Melkeallergi og melkeintoleranse





Behandling og råd ved melkeallergi og melkeintoleranse

Melkeallergi er en straksallergisk reaksjon mot ett eller flere av proteinene i melk og melkeprodukter som kan påvises ved en blodprøve (IgE-antistoffer). Immunforsvaret oppfatter proteinene som fremmede og dette setter i gang en rekke reaksjoner i kroppen som både kan være ubehagelige og farlige.

Melkeintoleranse er en mer langsom allergisk reaksjon som kan opptre inntil 3 døgn etter inntak av melkeprotein og er derfor vanskeligere å oppdage selv (IgG-antistoffer).

Latkoseintoleranse: Melkeproteinallergi/-intoleranse må ikke forveksles med laktoseintoleranse som betyr at evnen til å bryte ned laktose (melkesukker) er redusert. Ved melkeallergi og melkeintoleranse må alle melkeprodukter utelates fra kostholdet.

Personer med allergi (IgE) må være strengere med kostholdet sammenlignet med personer som har intoleranse (IgG). Noen med intoleranse som ikke tåler kumelk kan tåle melk fra sau, geit og bøffel.

Enkelte personer som ikke tåler kumelk kan tåle melk fra sau, geit og bøffel.

Tilskudd ved utelatelse av melk fra kosten

Når melk utelates fra kosten anbefaler vi tilskudd av jod, og at man får i seg rikelig med kalsiumrike matvarer som grønnkål og spinat, mandler, nøtter og frø.

Opptak av kalsium i tarmen er avhengig av at du har nok D-vitamin. Ta tilskudd fra september til mai. Dersom du bruker solkrem daglig på sommerhalvåret skal du også ta D- vitamintilskudd om sommeren.

Les ingredienslistene nøye, og se opp for varer som inneholder:

  • Melk og ost av ku, sau, geit eller bøffel
  • Rømme/creme fraiche
  • Yoghurt
  • Kulturmelk
  • Biola
  • Fløte
  • Is (av melk eller fløte)
  • Tørrmelk
  • Melkeprotein
  • Melkepulver
  • Melkestoffer
  • Melketørrstoff
  • Yoghurtpulver
  • Kjernemelkpulver
  • Ostepulver
  • Skummetmelkpulver
  • Tørrmelk
  • Meierismør (tåles av de fleste)
  • Margarin (med mindre den er deklarert som melkefri)
  • Caseine/kasein
  • Kaseinat
  • Whey
  • Valleprotein
  • Vasle
  • Wiley
  • Myse
  • Mysepulver
  • Myseprotein
  • Curd

Erstatninger for melkeprodukter

Kokosmelk og produkter basert på havre, ris, kokos, raps, soya og andre vegetabilske produkter kan være gode erstatninger for melkeprodukter. Slike produkter finnes i de fleste velassorterte dagligvarebutikker.

Recent Posts

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search