Lutefisk med spennende tilbehør
Lutefisk serveres tradisjonelt med kokte poteter, ertestuing og bacon. Noen spiser også lutefisk med sennep, lefser og brunost. Vi har laget vår egen versjon av lutefisk med lavkarbo tilbehør og likte dette godt!
Tilbehøret vi brukte til lavkarbo lutefisk er sellerirotpuré med sennep, aspargesbønnepuré, stekte baconterninger og dampede snacks-gulrøtter. Vi håper retten faller i smak.
Beregning og tilberedning av lutefisk
Er du ekstra glad i lutefisk anbefales rundt 750 gram fisk per person og til de som liker tilbehøret best er 500 gram mer enn nok.
Det er flere måter å tilberede lutefisk på, og vi har lært av Ingrid Espelid Hovig at den enkleste måten er ved damping i ovnen. Det vil si at det er ved denne metoden man har best kontroll på fisken.
Det er nemlig ikke godt dersom fisken dampes for lenge, fordi den da får gelé-konsistens, og dette kan være en medvirkende årsak til at mange ikke liker lutefisk.
Se gjerne episoden med Ingrid Espelid Hovig på fjernsynskjøkkenet fra 1972, hvor hun viser de ulike tilberedningmetodene. Du finner episoden her.
Vil du ha inspirasjon til en annen fiskerett beregnet til julehøytiden finner du oppskrift på juletorsk med bacon og Sandefjordsmør her.
Lutefisk med lavkarbo tilbehør
Pin VurderingNæringsinnhold (pr porsjon/enhet/skive/rundstykke)
Oppskrift av omhelse.no
Ingredienser
- 1 kg lutefisk (500-750 g lutefisk per person)
- 1,5 ss salt
- Pepper
- 100 g baconterninger
- 100 g snacks-gulrøtter
- Frisk gressløk eller kruspersille
Sellerirotpuré med sennep
- 400 g sellerirot
- 2 ss meierismør
- 1-2 ts sennep
- Muskat
Aspargesbønnepuré
- 300 g aspargesbønner
- 0,5 dl kremfløte
Fremgangsmåte
- Skjær lutefisken i porsjonsstykker med lik størrelse på stykkene. Legg fisken i en langpanne eller ildfast form med skinnsiden ned.
- Fordel saltmengden på fiskestykkene og la stå i romtemperatur i en times tid.
- Hell av vannet som trekkes ut av fisken og skyll av saltet på fisken under kaldt vann.
- Sett stekeovnen på over- og undervarme på 200 grader.
- Legg fiskestykkene i formen. Krydre med litt salt og pepper. Dekk formen med aluminiumsfolie slik at den blir tett.
- Sett formen på nederste rille i ovnen og damp fisken i 30-40 minutter. Steketiden avhenger av størrelsen på stykkene. Fisken er ferdig når den flaker seg. Vær forsiktig mot slutten av steketiden, og sjekk fisken hyppig. Da slipper du at fiskestykkene dampes for lenge og blir til gelé.
- Stek baconterninger i en stekepanne og tilsett gjerne litt meierismør for ekstra fett.
- Del gulrøttene i mindre biter og damp i en kjele til de er mør.
- Rens og kutt sellerirot i terninger. Legg i en kjele og fyll opp med vann. Kok opp og la putre til terningene er mør. Hell av kokevannet og lag jevn puré med stavmikser. Rør inn meierismør og sennep. Smak til med muskat, salt og pepper.
- Kok aspargesbønner i en kjele med vann i noen minutter. Hell av kokevannet og lag jevn puré med stavmikser. Tilsett kremfløte til rett konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Server retten med tilbehør og dryss over finhakket gressløk eller kruspersille.