Nye nordiske kostanbefalinger, NNR2022, vil bli publisert i løpet av våren
Link: https://vof.no/hva-er-et-baerekraftig-og-sunt-kosthold-i-norden
Det nye denne gangen er at et bærekraftperspektiv er tatt med i vurderingen. Det er ikke lenger bare hva som er sunt for oss mennesker som skal danne grunnlag for kostrådene, det vi spiser skal også være sunt for planeten. Kostrådene er nå blitt klimapolitikk og ikke bare helsepolitikk.
Man kan få inntrykk av at for å videreføre og fornye de rådene som ikke har gitt noen reduksjon av overvekt/fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og andre kostholdsrelaterte sykdommer, slik meningen var med rådene fra 2012, blir nå klimaargumenter tatt i bruk.
Også landbruksorganisajonene er svært skeptiske til dette samrøre av argumenter og hvordan bærekraftig matproduksjon skal defineres.
Les kommentaren fra følgende fagpersoner på Vitenskap og fornuft sitt nettsted:
Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.
Iver Mysterud, dr.philos.
Jan Raa, professor emeritus
Sofie Hexeberg, dr.med.
Erik Hexeberg, dr.med.
God lesing!
Link: https://vof.no/hva-er-et-baerekraftig-og-sunt-kosthold-i-norden