i

Legen rådet meg til å ta kolesterolsenkende medisiner, men jeg vil ikke!

Hei. Starta på Lavkarbo i April 22. Og veldig fornøyd med det. Men var å tok blodprøver i forrige veke som eg fekk svar på mandag. Kolesterolet mitt var stege drastisk, var over 9. Har aldri før hatt høgt då eg har levd magert.

Fastlegen min lurte på kva eg hadde gjort sidan det var blitt så høgt. Ho sa enten måtte eg legge om kostholdet igjen eller begynne på kolesterol senkende tabletter. Eg vil ingen av delene. Helsa er blitt så mykje bedre på mange måter etter eg begynte på Lavkarbo..

Har dr. Erik Hexeberg nokon gode råd til kva eg kan gjere?

Mvh
Kristine

Svar fra legen

Hei Trine,

Det er ganske vanlig at kolesterolverdiene øker etter start på et lavkarbokosthold. Og særlig hvis du spiste et magert kosthold tidligere. Da er kroppen innstilt på å ta opp det kolesterolet som kommer gjennom tarmen og når det så plutselig kommer litt mer, blir verdiene høye.

Men det er ikke det kolesterolet du spiser som forårsaker hjerte- og karsykdom – det er det fettet og kolesterolet kroppen lager selv fordi man har spist mye karbohydrater. Mer om dette kan du lese i boken.

Dersom du vet verdiene av fastende triglyserider (TG) og HDL-kolesterol kan du regne ut forholdstallet TG/HDL – det bør være lavere enn 0,73, men opp til 1,5 er gråsone. Hvis du er i nærheten er det bare å fortsette på et lavkarbokosthold så pleier det å rette seg.

Men hos noen som ikke tåler melkeprotein eller egg kan vi se høye kolesterolverdier og mulighet for å oppnå bedre sammensetning ved å fjerne melkeprodukter og egg.

Lykke til – de færreste trenger statiner og lavkarbokosthold gir lav risiko for hjerte- og karsykdom.

Du kan lese mer om kolesterol her:

Hilsen
Erik Hexeberg

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search