemyndigheter i dag at noen må ta et skikkelig oppgjør. Helsepartiet gjør deler av jobben, men denne boken blir en bombe inn i et miljø som trenger å oppdatere seg på ny forskning og på internasjonale funn. Arbeidstittel på boken er «KOLESTEROL – er vi blitt lurt?»

– Bare med litt mer av det den enkelte tåler og litt mindre av det man ikke tåler, kan vi gjøre en stor forskjell, sier Helsepartiets nye leder.

Erik Hexeberg kommer med ny bok om kolesterol i januar 2020. Arbeidstittlen er «Kolesterol – er vi blitt lurt?». Foto: Caroline Roka.

Kostreform for bedre helse

Gjennom mange års engasjement i organisasjonen Kostreform for bedre helse, var Erik leder av fagutvalget og leder fra 2014 til 2016. Det var ikke alltid like oppløftende.

– Arbeidet i Kostreform, med kontakt mot byråkrater og politikere -og null respons, var avgjørende for at jeg valgte å gå inn i Helsepartiet. Forandringen må skapes ved å sette helse og kosthold på dagsorden og utfordre fra Stortingets talerstol. Derfor er det viktig at velgerne ser at vi nå har en mulighet til å forbedre der det betyr mest!

Sofie er førstekandidat for Helsepartiet i Rogaland. Der tråkket hun også sine barnesko.

– Nå har Erik trappet ned mye på pasienttiden ved klinikken vår, fordi han bruker mye tid for Helsepartiet. Det er nesten ulønnet arbeid, så politisk virksomhet er ingen investering på materielle verdier, men det finnes størrelser som er viktigere. Dersom Helsepartiet kan nå lengre ut og velgerne gir oss et mandat, så får vi alle en belønning som overgår det meste annet i livet. Helse er grunnlaget for alt annet.

– Jeg er klar for å jobbe for all Helsepartiets politikk på Stortinget, og jeg vet at Erik vil gjøre en samvittighetsfull og pasient-lojal innsats som Akershus-kandidat, sier Sofie.

– Ja, jeg har ikke booket pasienter etter 13. september, skyter Erik inn.

– For da bør Helsepartiet være representert på Stortinget. Jeg vet at det skal mye til, men hvis velgerne ser verdien av helse, så er jeg klar til innsats.

– Og hvis vi ikke kommer inn, så er fremdeles hver eneste stemme utrolig viktig for at vi skal få til mest mulig fra utenfor Stortinget. Vi skal gjøre vårt aller beste i valgkampen, og håper at mange vil være med oss. Så ligger avgjørelsen hos velgerne.

Artikkelen er et utdrag fra «Partileder med hjerte for mat -og familien» skrevet av Lise Askvik (journalist og nestleder i helsepartiet)

Hele artikkelen kan lese hos NTB.

Recent Posts
Viser 2 kommentarer
 • Inger Johanne Bjerkholt
  Svar

  Til hexebergs. Det var koselig å se og lese om dere igjen. Jeg syns det har vært stille for dere en stund. Det syns jeg er synd. For det er veldig oppmuntrendeå se og lese om dere. Jeg elsker lavkarbo og det har hjulpet mye på min oppfattelse av hva jeg kan spise. Men I de siste årene så har jeg lagt på meg endel og det er ene og alene min egen skyld. Jeg elsker mat. Jeg har jo hjerteflimmer og høyt blodtrykk så jeg må igjen ta meg sammen å begynne med lavkarbo igjen og selvfølgelig gå alvorlig inn for den kosten. For DEN Hjelper. Jeg er I 70 årene så det r på tide. Og boken skal jeg kjøpe . Og ikke minst jeg har snakket med deg begge to. En fin opplevelse. Jeg bor alene så det er ikke greit . Man har fort for å trøste seg med god mat med noe attåt flere ganger I uka.
  Men lykke til med bokutgivelsen. Og jeg har mange bøker med oppskrifter på lavkarbo at. Men denne siden er virkelig grei.
  Mange vennlige hilsener fra Inger johanne.

  • Sofie Hexeberg
   Svar

   Takk for hyggelig melding Inger Johanne! Flott at du liker denne siden, og at du engasjerer deg i mat og helse 🙂 Hilsen Sofie

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search