Visste du at det finnes forskjellige typer kanel?

To typer kanel – den ene er sunnest

Du visste allerede at kanel er sunt! Og du visste kanskje at kanel er innsiden av barken på kaneltreet. Og at den dyrkes i land som Sri Lanka, India og Indonesia.

Barken skrelles og tørkes i solen, og mens den tørker krøller den seg. Da får vi de karakteristiske kanelstengene. Kanel selges også i pulverform. Men visste du at det finnes flere varianter?

Her i Norge har vi tradisjonelt brukt malt kanel i risengrynsgrøt og skillingsboller og hele kanelstenger i gløgg.

Etterhvert som det indiske kjøkkenet har blitt veldig populært har forbruket av dette sunne krydderet økt her til lands.

Kassia (v) og Ceylon (h).

To ulike arter kanel

Det finnes to ulike arter av kanel: Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) og kassiakanel (Cinnamomum cassia).

Ceylon er dyrest og kan koste over 1000 kr per kilo. Den brukes ofte i søte bakverk og desserter siden den er søtere og mer aromatisk.

Kassia er rimeligere, gjerne under halvpris at det Ceylon koster. Kassiakanel er skarpere på smak og har en sterkere aroma enn Ceylon. Den passer bedre til varmende gryteretter enn søte skillingsboller.

Helsefremmende effekt

At kanel har en helsefremmende effekt har vært kjent lenge. Den inneholder stoffer som hemmer bakterier, sopp og virus. I det siste har det vært forsket mye på kanel.

Forskning viser at et moderat inntak av kanel kan redusere høyt blodtrykk, kan hjelpe med å stabilisere blodsukkeret hos personer personer med diabetes type 2 og også hjelpe på fordøyelsen,.

Kanel er sunt!

Men i små doser, avhengig av hvilken sort man velger. Kanel inneholder stoffet kumarin som er skadelig for leveren i større doser.

For voksne er maks anbefalt mengde per dag en halv teskje (1.4 gram). Noe å tenke på hvis man drysser en hel spiseskje (8 gram) på risengrytsgrøten.

Men dette gjelder kun den mest solgte og rimeligere sorten Kassia, man kan trygt innta mer av sorten Ceylon.

Så hvilken sort er det du har i hyllen på kjøkkenet? Dessverre det ikke alltid opplyst på pakken hvilken sort det gjelder. Og prisene varierer, selv om Ceylon ofte koster over dobbelt så mye som Kassia.

Du kan også spørre produsenten. En sikker måte å skille de to ulike typene er å handle hele kanelstenger.

Kassia er mye hardere og vanskelig å knekke. Ceylon, som inneholder mindre kumarin, er enkel å knekke.

Start typing and press Enter to search