Lavkarbo skoleboller

Lavkarbo skoleboller

Lavkarbo skoleboller er en helt nydelig bolle som smaker like godt som skoleboller med masse sukker. Skolebollene er glutenfri og nøttefri.

Grunnen for at disse bollene er så luftige som de er, er fordi det er brukt gjær i deigen. Du kan lese mer om hvordan vi aktiverer gjæren i vår artikkel om Gjær i lavkarbo bakst, omhelse-metoden.

Vi har brukt inulinpulver i bollene som er avbildet i denne oppskriften. Vi bruker vanligvis yaconsirup i vår gjærbakst, men ville teste hvordan inulinpulver fungert. Det vi oppdaget er at inulinpulver ikke har den gode bindende egenskapen som yaconsirup har i lavkarbo bakst.

Bolledeigen blir derfor ikke like smidig med inulinpulver. Men dette er ikke et stort problem. Vi anbefaler yaconsirup som førstevalg, men vil også si at dersom du har inulinpulver kan du fint bruke dette. Vær da obs på at bollene kan sprekke litt i ytterkanten av bollene. Dette er i grunnen ikke et problem i denne bolleoppskriften fordi bollene skal dynkes i glasur og kokos.

Vi har brukt oppskriften lavkarbo kanelboller som utgangspunkt i denne oppskriften.

Lavkarbo skoleboller med vaniljekrem, glasur og kokos, må rett og slett bare oppleves! Vi har servert disse bollene til sukkerjunkies, som ikke merket at dette var skoleboller uten tilsatt sukker.

Ønsker du flere lavkarbo oppskrifter finner du det her. 

Lavkarbo skoleboller

OPPSKRIFT PÅ LAVKARBO SKOLEBOLLER

Skriv ut Pin Vurdering
Tid: 1 hr 30 mins
Antall: 1 deig (1 deig gir 8 boller)

Næringsinnhold (pr porsjon/enhet)

Kalorier: 274kcal | Karbohydrater: 4g | Protein: 10g | Fett: 20g
Allergener
Egg
Melk
Sulfitter

Oppskrift av omhelse.no

INGREDIENSER

Boller

  • 25 gram fersk gjær eller tørrgjær
  • 1 ss yaconsirup evt. lik mengde Finesse bakesukker, tagatesse eller inulinpulver
  • 0.5 dl lunkent vann (slik at gjæren aktiveres)
  • 40 gram smør smeltet
  • 200 gram cottage cheese
  • 2 egg
  • 1 ts eplesidereddik
  • 3 ss fiberhusk
  • 55 gram havrefiber (inneholder 0 gram karbohydrater)
  • 45 gram kokosmel (ikke kokosmasse)
  • 40 gram Finesse bakesukker (eller annen søtning)
  • 0.5 ts salt
  • 1 ss bakepulver
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme

Vaniljekrem

  • 4 eggeplommer
  • 30 gram finesse bakesukker (eller annen søtning)
  • 2 dl fløte
  • 5 til 8 dråper vaniljeekstrakt evt. vaniljepulver
  • 0.5 ts xanthan gum (kjøpes på helsekostforretning)

Glasur & topping

  • 0.25 dl kremfløte 30 gram
  • 70 gram kremost naturell
  • 35 gram sukrinmelis (eller annen søtning)
  • 2 til 3 ss eggehvite
  • Kokosmasse til topping

FREMGANGSMÅTE

Boller

  • Bland lunkent vann i en bolle, sammen med gjær og yaconsirup. Rør godt slik at gjæren løses opp. La dette stå i bollen i 10 minutter mens du gjør klart det andre. Når gjæren er aktivert vil du se at det dannes et tynt lag med skum på toppen.
  • Smelt smør i en kjele. Bland smør, cottage cheese, egg og eddik i en blender, og lag en klumpfri masse. Bruk evt. en stavmikser.
  • Tilsett cottage cheese blandingen i bollen med gjær og rør dette inn.
  • Bland inn alle de andre ingrediensene og elt dette raskt sammen med miksmaster med eltetupp. Du trenger ikke å elte lenge, da deigen kan bli tørr etter langvarig elting.
  • Rull deigen på kjøkkenbenken til en lang pølse og del den i 8 like store deler. Begynn i midten og jobb deg utover, slik at bollene får lik størrelse. Lag en liten grop i midten av bollene ved hjelp av hendene. Legg bollene på et bakebrett med bakepapir.
  • Dekk brettet med plastfolie og legg et par kjøkkenhåndklær over, slik at bollene holder en god temperatur. Fyll vasken halvfull med varmt vann og sett brettet over. Deigen skal heve i 45 minutter.
  • Sett ovnen på over- og undervarme på 180 grader, mot slutten av hevetiden.
  • Lag vaniljekrem mens bollene hever.
  • Legg 1 ss vaniljekrem i gropen av bollen, når de er ferdig å heve. Du skal bare bruke halvparten av vaniljekremen. Resten av kremen skal på etter at bollene har vært i ovnen halve steketiden. Med denne metoden får du saftig vaniljekrem.
  • Stekes på nest nederste rille i ovnen i ca. 20-25 minutter, totalt. Etter 15 minutter åpner du døren på stekeovnen og bruker en spiseskje til å legge over resten av vaniljekremen på bollene.
  • Lag glasuren mens bollene avkjøles helt.

Vaniljekrem

  • Bland alle ingrediensene til vaniljekremen i en kjele. Begynn med 0.5 ts xanthan gum, og tilsett mer dersom sausen ikke tykner tilstrekkelig. Varm sausen opp til medium varme, mens du røre hele tiden. La sausen så vidt koke på lavest mulig temperatur mens du rører hele tiden. Sausen skal tykne, slik at den blir like tykk som vaniljekrem skal være. Dette tar ca. 15-20 minutter.
  • Dersom sausen ikke tykner tilstrekkelig, tilsetter du mer xanthan gum. Sausen vil tykne når den kjølner, du trenger derfor ikke å bruke så mye xanthan gum at sausen blir veldig tykk. Dersom sausen blir for tykk kan du spe den med litt fløte.

Glasur og topping

  • Pisk sammen alle ingrediensene til glasuren, unntatt kokosmasse. Glasuren skal være litt flytende, og mer flytende enn hva du kanskje er vandt til med en ordinær melisglasur.
  • Dypp bollen i glasuren, slik at hele toppen av bollen er dekket, unntatt egget i midten. Dypp bollen så i en skål med kokosmasse. Legg bollen på et brett og la glasuren stivne før du serverer bollen.

Kommentar

Lavkarbo skoleboller oppbevares i kjøleskap eller i frys.
Recent Posts

Legg igjen en kommentar

Anmeldelse av oppskrift




Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search