Ghee / klarnet smør – informasjon og oppskrift

Slik lager du ghee og klarnet smør

Ghee eller klarnet smør, som vi sier i Norge, er meierismør som er varmet på en forsiktig måte slik at melkeproteinet, laktosen og vannet skilles ut og fjernes fra fettet.

Klarnet smør kan derfor anvendes for de som er sensitiv for laktose og kasein/melkeprotein. Klarnet smør er ikke 100% fri for melkeprotein, men innholdet er svært lavt.

Ideelt for høy varme

Ghee og klarnet smør brukes på lik måte som vanlig smør, i for eksempel steking, baking, eller som smør på brødskiven. Klarnet smør er supert å anvende ved steking av mat på høy temperatur, fordi klarnet smør ikke brennes og avgir derfor mindre stekeos.

Ordinært meierismør brennes derimot raskt og avgir mye stekeos når man steker for eksempel kjøtt på høy temperatur. Du har kanskje opplevd at brannalarmen utløses når du steker biff?

Indisk ghee

Klarnet smør og ghee er egentlig ikke helt det samme. Ghee kommer opprinnelig fra India og der nøyer de seg ikke med å bare klarne smøret.

De bruner smøret etter at det er klarnet. Ghee har derfor en mørkere farge og en mer nøtteaktig smak. Klarnet smør har derimot den gode smørsmaken, og smaker slik vi ønsker at smør skal smake.

Men dette er smak og behag. I Norge bruker man utrykkene ghee og klarnet smør om en annen.

Indisk ghee oppskrift

Vi har i denne oppskriften laget klarnet smør. Dersom du ønsker å lage ghee på indisk vis, kan du følge prosessen som anvist i oppskriften under, men tilføre et ekstra steg:

Når melkepartiklene har sunket til bunnen skrur du temperaturen opp til medium temperatur og lar smøret varmes til det blir brunt. Det skal ikke røyke fra smøret, da er det for varmt.

Prosessen er ferdig når smøret har en brun farge og lukter karamell. Du fortsetter så videre på oppskriften under med siling av melkepartiklene.

Som du ser i oppskriften kan du rense fettet for melkepartikler enten ved hjelp av en øse, kaffefilter eller et klede. Bruker du et kaffefilter eller klede til å siler smøret vil du få et enda reinere resultat enn dersom du bruker en øse.

Du bestemmer selv hvilke metode du vil bruke. Begge deler gir klarnet smør.

Lang holdbarhet

Klarnet smør er holdbar i lang tid enten i kjøleskap eller i romtemperatur. Smøret vil blir hardt i kjøleskap og er derfor enklest å anvende etter at det har stått en stund i romtemperatur.

Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her. 

Siste oppskrifter

   

Ghee oppskrift

OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET GHEE / KLARNET SMØR

Ingen vurderinger enda
Pin Vurdering
Tid: 30 minutter
Antall: 1 pakke smør (1 pakke gir ca 450 gram)
Allergener
Melk

Oppskrift av omhelse.no

Ingredienser

  • 1 pakke meierismør

Fremgangsmåte

  • Smelt smøret ved lav varme i en kjele. La smeltingen foregå over god tid, slik at det ikke bobler i smøret. Dersom det bobler vil ikke melkepartiklene samle seg på bunnen, slik meningen er.
  • Når alt smøret er smeltet og du ser at det har samlet seg en tykk hvit masse på bunnen av kjelen er smøret klart. Massen du ser på bunnen er melkepartikler (laktose og melkeprotein) som har skilt seg fra fettet. Dersom det ligger flak av melkepartikler på toppen av smøret kan du enkelt fjerne dette med en øse. Melkepartiklene kastes.
  • Finn en egnet krukke og hell oljen forsiktig over i krukken, slik at du unngår at melkepartiklene følger med. Dersom du ønsker et helt reint resultat kan du helle smøret gjennom et kaffefilter eller et klede.
  • Skru på lokk og oppbevar i kjøleskap eller på kjøkkenbenken i lang tid. Oppbevares krukken på kjøkkenbenken blir det mykt og enklere å anvende.

Legg igjen en kommentar

Vurdering av oppskrift
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search