Motivasjon for vektreduksjon og bedre helse

Motivasjon for varig endring

Når du skal gjennomføre en kostholds- og/eller livsstilsendring er det viktig å være motivert. Mange sliter med å holde motivasjonen oppe over tid.

Her er de beste tipsene Sofie Hexeberg har plukket opp etter lang erfaring med pasienter som har  gjennomført varig endring.

Mental forberedelse

For å klare å gjennomføre en kostendring anbefaler vi at du forbereder deg mentalt. Tenk gjennom hvorfor du vil gjøre dette.

 • Er det fordi du mistrives med din nåværende vekt?
 • Er det helsen som er viktigst eller at du vil inn i mindre klesstørrelser?
 • Vil du få bedre blodtrykk eller blodsukker?
 • Kanskje du ønsker å slutte med noen medisiner om det lar seg gjøre?
 • Eller har du vondt i hofter og knær og vil avlaste leddene ved å redusere vekten?

Det kan være mange gode grunner til å ville gå ned i vekt – skriv dem gjerne opp og se for deg at målet er nådd.

Hva er endring og hvorfor er det så vanskelig å endre vaner?

Endring betyr at du skal gjøre noe annet enn det du er vant med, og nye ting er ofte forbundet med frykt.

Endring dreier seg i bunn og grunn om å håndtere frykten som endringen skaper i deg.  Sett deg selv i førersetet, ta ansvar for ditt eget liv, og bestem deg for hvor du skal.

Endring over tid

Det er både utfordrende og lett å sprekke, når man velger å endre kosthold og livsstil. Å sette seg mål og starte opp er ofte enkelt de første dagene når motivasjonen er på topp.

Men så kommer savnet, og du blir kanskje mer og mer sugen på den maten du ikke skal ha. Spesielt kan det bli vanskelig i bursdager, ved jul, påske og andre høytider.

Når du sprekker blir du gjerne skuffet og lei. Dersom dette skjer flere ganger er det lett å føle seg mislykket, siden man ikke får til det man ønsker.

Da er det viktig at du ikke gir opp men kommer deg opp på hesten igjen. Her er noen tips som kan hjelpe deg med langvarig endring:

Foto: Caroline Roka

Sofie Hexeberg har lang erfaring i å hjelpe pasienter med å endre kosthold. Foto: Caroline Roka.

Tips som kan hjelpe deg til å nå målene dine

 • Kunnskap: Skaff deg masse kunnskap og inspirasjon på omhelse.no, omlavkarbo,no, andre internettsider og bøker. Ha gjerne noen samtaler med en coach på veien til en sunnere og bedre livsstil.
 • Bli bevisst: Det er veldig viktig at du blir bevisst på hva som er årsaken til at du ønsker å endre livsstil slik at dette ikke bare ender opp som tidligere slankekurer.
 • Finn målet: Finn ut hva som er målet ditt med å endre matvanene dine. Det kan for eksempel være bedre helse, vektreduksjon eller å forebygge vektøkning og livsstilssykdommer.
 • Delmål: Når du har funnet både årsaken til ønsket endring og hva målet ditt er så er det viktig å lage seg delmål på veien til hovedmålet. Delmål i forhold til hva du spiser kan være å kutte ut alle søtsaker og junkfood først. Andre delmål kan være tap av kilo, centimeter eller mindre klesstørrelser.
 • Oppnåelig: Delmålene må være oppnåelige for deg.
 • Mestringsfølelse: Når du klarer delmålene dine så opplever du gjerne en mestringsfølelse som gjør det lettere for deg å holde motet oppe.
 • Belønn deg selv: Husk å belønne deg selv for små og store steg du tar i riktig retning. Det kan være en blomsterbukett, et nytt klesplagg, en pynteting, en ekstra god olivenolje, en lottokupong o.l.
 • Selvsnakking: Mange studier viser at hvis du tenker positive tanker, styrker du hjernens positive tankegang, og det fører ofte til positive handlinger.Positive tanker gjør at vi føler oss mer vel, og vi blir sterkere og flinkere til å gjennomføre det vi har satt oss fore. Skryt av deg selv for alt det du får til og fortell om prosjektet ditt til venner og familie. Dyrk alle positive tilbakemeldinger du får og trekk dem frem i minnet ditt hver gang du trenger det.
 • Visualisering: Tenk på hvordan det føles å være slank, frisk, glad og strålende.
 • Hjelp og støtte: Når du har en dårlig dag og har lyst til å glemme hele prosjektet, kan du prøve å snakke med noen som er glad i deg og vil hjelpe deg med det du har satt deg fore.

Få hjelp av kostplan

Trenger du hjelp til å komme i gang med et sunt ketogent kosthold, kan vår kostplan være noe for deg. I kostplanen vil du finne all informasjon du trenger for rask, trygg og varig vektnedgang. Du finner en nøyaktig måltidsplan over 6 uker med gode oppskrifter med naturlige ingredienser.

Kostplanen finner du på omlavkarbo.no.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Start typing and press Enter to search